Röportaj | COOP – “…herkese sirayet eden kolektif ruh”

RöportajYerli Sahne

Uzun yıllardır kendi içinde yarattığı kült duruşuyla Suriye Pasajı‘nda varlığını sürdüren COOP ekibi bu sene aynı yerin bir alt katını da bünyesine katarak canlı müzik sahnesini bizlerle buluşturmaya karar verdi. 14 Ekim tarihi itibariyle kapılarını açacak olan COOP ekibiyle, COOP‘u derinlemesine tanıyabilmek adına bir röportaj gerçekleştirdik.

Canlı müzik sahneleri bizim için her zaman heyecan verici olmuştur. Özellikle yerli gruplara sağlayacağı faydayı göz önünde tuttuğumuzda hassasiyetimiz katlanıyor. Bizde bu düşünceyle COOP ekibine sorular yönelttik ve cevaplar almaya çalıştık. Samimiyet ve paylaşımları için COOP ekibine teşekkür ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz.

Unutmadan, yerli müzik gruplarımıza da hiçbir kaygı taşımadan sahne vermelerini temenni ediyoruz.

:||:

COOP‘un kült bir duruşu var ama bu sadece mekana gerçekten dokunanlarca bilinen bir şey. Eğer bu mahremiyet içeren bir konu değilse, bu duruşu birkaç cümleyle özetleyebilir misiniz?

COOP’un kült bir duruşu olması ya da olduğunun varsayılması bu duruşun gerçekten sadece mekana dokunanlarca biliniyor ve hissediliyor olmasından değil aynı zamanda bu kişilerin varlığıyla hayat bulmasından kaynaklanıyor. Bu durum tabi ki belli bir mahremiyeti beraberinde getiriyor. Fakat bu, COOP’ta anlatmaktan kaçınacağımız türden şeyler yaşanıyor anlamına gelmiyor. Şu anlama geliyor; kişi yaşayarak ve deneyimleyerek bir parçası olmadığı zaman ortaya çıkan enerji ve insani boyutu, müzikle ve mekanla yaşanan etkileşimleri hakkını vererek ifade etmek çok güç. Müziğin ve dansın ortak bilinci ve hissiyatları harekete geçirdiği bazı anlara tanık olmak ne kadar paha biçilmezse de tarifi bir o kadar zor. Bunun gerçekleşmesini sağlayan bir duruştan ise çok net olarak bahsedebiliriz. O da inandığımız müzikler, inandığımız insani değerler ve inandığımız duygular üzerinde yoğunlaşmamız ve DJ’inden çalışanına, müdaviminden misafirine herkese sirayet eden kolektif ruhu en azından kendi açımızdan talep etmemiz. COOP olarak kendimizden ve “dokunduğumuz” insanlardan müzikal ve tavırsal taleplerimiz var, belki de bu talepkarlık yatıyordur bahsedilen duruşun altında.

Türkiye’de yatırım yaptığınız alanın kendi içinde çıkmazları var. Ticari meseleler bir yandan yapılması gereken akılcı hamleler doğururken, içinizdeki romantizm ise negatif yönde hamleler doğurabilmekte. Olası bir kritik karar aşamasında COOP akılcı mı davranıyor, yoksa duygusal mı?

Genelde duygusal kararlar alarak, kendimizi akılcı davrandığımıza ikna etmeye çalışıyoruz . Şimdiye kadar ticari akla ters düşecek birçok karar verdik, ya da bize öyle yaptığımız söylendi, fakat bunun bize getirdiği artı ve eksileri net olarak hesaplamak o kadar kolay değil. Kağıt üzerinde eksi getirmiş olabilecek çoğu kararın bize kattığı artıları ve artı değeri birçok kez yaşayarak gördük. Esasen, bir karar aşamasına geldiğimizde aslında o kararı ilkelerimiz, sezgilerimiz ve hislerimiz aracılığıyla çoktan almış olduğumuzu görüyor ve sabrederek kararımızın arkasında duruyoruz.

