BBI YERLİ #14 | “SilverLiners”

BBI Yerli

Grubunuzun Adı?
SilverLiners

Grubunuz doğum tarihi ve doğum yeri?
Temmuz 2014 – Ankara

Grubunuzun tarzı?
Radiohead, Coldplay, Oasis karışımı Brit Rock/Pop gibi şeyler.

Grup üyeleri kimlerden oluşuyor ve görevleri nelerdir?

  • İsmail Aydın (Vokal, Piyano, Gitar)
  • Doğancan Ertaş (Bas Gitar, Back Vokal)
  • Kaan Erdem (Davul, Back Vokal)
  • Çağatay Akan (Solo Gitar)

Grup bugüne kadar nelerde konserler verdi? Bu mekanlara 5 üzerinden kaç puan verir?

  • 3.4 / IF Performance Hall
  • 3 / Manhattan
  • 4 / Bilkent MayFest

Grubun sahne aldığı mekanlarda teknik olarak eksik bulduğu şeyler nelerdi?
Genellikle sahne içi monitörler ve sahnenin büyüklüğü yeterli değil. Grubumuz 4 kişi olmasına rağmen çalarken eğlenmeye yetecek kadar alan yok. Sahnede sadece ayakta durmaya yetecek kadar alan var. Bu da sahneye çıkarken kullanacağımız ekipmanı kısıtlıyor hem de verdiğimiz konserden aldığımız tadı azaltıyor.

Grubun sahne aldığı mekanlarda mental olarak eksik bulduğu şeyler nelerdi?
Sahne aldığımız mekanlarda genel olarak ticari kaygı var. İngilizce müzik yapmamız da mekan sahiplerindeki bu kaygıyı körükleyen bir şey olsa gerek. Ama ingilizce müzik dinleyen ve onu seven bir sürü insan olduğunun farkına varmaları çok zor oluyor. Bunu onlara kabul ettirmek gerçekten çok zor.

Konserinize gelen dinleyiciler genellikle kimlerden oluşuyor? Kitlenizin müziğinize kattığı bir şey var mı?
Konserimize gelen kitle ilk olarak arkadaş çevremizden başladı doğal olarak. Hatta ilk grubu kurduk 4-5 tane beste yaptık ardından bütün arkadaşlarımızı bir eve toplayıp küçük bir konser verip önce onlara sorduk nasıl olmuş diye. Sonraları arkadaşın arkadaşı diyerek küçük çapta bir kitleye sahip olduk genellikle bu insanlar İngilizce müzik dinleyen insanlar oldu. Konserlerimizde çaldığımız kendi şarkılarımızın yanında çaldığımız cover parçalara onların verdiği tepkiye göre setlist’imizi düzenlediğimiz çok oldu. Bunun yanında kayıt yapmanın maddi olarak zor olduğu bir ortamda “hangi şarkıyı kaydetmeliyiz?” sorusunun cevabı için kıvranırken cevabı seyircimizin en beğendiği şarkılarımız, bize “en çok … şarkınızı sevdim” dedikleri şarkıyı kaydetme kararı aldık. Seyircimizle birlikte karar verdik yani temelde.

Grubun kaç adet bestesi var? Bu bestelerin kaç tanesi yarın konser olsa çalınabilir düzeyde?
25-30 tane vardır ama 12-13 tanesi yarın konser olsa çalınabilecek halde.

Grubun müziği ve sözleri tasarımsal olarak neyi ifade ediyor?
Genelde müziğimizi kafamızda kurduğumuz bir konsepti baz alarak oluşturuyoruz. Örneğin; “tuzağa düşmüş gibi hissetmek” veya “bulunduğumuz yerden hoşnut olmamak” gibi konseptler bunlar. Bu konseptler üzerine kafa yorduğumuzda kafamızda oluşan müzikal elementleri bir araya getirip şekillendiriyoruz. Akustik gitar veya piyano ritimleri genellikle şarkının modunu tutan temelini oluşturan elementi oluyor. Bas gitar ise o temeli bir arada tutan harç gibi bir rol oynuyor. O duyulan akustik gitarı daha çarpıcı hale getirip bir şey ifade etmesini sağlıyor. Müzik elle tutulur bir hal alınca kendimizi müziğe bırakıp sözlerin ağzımızdan dökülmesini bekliyoruz. Zaten kafamızda bir konsept vardır her zaman, onu düşünüp o konuda söylememiz gerekenler ortaya çıkıyor zaten.

Grubun Cover çalmaya bakış açısı nedir? Cover hakkında çalıyorsa olsun ya da olmasın bakış açısı nedir?
Cover çalmak grup bilinirliliği artması açısından çok önemli olduğunun farkında olmanın ötesinde bu bilinirliğin doğru oluşması konusunda da coverlar aslında gruba yardımcı olan bir araç. Çaldığınız tarzı sevebilecek insanların zaten önceden sevdiği bir şarkıyı sahnede duyması dinleyicinin gruba karşı sempatik yaklaşmasını sağlıyor bizce. Hele bizim gibi ülke sınırlarında dışlanmış gibi hissettiren sadece o tarzın adamlarının bildiği şarkılar olursa dinleyici direk kendinden görüyor sizi. Mesela bir konserde Tame Impala çalmıştık ve direkt gülümseyen gözlerle konser sonrası sırf o şarkı için tebriğe gelmiş insanlar vardı ve mutluydular. Bir daha konser olursa yine gelecektiler, çünkü sevdikleri şarkıyı çalan bu gruba şans vermeye karar vermişlerdi.

