Cihan Mürtezaoğlu / Can Güngör @Salon İKSV (27.11.2015)

OradaydıkYerli Sahne

Dün akşam Salon İKSV‘deki konserin haberini birkaç hafta öğrendiğimde “kesin gitmeliyim” demiştim. Cihan Mürtezaoğlu ve Can Güngör‘ün aynı sahneyi paylaşması gerçekten özel bir durumdu. Konser sırasında da, iki müzisyen bunu sık sık dile getirdi ve lise döneminden bu yana süregelen arkadaşlıklarında bunun hayalini kurduklarını belirttiler.

Yerli müzik dünyasının son 10 yılına yön veren bazı kırılımlar yaşandı. Bu kırılımlar varolan müziğin bir nevi güncellemeleriydi adeta. Örnek vermek gerekirse; Duman ve  Mor ve Ötesi‘nin yarattığı fırtınanın ardından ortaya bir sürü yeni grubun çıkmasının yanısıra, sessizce yolunda ilerleyen gruplarda daha duyulur oldu. Bu kırılımın ardından zaman zaman farklılık ve yenilik sunan gruplar ortaya çıksa da çok fazla parlayamadan ve yaptıkları müziğin arkasında duramadan kayboldular ya da “piyasa” dediğimiz hastalıklı yapının illüzyonuna kapıldılar. Çok uzun süreler sonra Korhan Futacı ve Kara Orkestra (KFKO) ile tanıştığımızda derin bir “oh” çekerek bir şeylerin iyi anlamda değiştiğini, yıllar süren tıkanıklığın ardından müzikalite olarak harika şeyler dinlemeye başladığımızı birçok insan gibi bizde bu sayfalarda dile getirmiştik. Türkiye’de sayısız derecede eğitimli ya da alaylı iyi müzisyen var. Birtakım mental problemlerden dolayı icra ettikleri müziklere haksızlık yapmıyor olsalar bugün iyi olan yüzlerce gruptan hangisinden bahsedeceğimizi şaşırıyor olacaktık. Tam bu noktada mental olarak problem yaşamayanları günden güne daha net seçebiliyoruz. Benim için bunlardan biri de Cihan Mürtezaoğlu ve Can Güngör‘dür. İki ismi aslında isim olarak değil de, grup olarak algılamakta fayda var. Arkasında bu isimleri destekleyen müzisyenler ile birlikte, tıpkı KFKO’da olduğu gibi yeni bir kolektif yapı oluşturduklarını ve çok özel işler ortaya koyduklarını düşünüyorum. Dünkü akşam bu kolektif yapının artık rüştünü ispat ettiğini söylersek sanırım yanlış olmaz.

Konserin ayrıntılarına girmeden Nilipek albüm lansman konserini yazarken Can Aydınoğlu ile ilgili yazdıklarım, teknik bir hataya kurban gittiği için yazıya dâhil olamamış. O yorumu buraya da yazarsam yanlış bir şey yapmış olmam. Nilipek konserinde tüm konserin lokomotif ismiydi. Yaratıcı bir orta saha gibi diğer grup üyelerini sırtladı, ileri taşıdı, atağı başlattı. Nasıl tanımlarsanız, neye benzetirsiniz bilmiyorum ama dün hem Cihan Mürtezaoğlu, hem Can Güngör ile 2 saatten fazla sahnede kalarak, kusursuz bir performans sergiledi ve bu kolektif ruh için ne kadar değerli ve önemli olduğunu gösterdi. O yüzden bir önceki yazıda teslim edemediğim hakkını şimdi teslim etmek istedim.

Cihan Mürtezaoğlu‘nun ilk dakikalarını kaçırdım. Konser başlama saatinin 9 olarak belirtilmişti ama “nasıl olsa bu ülkede hiçbir konser saatinde başlamaz” diyerek, konser salonuna 5-10 dakika gecikmeyle girdim. Birçok konuda hastalıklı olan bu yapıyı düzeltmek için mücadele eden tüm mekan sahiplerini, organizatörleri ve müzisyenleri ayrı ayrı takdir ve teşekkür etmek gerek.

