BBI YERLİ #18 | “Kaptan Anadol!”

BBI Yerli

Grubunuzun Adı?
Kaptan Anadol!

Grubunuz doğum tarihi ve doğum yeri?
Eylül 2014

Grubunuzun tarzı?
Heavy Rock

Grup üyeleri kimlerden oluşuyor ve görevleri nelerdir?

  • Mustafa Yüksel – Elektrik Gitar/Vokal
  • Ender Erişen – Bas Gitar
  • Talya Kanmaz – Davul

Grup üyelerinin bireysel veya başka projeleri var mı?
Mustafa Yüksel – Dengesiz Herifler, Dasti

Grup bugüne kadar nerelerde konserler verdi? Bu mekanlara 5 üzerinden kaç puan verirsiniz?

  • Peyote Nevizade – 3.5
  • Noxus Ankara – 4
  • EskiYeni Ankara – 4
  • Roxy Club İstanbul – 4.5
  • If Performance Ankara – 3.5

Grubun sahne aldığı mekanlarda teknik olarak eksik bulduğu şeyler nelerdi?
Eskiden (5-6 yıl öncesi diyelim mesela) olduğu kadar teknik sorun yaşanmıyor artık diye düşünüyoruz. Sahne içi monitörlerden tutun müzisyenin olmadık teknik taleplerine kadar çaldığımız mekanlarda hemen hemen hiç bir sorun yaşamadık. Tam olarak ne istediğinizi bilip bunu iletince genellikle sorun yaşanmıyor. Tek bir küçük olumsuz ayrıntı ise tecrübeli sesçi abilerimizin bazen biraz tutucu olabilmeleri. Her grup aynı duyulmak veya herkesin kullandığı ekipmanların herkesin kullandığı gibi kullanmak durumunda değil sonuç olarak.

Grubun sahne aldığı mekanlarda mental olarak eksik bulduğu şeyler nelerdi?
Mekan sahipleri veya mekan işletmeleri bir çok yerde öyle ciddi müzik zevki olan, yerli müzik dünyasında neler olup bittiğini dikkatli bir şekilde takip eden insanlardan oluşmuyor. Temel anlamda herhangi bir saygısızlık/değersizlik yaşamadık. Sahne aldığımız mekanları kısmen tanıyor olmamızın etkisi de olabilir. Tabi gönül ister ki bizim için afişler basılsın, şöyle biraz el üstünde tutulalım, isteğiniz ihtiyacınız var mı diye sorulsun. Bu gibi şeylerle yeterince karşılaşamıyoruz.

Konserinize gelen dinleyiciler genellikle kimlerden oluşuyor?
Konserimize gelen dinleyicilerin büyük bir kısmı müzisyen veya müzikle ilgili (stüdyocular, ses mühendisleri gibi) insanlardan oluşuyor. O nedenle konserlerden sonra oldukça değerli yorumlar alabiliyoruz. Bu açıdan ciddi katkıları oluyor seyircilerin. Ayrıca çok kalabalık geçmeyen konserlerde bile ortaya koyduğumuz enerjinin karşılığını alabildik çoğunlukla.

Grubun kaç adet bestesi var? Bu bestelerin kaç tanesi yarın konser olsa çalınabilir düzeyde?
8 tane bitmiş şarkımız var ve yarın çalarız hepsini. Bitmemiş şarkıların hesabını tutmuyoruz şimdilik.

Grubun müziği ve sözleri tasarımsal olarak neyi ifade ediyor?
Epey bir zamandır dünyada olup biten her şey muazzam iç karartıcı olduğu için bizim de içimiz kararmış durumda. Hem olup bitene duyarsız hıyarlar olmadığımız hem de fantastik edebiyata-sinemaya olan merakımız nedeniyle sözlerimiz biraz karanlık bir yapıda. Söz yazımı açısından bize örnek olmuş yerli müzisyen yok diyebiliriz. Müzik açısından ise stoner rock hissi ile biraz daha tempolu biraz daha progresif (ilerlemeli?) bir duyum ortaya çıksın istiyoruz. Ses tasarımı açısından ise eski kafalıyız. Melodik ve tek sesli gitar-bas parçalarının altına agresif-paldır-küldür davulları seviyoruz.

Grubun cover çalmaya bakış açısı nedir? Cover hakkında çalıyorsa olsun ya da olmasın bakış açısı nedir?
Tamamen keyfimizden ve birazcık da sahne süremizin uzaması için bir-iki tane şarkı yorumladık. Black Sabbath, Motörhead ve Queens of the Stone Age çaldık. Aslında Kaptan Anadol!’un durduğu yeri özetleyen 3 grup diyebiliriz.

Grubun kaydettiği single, EP veya albüm var mı? Varsa bu kayıt aşamalarında yaşadıklarından kısaca bahsedebilir misiniz?
İki adet kısa çalarımız var. 3’er şarkıdan oluşuyorlar. “Ankara Ölüm Turu” Ağustos 2015’de çıktı. “Kozmik Öfke” ise Kasım 2015’de çıktı. İki kayıt da Ankara’da Midas’ın Kulaklığı Stüdyoları‘nda gerçekleştirildi. Erkan Tatoğlu uzun zamandır tanıdığımız ve sevdiğimiz bir insan. Bu açıda kayıtlar çok iyi bir ruh hali ile gerçekleştirildi. Şarkılarımız ortalama 4-5 dakika oldukları için bazen biraz yorucu anlar yaşadık. Ancak temel olarak eğlenceli, tatmin edici ve kısa sürdü (davulcumuz Talya sağolsun) diyebiliriz kayıtlar için.