Grubun kaydettiği single, ep veya albüm var mı? Varsa bu kayıt aşamalarında yaşadıklarından kısaca bahsedebilir misiniz?
2015 yılının Mayıs Ayında iki şarkıdan oluşan “Scary Superstition” isimli ilk single çalışmamızı yayınladık. İlk kez studyo ortamında kendi şarkılarımız için çalışmak heyecanlıydı. Ayrıca kendi şarkımızın üzerinde olan hakimiyetimiz yani “nerede hangi enstrüman nasıl çalacak”, “back vokal nerede olacak” kararlarını veren kişiler olmak büyük sorumluluk ve maceraydı bizim için. Altından kalkmaya çalıştık ama sonrasında farkettiğimiz hatalarla yaşamaya, o hataların bizi başarıya götürdüğüne inanmaya alıştık. Hemen bu single çalışmamız ardından, EP çalışmalarımız için studyoya girdik. Henüz kayıt aşamasında olan projemizi kısmet olursa 2016 yılının ilkbahar aylarında yayınlamayı düşünüyoruz.

Grubun prova ve kayıt stüdyolarında genel olarak karşılaştığı olumsuz şeyler nelerdir?
Prova ve kayıt stüdyolarından beklentileri nelerdir? Prova stüdyoları bizim için en değerli yerler. Çünkü sahneye sadece bir kere çıkma şansınız var ve sahnedeymiş gibi çalabildiğiniz tek yer prova stüdyoları. Bu yüzden sahnedeymiş hissi veren prova stüdyoları bulmak çok önemli. Ancak her zaman bir şeyi eksik kalıyor prova stüdyolarının. Amfi kötü oluyor, davulun zilleri eksik oluyor hatta jack yok diye provayı gitar efekt pedalı kullanmadan yaptığımız oldu. Buna daha fazla dayanamayıp kendi prova stüdyomuzu kurma çalışmalarına bile başladık hatta.

Kayıt stüdyoları konusunda çok tecrübeli değiliz. İlk çaldığımız kapı Tankut Aydınlıyım’ın kapısı oldu ve onunla çalışmaktan memnun kaldık ve onunla devam ediyoruz.

Grubun (sırasıyla Dinleyici – Mekanlar – Organizatörler – Müzisyenler – Diğer) kişi/kişilerden beklentileri nelerdir?

  • Dinleyicimizden ön yargısız dinlemelerini
  • Mekanlardan çok daha geniş vizyonla dünya bakmasını
  • Organizatörlerin klişelerden arınmış şeylerle karşımıza çıkmalarını
  • Müzisyenlerin de bütün kalpleriyle müzik yapmalarını bekliyoruz.

Grubun müzik blogları ve yazarları üzerindeki izlenimleri nelerdir? Müzik blogları ve yazarlarına olumlu/olumsuz eleştirileri nelerdir?
Müzik bloglarının bir iki tanesi hariç hepsinde kaç tık aldı kaygısı olduğundan doğru dürüst bu işi yapmadıklarını düşünüyoruz. Hatta çoğu blog yazarı diye İngilizce çevirmen çalıştırıyor heralde ki yabancı müzik bloglarındaki haberler aynı yapıyla karşımıza çıkıyor bütün yerli müzik bloglarında. Popüler olanı anlatmaktan çok, popüler olmayan güzellikleri ön plana çıkaracak bir anlayışla işlerini yapmıyorlar.

Grubunuzla daha önce müzik yarışmalarına katıldınız mı? Genel hatlarıyla müzik yarışmalarına bakış açınız nedir?
Televizyondaki müzik yarışmaları ne yazık ki müzikten çok duygu sömürüsünün ön plana çıktığı yarışmalar. Gerçekten müziğe değer veren yarışmalar da var tabi ama 4-5 tane jüri üyesinin kararıyla “güzel müzik bu” sonucuna varıp bir grubu galip kabul etmek doğru değil. Sanatın yarışması olamaz.

Grubunuzun olumsuz bulduğunuz yanları nelerdir? Bu olumsuzlukları içeriden/dışarıdan ise çözüm önerileriniz nelerdir?
Grubun olumsuz yanı, bütün üyelerimizin hala okullarına devam etmeleri ve gruba yeterli vakiti bir türlü ayıramamız. Her ne kadar vakit ayırırsak ayıralım bunun az geleceğini de biliyoruz ama işte…

Eski bir anı olarak bir olumsuz yanımız da setlist oluşturmayı bilmiyorduk biz. Seyirci neyi ne zaman ister bilmiyorduk yani. Ama çözümü basitmiş, gittik sorduk, öğrendik, düzelttik. 🙂

Grubunuzun olumlu bulduğunu yanları nelerdir? Grubunuzun müzik dünyasındaki yeri ilerleyen yıllarda ne olmalı?
Olumlu yanımız enerjimiz. Başka bulamadık.

Grubunuzla konser, albüm veya herhangi bir şey ile ilgili kiminle, nasıl bağlantıya geçilmeli?
silverliners@varyante.com

Grubunuzun sosyal medya hesapları ve e-posta hesabı nedir?

Son olarak hangi sorunun size sorulmasını isterdiniz?
“Hayalinizde en çok çalmak istediğiniz sahne hangisidir?”
Cevap: Glastonbury

– – –

Müzik grubunuzla Bir Baba Indie – Yerli projesine katılmak için linkteki yazıyı okumanız yeterli. 

https://www.birbabaindie.com/?p=7491

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

YENİ | Büyük Ev Ablukada – “Hayaletler”
2015’in En Çok Dinlenen BBI Mix’leri Burada!

Yazar

BBI Yerli: Rana Türkyılmaz & Kırık Pena

Bize Katıl!