BBI YERLİ #9 | “Can Bayrak”

BBI Yerli

Grubunuzun Adı?
Can Bayrak

Grubunuz doğum tarihi ve doğum yeri?
20.08.1983 – Kadiköy / İstanbul

Grubunuzun tarzı?
Türkçe Sözlü Indie – Pop – Rock

Grup üyeleri kimlerden oluşuyor ve görevleri nelerdir?
Yeni yayınlandığımız Işıklar Altında single’ı ve Ekim 2015’te dijital olarak yayınlanması planlanan 8 şarkılık albümüm, kendi yazdığım şarkılardan oluşan bir solo albüm projesidir. Solo müzikal kariyerimin, ilk solo albümü…

Albüm kayıt öncesi ve sonrasında, şarkıların demo hallerini kaydedip son aşamaya geldiği prodüksiyon sürecinde, 123 grubundan Feryin Kaya ve Arda Erboz‘la çalıstım.

Bu kişileri, albümümün aranjörleri/prodüktörleri olarak adlandırmakta bir sakınca görmüyorum. Aksine gurur duyuyorum.

Bu ayrıntı dışında albüm kayıt sürecinde birçok müzisyenle çalışma fırsatım oldu. Taksim Hayyam Stüdyoları‘nda gerçekleşen enstürman kayıt sürecine eşlik eden enstürmanistler ise;

  • Arda Erboz – Elektrik ve Akustik Gitarlar, Trombone
  • Can Güngör – Davul
  • Emre Ataker – Piyano ve Tuşlu Çalgılar
  • Feryin Kaya – Bas Gitar
  • Tunç Çakır – Perküsyon’la birlikte çalıştık.
  • Zeynep Doruk – Geri Vokaller ve albümde yer alan tek düet şarkı olan “Bence Böyle İyi” şarkısının sözlerini birlikte yazdık ve birlikte söyledik.
  • Yasemin Özler – Viyolonsel
  • Selen Kesovo– Viyola
  • Ömer Öztüyen – Keman

hepsinin bu albümün olusma aşamasinda katkisi çok büyük benim için. Hepsine çok teşekkür ediyorum.

Grubunuzla aktif olarak sahne alıyor musunuz?

Şu an henüz albüm yayınlanmadan aktif  bir konser programımız yok. Konser anlamında en yakın tarih olarak albüm lansman tarihimiz olan 12 Ekim’in duyurusunu şimdiden yapabilirim. 12 Ekim Pazartesi gecesi Babylon Bomotide, ‘’Belki Sen Belki Ben’’in albüm lanmsan gecesini yapacağız.  Albümde yer alan 8 şarkıyı  ilk kez çalacağımız bu konserin yapılacağı mekanın Babylon gibi hem senelerdir gelip giderek kendimi çok yakın hissettiğim, hem de ülkemizde yurtiçi ve yurtdışından gelen birçok önemli müzisyenin sahne aldığı bir adres olması da benim için ayrı bir anlam taşıyor ve beni şimdiden fazlasıyla heyecanlandırıyor.

Kendi solo albümüm dışında yaklaşık son 9 senedir içinde bulunduğum ve halen birçok farklı mekanda, organizasyonda konserler verdiğim, bol bol sahne tozu yuttuğum ve benim müzikle, sahneyle bağımı bugüne kadar diri tutmamı sağlayan  Marvin adında bir cover grubum var.

Grup bugüne kadar nelerde konserler verdi? Bu mekanlara 5 üzerinden kaç puan verir?

Marvin olarak bugüne kadar Hayal Kahvesi, Mojo, TaksimMask, JollyJoker İstanbul gibi birçok barda sahne aldık. Bunun akabindeki son yıllarda bar programlarına ara vererek özel organizasyonlarda, partilerde daha sık sahne almaya devam ettik. Çaldığımız mekânları ya da içinde yer alacağımız organizasyonları bugüne kadar her zaman elimizden geldiğince ‘’seçmeye’ gayret gösterdik. Az önce belirtmiş olduğum mekânların hepsi yaptığımız müziğin enerjisine ve kalitesine bizim onlara güvendiğimiz kadar güvendi. Her zaman yaşanması muhtemel olan bazı sıkıntılar dışında, bu açıdan bugüne kadar konser verdiğimiz mekânların tamamına, keza çaldığımız diğer özel organizasyonların çoğuna  5 üstünden 5 vermek gerekir.