The Ringo Jets | 17 Ekim 2015 (Ön Grup: Destroy Earth) | Bilet

Bir önceki soruya bağlı olarak konuyu derinleştirelim. Türkiye’de bazı mekanların belirli hedef kitleleri var. Bu kitleler aynı zamanda mekanın pazardaki yerini gösteriyor. Örneğin: Dorock Taksim  yıllarca metal müzik severlerin neredeyse tek uğrak noktası. Dorock XL ise çok büyük yatırımlarla Kadıköy‘de bambaşka bir çizgide ilerliyor. Bir önceki soruya göndermek yaparak şunu diyebiliriz: Dorock Taksim duygusal, Dorock XL akılcı. Zira duygusal bir hamle olarak Peyote‘ye de baktığımızda müziğin içerisinde alternatif, underground sayılabilecek bir sürü müzisyene ev sahipliği yapıyor. Uzun yıllardır dikkatle izlediğimiz bu mekanları ön plana çıkartan şey mekanlarında sunulan hizmetin (tüm yönleriyle) kalitesinden ziyade bir duruşa ve düşünceye sahip olmalarıydı. COOP‘u da senelerdir gizliden gizliye ayakta tutan şey ve insanların hayranlık beslediği şey de buydu diye düşünüyoruz. COOP‘un son hamlesi COOP canlı müzik sahnesi kıt durumdaki canlı müzik dinleyebileceğimiz mekanlar adına harika bir hamle. COOP‘un yeni mekanıyla sunulacak olan canlı müzik sahnesi elbette kendi evrimini zaman içerisinde tamamlayıp gideceği yolu seçecektir. Bu düşünceler ışığında Ekim ayı içerisinde sahne alan/alacak gruplara bakarsak The Ringo Jets, Destroy Earth, Softa, Cemiyette Pişiyorum ve Ayyuka gibi underground müzik gruplarına bolca yer verildiğini görüyoruz. Bu tercihlerin bilinçli bir yönelim olduğu ve kafadaki birinci düşüncenin heyecanlı bir uygulaması olduğu aşikâr. Bu duruşun önümüzdeki takvim yaprakları içinde ısrarcı olup olunmayacağını merak ediyoruz?

COOP’u gizliden gizliye ayakta tuttuğunu ve insanların hayranlık beslediğini düşündüğünüz duruşta ve düşüncede, buna bağlı olarak da müzikal tercihlerimizde tabi ki ısrarcı olacağız. Sergilediğimiz duruş herkesten önce bizim içimize sinmeli ve herkesten önce biz yapacağımız konser için heyecan duymalıyız. Tabi buna ek olarak sunacağımız hizmetin ve deneyimin kalitesi de bizim için oldukça önemli. Ticari ya da popüler bir formülü takip etmekten çok içimizden geçeni ortaya koymaya uğraşıyoruz. Bununla birlikte, COOP’u daha geniş kitlelerle tanıştırmak, daha fazla kişiye COOP deneyimini yaşatmak, ortak deneyimlerimizi zenginleştirip ufkumuzu açmak ve sahnemizde değerli müzisyenleri ağırlayabilmek adına çeşitliliğe önem veriyor olacağız.

Softa & Cemiyette Pişiyorum | 20 Ekim 2015 | Bilet

Canlı müziğin iskeletini genellikle 3 veya 4 taraf oluşturuyor. Bu taraflar; müzisyenler, dinleyiciler ve bunları buluşturan mekanlar olarak sıralanıyor. Türkiye’de layıkıyla yerine getirilmeyen menajerlik hususunu da opsiyonel olarak 4. bir taraf olarak ekleyelim. Tüm tarafların birbirinden ciddi anlamda beklentisi var ama hiçbir taraf bu beklentilerini açıkça beyan etmiyor. Genellikle taraflar arasındaki “güçlü” olan kişi tüm bu ilişkiyi organize eden taraf oluyor. Dolayısıyla güçlü bir müzisyen, bir mekanı istediği şekilde yönetebilir. Tam tersi müzisyenden güçlü bir mekan ise kendi koşullarını hayata geçirecektir. Buradaki en masum gibi duran ama gizli güç sahibi olan taraf ise dinleyici oluyor. COOP bu işin taraflarından biri olarak kendini nerede konumlandırıyor. Müzisyenden ve dinleyiciden beklentisi nedir? 

