BBI YERLİ #16 | “Agency”

BBI Yerli

Grubunuzun Adı?
Agency

Grubunuz doğum tarihi ve doğum yeri?
25 Aralık 2013 – Rumelihisarüstü/İstanbul

Grubunuzun tarzı?
Post-punk/Gloomy dance

Grup üyeleri kimlerden oluşuyor ve görevleri nelerdir?

  • Numan Kılıç – Vokal, gitar
  • Karcan Ural – Bas gitar
  • Mert Akgül – Davul
  • Batu Çetinkaya – Klavye, geri vokal

Grup üyelerinin bireysel veya başka projeleri var mı?

Grup bugüne kadar nelerde konserler verdi? Bu mekanlara 5 üzerinden kaç puan verir?

  • Peyote – 4.7
  • Bronx Pi – 4.7
  • B1 Live – 4.3
  • Karga – 4.9
  • Pendor Corner – 2.9
  • COOP – 3.9

Grubun sahne aldığı mekanlarda teknik olarak eksik bulduğu şeyler nelerdi?
Sorunların bir kısmı tonmeister kaynaklı oluyor. Tonmeister’in müzik anlayışına göre değişmekle beraber soundumuzu yansıtamayabiliyoruz zaman zaman. Canlı müziğe uygun olmayan mekanlara sahne kurulmuş olabiliyor. Bu da ne sahnede ne de sahne dışında iyi bir duyuma izin vermiyor.

Grubun sahne aldığı mekanlarda mental olarak eksik bulduğu şeyler nelerdi?
Genelde bu konuda çok sorun yaşamadık. Özellikle son dönemde verdiğimiz konserlerde mekan ekipleri, yöneticileri gayet ilgili davrandılar. Fakat sadece bir mekanın (çok da severek çaldığımız, saygı duyduğumuz bir yer) müzik direktörünün konser sonrası art niyetli yorumlarına anlam veremedik. Başka hiçbir yerde duymadığımız ve bizce bir temeli olmayan yıkıcı eleştiriler getirdi. Kişisel bir sorunu varmış gibi hissettirdi bize bu tavrı.

Bugüne kadar büyük bir festivalde sahne aldınız mı? Aldıysanız festivallere ilişkin olumlu/olumsuz eleştirileriniz?
Boğaziçi Üniversitesi Taşoda Festivali. Taşoda Festivali yıl boyunca beklediğimiz bir festival. Gerçekten 2 gün boyunca müthiş eğleniyorsunuz. Ama nihayetinde bir hayli amatör bir organizasyon. Soundcheck’tir, ses düzenlemesidir, idarelik yapılıyor. Ama dediğimiz gibi festivali çok sevdiğimiz için görmezden gelmek kolay oluyor bunları.

Konserinize gelen dinleyiciler genellikle kimlerden oluşuyor? Kitlenizin müziğinize kattığı bir şey var mı?
Konserlerimize arkadaş çevremizin yanında, müziğimizi bir şekilde duymuş olanlar ve çıktığımız mekanın müdavimleri geliyor. Son konserlerimizde kendi kitlemizi biraz olsun oluşturmuş olduğumuzu gördük. Seyircinin canlı performansa katkısı tartışılmaz. Dolu tribünlere oynayan bir futbol takımı gibi oluyoruz adeta dinleyici coşkulu olduğunda. Hele ki dinleyicinin dans ederek eğlendiğini görüyorsak çok mutlu oluyoruz. Aynı zamanda iyi bir feedback de oluyor bu görüntü. 26 Aralık’ta Karga’da She Past Away’in ön grubu olduğumuz konserden özellikle bahsetmek isteriz. Şu ana kadarki en kalabalık performansımızdı. Çok güzeldi tamamen dolu bir salona çalmak.

Grubun kaç adet bestesi var? Bu bestelerin kaç tanesi yarın konser olsa çalınabilir düzeyde?
15-16 tane var 11’ini canlı çalabilecek durumdayız.

Grubun müziği ve sözleri tasarımsal olarak neyi ifade ediyor?
Mert (davul) ve Karcan (bas) şarkıların iskeletini oluşturan groovy ritimler çalmayı seviyor. Sonra Numan’ın karamsar, karanlık sözleri ve melodikliği geliyor. Bunların üzerine Batu’nun parçaların dolgunluğunu sağlayan pad akorları ve zaman zaman girdiği piyano-synth soloları ekleniyor. Müziğimiz grup olarak bile hepimize farklı şeyler hissettiriyor. O yüzden müziğimizden herkesin kendi payını çıkarmasını seviyoruz.

Grubun Cover çalmaya bakış açısı nedir? Cover hakkında çalıyorsa olsun ya da olmasın bakış açısı nedir?
Cover çalmıyoruz şu an. Çalacak olursak da üzerine çalışmış olduğumuz ve gerçekten yeni ve özgün bir şekle soktuğumuz bir iki şarkı olabilir ileride.