Grubun sahne aldığı mekanlarda teknik olarak eksik bulduğu şeyler nelerdi?

Mekanlarla teknik anlamda bugüne kadar çok çok büyük sıkıntılar yaşamadık. Bu ülkede müzik yapmaya çalışmanın, masa başında ses yapmak ya da mekan işletmek kadar zor olduğunun bilinciyle yaklaşmak bence sorun çözümü konusunda önemli bir nokta. Tabi ki her zaman için mekânın ve kişilerin size yaklaşımları da bunda etkili oluyor. Zaman zaman bu anlamda canımızı sıkan işletme sahipleri ya da organizasyon eksiklikleri tabi ki oldu ama bu anlamda bir suçlayıcı konumda olmak istemem. Yaptığı işi severek ve cesaretle yapan, çalıştığı müzisyene, gelen müşterisine saygıyla yaklaşan her işletme var olmaya devam etsin yeter. 🙂

Grubun sahne aldığı mekanlarda mental olarak eksik bulduğu şeyler nelerdi?

Ülkemizdeki canlı müzik sahneli bar işletmeciliğinin, bazı dengelerini göz önüne alırsak her gün büyük bir savaş vererek var olmaya çalıştığı bir gerçek.

Ama buna rağmen ben, mental olarak daha ileriye dönük bir vizyon geliştirerek müziğe,  sanata, paylaşıma o gün kazandığı ya da kazanacağı paradan daha fazla önem ve öncelik veren, cesaretli olmayı başarabilen mekânların sayısının çok daha fazla olabilmesini isterdim. New York’ta bir müzikal akimin öncüsü olmuş CBGB’s‘in hikayesini bence mekan işleten herkesin bir kez düşünmesi ve bu ‘’çıkış yoluna’’ şans vermesi gerekir. Bu anlamda Nevizade’de senelerdir ayakta durmayı başaran Peyote ülkemizden güzel bir örnek bence.

Bugüne kadar büyük bir festivalde sahne aldınız mı? Aldıysanız festivallere ilişkin olumlu/olumsuz eleştirileriniz?

Bugüne kadar büyük çapta herhangi bir festivalde sahne almadım. Ama bunun için sabırsızlanıyorum.

Konserinize gelen dinleyiciler genellikle kimlerden oluşuyor? Kitlenizin müziğinize kattığı bir şey var mı?

Bugüne kadar yukarıda bahsettiğim cover grubum Marvin ile, farklı birçok organizasyonda, ortamda çalma fırsatımız oldu. Bu sayede özel ev partilerinden, kurumsal gecelere, bar konserlerinden düğün gecelerinde çalmaya varan bir skalada çok farklı yaş grubundan ya da ortamdan insanla karşılaştık diyebilirim. Bu açıdan bir kategoriye sokmam pek mümkün değil.

Tabi ki sahnede cover müzik çalmakla kendi müziğini insanlarla paylaşmak arasında çok büyük farklar var.

Siz, yaptığınız işleri takip eden kitle üzerinde bir algı ve kimlik oluşturuyorsunuz ve bunun sizin üzerinizde de zamanla gelişen bir sorumluluğu oluyor, olacaktır elbette. Bu sorumluluk ve yaptığınız işi hep daha iyi bir noktaya ulaştırmak adına çalışmak, zamanla sizi takip eden insanlara ve kendinize karşı bir amaç haline dönüşüyor. Edindiğiniz kitlenin devamlılığını sağlamak ve gün geçtikçe daha geniş kitlelere ulaşarak hayatlarına dokunabilmek çok harika bir tatmin olsa gerek.

Grubunuzu en yakın bulduğunuz sahne hangisi? Neden?
Babylon, Hayal Kahvesi, Kadıköy Moda Sahnesi, Dorock, Üniversite Festivalleri…

Grubunuzu sahneye taşımak için uğraşlarınızdan ve hangi aşamada olduğundan bahseder misiniz?
Şu an için 12 Ekim‘de Babylon‘un Şişli Bomonti‘de yeni açılacak olan mekanında yapacağımız lansman gecesi için hazirlaniyoruz.