Grubun prova ve kayıt stüdyolarında genel olarak karşılaştığı olumsuz şeyler nelerdir? Prova ve kayıt stüdyolarından beklentileri nelerdir?
Biz iki hususta da çok tutucuyuz. Prova yaptığımız tek bir yer (Mirage) ve kayıt yaptığımız tek bir yer (Midas’ın Kulaklığı) var. İkisinden de bir hayli memnunuz. Stüdyolardan güzel akustik düzenleme, kaliteli ekipman ve güler yüz bekliyoruz. Daha ne olsun zaten.

Grubunuzla daha önce müzik yarışmalarına katıldınız mı? Genel hatlarıyla müzik yarışmalarına bakış açınız nedir?
Roxy Müzik Günleri‘ne katıldık. Yepyeni bir grup için (bizim gibi) harika bir fırsat oluyor. İlk videomuzun maddi kaynağı bu yarışma sayesinde oluştu örneğin. Ayrıca insanlardan müziğinizin bir çok ayrıntısı ile ilgili geri dönüşler almak uzun vadede faydalı oluyor. Tavsiye ederiz.

Grubun (sırasıyla Dinleyici – Mekanlar – Organizatörler – Müzisyenler – Diğer) kişi/kişilerden beklentileri nelerdir?

  • Dinleyiciler konserlerimize gelmeye devam etsinler yeter. Kafalarını kuma gömmesinler. Yer altında harika gruplar var.
  • Mekanlar için maddi bir takım girişimleri temsil ediyoruz doğal olarak, bunu kabul ediyoruz. Ama hem iyi iş yapıp hem para kazanabilirler. Müzik dünyasında aktif ve yönlendirici bir kimliğe sahip bir çok mekan var olmuştur bugüne kadar.
  • Organizatörler ile pek bir alakamız olmadı. Ama sanıyoruz ki ahbap-çavuş kafasını biraz kenara koymaları lazım.
  • Müzisyenin çektiği sıkıntıdan yine müzisyen anlar. Umarım herkesin istediği gibi olur her şey.

Grubun müzik blogları ve yazarları üzerindeki izlenimleri nelerdir? Müzik blogları ve yazarlarına olumlu/olumsuz eleştirileri nelerdir?
Herkes iyi niyetle ve hiç para kazanmadan içerik hazırlamaya gayret ediyor. Temel fikir olarak bir çok blog eski fanzin kafası ile çalışıyor hatta. Yerli müzik nicel olarak korkunç bir patlama yaşıyor son bir kaç yıldır ve bir çok blog-site de duruma uyum sağlamayı başardı. Yabancı müzik açısından ise e doğal olarak yabancı sitelerden içerik almak durumunda kalıyor çoğunluğu. Haber kaynağı yok kimsenin sonuçta. Bunlar eleştirilecek şeyler değil bizce. Ha tek sorun şu ki aynı grubu peş peşe 30bin blogda birden gördüğümüz zaman esprisi kalmıyor durumun. Özellikle yer altında kalmış grupları ortaya çıkarmayı hedefliyorsanız “gerçekten” yer altına inmeniz lazım sanırım. Buradan Tayfun Polat örneğini gündeme getirmek istiyoruz.

Grubunuzun olumsuz bulduğunuz yanları nelerdir? Bu olumsuzlukları içeriden/dışarıdan ise çözüm önerileriniz nelerdir?
Sıkı çalışmak, üretken olmak ve grup içerisinde uyumu yakalamak önemli. Bunlara tam uyamadığımız noktalar-anlar oluyor-olmuştur-olacaktır. Müzisyenlerin sadece kendi fikirlerini/enstrümanlarını öne çıkarmak için değil tüm grubun menfaatlerini düşünmek durumundalar. İyi niyet ve iletişim ile çözülüyor her şey.

Grubunuzun olumlu bulduğunu yanları nelerdir? Grubunuzun müzik dünyasındaki yeri ilerleyen yıllarda ne olmalı?
Az laf çok iş örneği olmak istiyoruz. Tek bir şarkısı olmadan muazzam halka ilişkiler çalışması yapan topluluklar var. Hem imreniyor hem de şaşırıyoruz (olumsuz anlamda). Sonuç olarak “müzisyen” iseniz “müzik” yapmanız lazım. Çok basit bir denklem. Ayrıca müziği düşünce anlamında temelsiz veya rast gele yapmıyoruz. Söylemek ve duymak istediğimiz şeyler var. Bu açılardan iyiyiz diye düşünüyoruz. Gelecek ile ilgili konuşmak gerekir ise biz biraz eski kafalı ve gürültülü bir müzik yapıyoruz. Öfke, savaş, iletişimsizlik ve barbarlık zamanları yaşıyoruz. Bu öğeler de yaptığımız her şeye yansıyor. Bu şekilde de devam edecek gibi gözüküyor. Ana akım içerisinde pek yerimiz olmayacaktır doğal olarak. Bu açıdan uzun soluklu ve üretkenliğin azalmadığı bir macera olsun istiyoruz.

Grubunuzla konser, albüm veya herhangi bir şey ile ilgili kiminle, nasıl bağlantıya geçilmeli?
Mustafa Yüksel – kaptananadol@gmail.com

Grubunuzun sosyal medya hesapları ve e-posta hesabı nedir?

Son olarak hangi sorunun size sorulmasını isterdiniz?
Gayet yeterliydi sorular. Teşekkür ederiz!

– – –

Müzik grubunuzla Bir Baba Indie – Yerli projesine katılmak için linkteki yazıyı okumanız yeterli. 

https://www.birbabaindie.com/?p=7491

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

YENİ EP | Saint Kitten – “Erik”
Foals’tan yeni video geldi: “Birch Tree”

Yazar

Bize Katıl!