COOP, kendisini güç ve iktidar oyunlarının dışında ama kararlı ve ilkeli bir noktada konumlandırıyor. Her mekan gibi COOP da insanlara fiziki bir yapının yanı sıra kendine özgü bir atmosfer ve varoluş alanı sağlıyor. Müzisyen, dinleyici ya da ekipten fark etmez, herkesi COOP’un kendine has samimi, güvenli, eğlenceli ve özgürleştirici atmosferinin; dayanışmacı ve kucaklayıcı ruhunun ve emsalsiz bir müzik ayininin bir parçası olmaya ve bu saydığımız özelliklerine katkıda bulunmaya davet ediyoruz.

Ayyuka | 29 Ekim 2015 | Bilet

Önümüzdeki aylarda sahne alacak yerli/yabancı müzik grupları hakkında tüyo verebilir misiniz?

Temasta olduğumuz, tarih aldığımız, duyurmak için can attığımız gruplar olsa da Kasım’dan sonrası şimdiden çok fazla isim telaffuz etmemeyi tercih ederiz. Hem yavaş yavaş duyurmanın heyecanını yaşayalım hem de kağıt üzerinde kalan son prosedürleri tamamlayalım istiyoruz. Fakat Ekim ve Kasım aylarından verebileceğimiz örnekler bizleri ne tür konserlerin beklediğine dair ufak bir ipucu olabilir. Ekim ayında Tarwater, Mop Mop, ilk kez beraber sahne alacak Seyyal Taner ve Kurtalan Ekspres konserleri kaçırılmayacak cinsten. Ayyuka’dan sonra kabine geçecek olan Jay Dobis’in DJ seti ise hepimiz için ders niteliğinde olacaktır. Kasım ayında 90’larda azılı birer müzik dinleyicisi olan herkesin tüylerini diken diken edeceğini düşündüğümüz Senser konseri var. Ayrıca, Sziget tayfasının favorilerinden Wattican Punk Ballet ve son dönemin gözde indie gruplarından Erotic Market de COOP sahnesinde olacak. Bu üç konser de grupların Türkiye’deki ilk konserleri olacak. Yine Kasım ayında yerli sahneden Kesmeşeker konserini ve Noiseist Label Night’ı da buradan duyurmuş olalım.

Erotic Market – Yakında…

Bir Baba Indie – Yerli projesine katılan grupların mekanlarla ilgili teknik olarak en çok şikayet ettikleri şey sahne içi monitörler ve akustiği oluyor. COOP sahne alacak müzisyenlere ne tür teknik olanaklar sağlıyor?

Teknik ekibimizin gayreti ve ekipmanlarımızla elimizdeki imkanlar dahilinde herkesi memnun edeceğine inandığımız bir sistem kurduk. Mekanın akustiğini ideal hale getirmek için ekstra mesai ve para harcadık. Zamanla ve yaşayarak bunu sürekli daha da ileri götürmek için gerekli gördüğümüz her adımı atacağız.

COOP Indie sahnesi icin neleri vaad ediyor? Onlara sadece bir sahne mi sunuyor, yoksa onlara geniş bir kolektif varoluş alanı mı sunuyor?

Kendimiz ve temas ettiğimiz herkes için kolektif bir varoluş alanının oluşmasını sağlamak öncelikli hedeflerimiz ve temennilerimizden. Fakat adı üzerinde, kolektif alan tek taraflı bir sunumla değil aktif ortak katılımla oluşan bir şey. Indie sahnesi bizim için müzikal bir türden çok bir tavır ve duruşa işaret ediyor, bu anlamda bir kolektif varoluşu sağlamak adına kendi payımıza düşenleri yapmak en büyük motivasyonlarımızdan. Müzisyenlere fiziksel bir sahne sunmanın ötesine geçip onlara saygı duyan, güvenli, konforlu ve doyurucu bir konser deneyimi yaşamalarını sağlayan, dayanışma ve dostluk ruhuyla onları kucaklayan bir mekan olarak anılmayı istiyoruz.

COOP karlilik haricinde neleri hedefliyor?

Müziğin ve dansın büyüsünü, aşkınlaştırıcı ve sağaltıcı gücünü daha geniş bir kitleyle paylaşmayı, müzisyeni de dinleyiciyi de mutlu edecek bir konser atmosferi sağlamayı, kolektif bir varoluş ve nefes alanı açmayı ve tüm bunların uzun soluklu olmasını hedefliyoruz.

coop logo

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

Multitap’tan tanıdığımız Ali Cihan’dan ilk solo çalışma: “Derman”
YENİ VİDEO | Nilipek. – “Kınalıada”

Yazar

Bize Katıl!