Grubun kaydettiği single, ep veya albüm var mı? Varsa bu kayıt aşamalarında yaşadıklarından kısaca bahsedebilir misiniz?
Aralık 2014’te çıkış teklimiz “Strawberries in a Gunfight”ı çıkardık. Tam bir sene sonra geçtiğimiz günlerde ise ilk EP’miz “Empty Summer Houses”ı yayınladık.
Kayıtlar bizim için çok önemli. Provalarda ve sahnelerde çalarken hissettiğimiz enerjiyi aynen yansıtabilmek için o soundu birebir kayda aktarıp üzerinde post prodüksiyon çalışmaları yapmak hayaliyle yola çıktık. O süreçte yaşadığımız maddi zorluklara bir de istediğimiz sounda ulaşamama korkusu eklenince bunalımlı günler yaşadık yazın ortasında. Sonunda o EP bir şekilde çıktı neyse ki. Sonraki kayıt çalışmalarımız için güzel bir deneyim oldu.

Grubun prova ve kayıt stüdyolarında genel olarak karşılaştığı olumsuz şeyler nelerdir? Prova ve kayıt stüdyolarından beklentileri nelerdir?
Biz genelde çok sevdiğimiz, evimiz bellediğimiz Boğaziçi Üniversitesi Taşoda Stüdyosu‘nda çalışıyoruz. Onun dışında ihtiyacımız olduğunda Taksim’deki prova stüdyolarına gidiyoruz fakat açıkçası pek rahat ettiğimizi söyleyemeyiz Taşoda dışında. Genel beklentimiz rahat bir çalışma ortamı olması ve çalarken birbirimizi ve kendimizi duyabilmemiz.

Grubun (sırasıyla Dinleyici – Mekanlar – Organizatörler – Müzisyenler – Diğer) kişi/kişilerden beklentileri nelerdir?

  • Dinleyiciler – Konserlerimize gelmeye, dans ederek müziğimizi sevdiklerini göstermeye devam etsinler lütfen.
  • Mekanlar – Müziğe değer vermelerini bekliyoruz.
  • Organizatörler – Daha fazla festival, etkinlik, konserler vs. ile müzisyenlere, gruplara ve müzikseverlere daha fazla fırsat sunmaları.
  • Müzisyenler– Güzel müzik yapmaya devam etmeleri. Müzisyen olduğumuz kadar da müzikseveriz zira.

Grubun müzik blogları ve yazarları üzerindeki izlenimleri nelerdir? Müzik blogları ve yazarlarına olumlu/olumsuz eleştirileri nelerdir?
Bu konuya çok kafa yormuşluğumuz yok ama adımız bloglarda, maglarda geçince müteşekkir oluyoruz, seviniyoruz. Bu açıdan bizim gibi, adını duyurmaya, kendini göstermeye çalışan gruplara yardım eli uzatmaları takdire şayan.

Grubunuzla daha önce müzik yarışmalarına katıldınız mı? Genel hatlarıyla müzik yarışmalarına bakış açınız nedir?
Hayır katılmadık. Katılmaya sıcak bakmıyoruz. Ama en son Battle of the Bands’de dağıtılan ödülleri görünce dibimiz düşmedi değil.

Grubunuzun olumsuz bulduğunuz yanları nelerdir? Bu olumsuzlukları içeriden/dışarıdan ise çözüm önerileriniz nelerdir?
Bu konuda dışarıdan bakanların fikirlerini duymayı tercih ederiz.

Grubunuzun olumlu bulduğunu yanları nelerdir? Grubunuzun müzik dünyasındaki yeri ilerleyen yıllarda ne olmalı?
Elimizden geldiğince orijinal işler yapmaya çalışıyoruz. Acele etmiyoruz. Müziksever olduğumuz için müzik yapıyoruz. Müzik dünyasındaki yerimizi şimdiden kestirmek zor ama iyimseriz.

Grubunuzla konser, albüm veya herhangi bir şey ile ilgili kiminle, nasıl bağlantıya geçilmeli?
Mert Akgül-Numan Kılıç agencybandcontact@gmail.com

Grubunuzun sosyal medya hesapları ve e-posta hesabı nedir?

Son olarak hangi sorunun size sorulmasını isterdiniz?
Grup elemanlarının sahnede çalmaktan en çok hoşlandığı şarkı?

– – –

Müzik grubunuzla Bir Baba Indie – Yerli projesine katılmak için linkteki yazıyı okumanız yeterli. 

https://www.birbabaindie.com/?p=7491

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

YENİ | Nihil Piraye ilk albümünü yayınladı: “Sanduka”
Cappadox bu yıl “Gelin bahçemizi ekelim” diyor!

Yazar

Bize Katıl!