Cihan Mürtezaoğlu konserde, ekibiyle Silahlı Kız, Bir Beyaz Orkide, Talihsiz Orman, Deli, Sarı Söz ve Uçurtma gibi çok sevilen şarkılarını çaldı. Bir tane de İbrahim Tatlıses şarkısı “Dönmüyor Geri”yi bizlerle paylaştı. Konser bitene kadar “Kedi ve Karpuz”u çalarlar mı diye bekledim. Eğer kaçırdığım kısımda çaldılarsa da oldukça üzgünüm. Albümü henüz çıkmamış Cihan Mürtezaoğlu‘nun çoğu şarkısını ezbere bilen, ucundan yakalayan, eşlik etmekten kendini alıkoyamayan seyircinin gerçekten bir albüme ihtiyacı var mı sorusunu sordum kendi kendime. Elbette var ama “kesinlikle albüm olmalı” algısının yıkılması adına önemli bir örnekti dün akşamki konser. Bu yüzden bir müzisyeni/müzik grubunu değerlendirirken sadece iyi müzik yapıp yapmadığını referans almakta fayda var. Eskide kalmış olan “albümü olmalı”, “konser salonunu doldurmalı”, “rockstar olmalı” gibi düşünceleri çok ciddiye almamak gerekiyor. Her ne olursa olsun, bir şeylere mecbur olduğu için değil, keyif aldığı ve istediği için yapan sanatçıların varlığı daha önemli. Sahnede Cihan Mürtezaoğlu‘na Can Aydınoğlu, Tayis YıldızcıCanberk Ünsal ve Zafer Resul Tunçoğlu eşlik etti.

Can Güngör‘e gelirsek ise benim için özel bir durumu vardı dün akşamki konserin. Can Güngör‘ün geçen sene Moda sahnesinde verdiği ilk konseri izleyenler arasındaydım. O konser ile ilgili şöyle bir şey yazmıştım.

“…Bu ekibin bundan sonraki 10. konserlerini tekrar izlemek gerek. Biraz daha rahatladıklarında sahiden unutulmaz bir performans sergileyeceklerine inancım tam.”

O günden bugüne kaç konser verdiler bilmiyorum ama dün gece konserden çıktığımızda hepimizin dilinde benzer cümleler dolanıyordu. “…harikaydılar”, “…çok keyif aldık”, “…nefis çaldılar” vb. bir sürü cümleyi kurduk ya da duyduk. Dolayısıyla ilk günkü konseri izlediğimde edindiğim izlenimde haklı çıkmanın keyfini ve etrafımdaki insanlara “abi muhakkak dinlemelisin” diyerek albüm hediye ettiğim, ısrarla dinlettiğim insanların “iyi ki dinletmişin”, “çok sevdik” cümlelerinden edindiğim hazzı yaşıyorum şu an.

Can Güngör sık sık seyircinin albümü ezbere bilmesine, ona eşlik etmesine mütevaziliği ve içtenliği sebebiyle şaşırdı belki ama bizim tarafta bu çok olağandı. Konserde albümdeki bütün şarkıların yanı sıra iki tane yeni şarkı da çaldılar. Bunlardan birisi “Yalnız Ölmek” idi. Sahnede Can Güngör‘e Can Aydınoğlu, Deniz Güngören, Tufan Büyükgüngör, Berkay Küçükbaşlar ve Ozan Tekin eşlik etti.

Konserin son kısmında ise beklenen buluşma gerçekleşti ve Cihan Mürtezaoğlu ile Can Güngör sahnede yalnız kaldı. İkili birbirine ait olan şarkıları seslendirdikten sonra ekibe seyircinin de yoğun isteğiyle Ceyl’an Ertem de dahil oldu. Konseri Cihan Mürtezaoğlu‘nun “Uçurtma” şarkısıyla müthiş bir nokta koyarak bitirdiler.

https://www.youtube.com/watch?v=xNmCTySwlDY

Son zamanlarda izlediğim en etkileyici konser olduğunu, orada olan herkesin çok şanslı olduğunu söylemek gerek. Bu konsere katkısı olan herkese ayrı ayrı teşekkür etmek gerek diyerek bizde yazıyı noktalayalım. Yoksa gidemeyenler için daha fazla pişmanlık uyandırıyor olacağız.

Bu kolektif yapıyı yeni tanıyanlar, henüz keşfetmemişler için tekrar kendilerine ulaşabilecekleri linkleri paylaşalım.

Can Güngör | Spotify
Cihan Mürtezaoğlu | Soundcloud

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

Dry The River severlere kötü haber!
YENİ | In Hoodies’den yeni single: “Gospel”

Yazar

Bize Katıl!