Grubunuzun hedef kitlesi var mıdır?
Yaptığım müziğin genel bir yaş kitlesi olacaktır. 15 -45 yaş aralığında, genelde yabancı veya Türkçe rock müziğe ilgisi olan; müzikte söze, derinliğe ve farklılıklara önem ve şans veren bir kitleye ulaşacak ve ilgi uyandıracak şarkılardan oluşan bir albüm olduğunu düşünüyorum.

Grubunuza yönelik kehanette bulunabilir misiniz? Sahne almaya başladıktan sonra nerelere geleceğini tahmin ediyorsunuz?
Yol uzun ve belirsizliklerle dolu. Bu yüzden de heyecan verici. Çok düşünmüyorum. Benim için önemli olan her zaman o an için en iyi iletişimi kurup müziği ve ortaya saçılan duyguları en saf halleriyle yaşamak ve yaşatmak.

Grubunuz bir beste grubuysa ve mekanlar ya da organizatörler sizden cover çalmanızı isterse ne tepki verirsiniz?
Cover müzik yaparak müziğe başlamış ve ilk olarak bu yoldan sahne alarak profesyonelliğe adım atmış biri olarak; süreç içinde, konserlerde, hatta albüm içinde seçimi ve icrasi doğru yapılmış bir cover şarkının gücüne de en az şarkılarım kadar inanıyorum. Bu konuyu kendime ya da müziğime bir hakaret olarak da almam. Aksine doğru yapıldıgı takdirde, bir farklılık ve yenilik olarak bakmak bence daha gerçekçi ve başarması kendine güven gerektiren bir yol bence.

Grubunuzun sahne programı hazır ise sonraki aşamada mekanlara ulaşmak için hangi yolları izlediniz? Bu uğraşlarınız başarıya ulaştı mı?
Mekanlara ulaşmak ve bunun gibi genel tanıtım, basın ilişkileri alanında Gülçin Kocakır‘la birlikte çok uyumlu bir şekilde çalısıyorum. Zaman zaman kendi çevremde kurduğum ilişkilerin de yardımı oluyor tabi ki..

Grubun kaç adet bestesi var? Bu bestelerin kaç tanesi yarın konser olsa çalınabilir düzeyde?
Albüm 8 şarkıdan oluşuyor.

Grubun müziği ve sözleri tasarımsal olarak neyi ifade ediyor?
Bu albüm; müziğim ve yazdığım sözler, aslında hayatımın son 5-10 senesinde yaşadığım olayları, ilişkileri, bunların benim üzerimde yarattığı etkilerin bir dışavurumudur. Herkes, hayatında kendi filtresinden geçirerek benim yaşadiğim gibi bir sürü olay yaşıyor. Bunların bazılari hayatlarımızdaki kırılma noktaları olarak, bazıları da bizi değişime zorlayan, farkındalık kazanmamıza ve bu sayede olgunlaşarak hayata giderek daha farklı pencerelerden bakmaya başlamamız olarak gösterebiliyor kendini.

Bu albüme bu perspektiften bakarak sadece yaşadığım ikili ilişkileri değil, bu sayede hayatımla kurduğum ve beni şu an olduğum noktaya getiren kişiyi ve bu süreç içinde hissettiğim duyguların, yaptığım seçimlerin ve yaşadığım olayların bir yansıması diyebilirim.

Grubun Cover çalmaya bakış açısı nedir? Cover hakkında çalıyorsa olsun ya da olmasın bakış açısı nedir?
Cover konusundaki fikrimi önceki soruda belirtmiştim.

Grubun kaydettiği single, ep veya albüm var mı? Varsa bu kayıt aşamalarında yaşadıklarından kısaca bahsedebilir misiniz?
Belki Sen Belki Ben adında çıkacak olan 8 şarkılık albümümün ilk single’i Işıklar Altında 2015 Temmuz ayında Noiseist etiketiyle dijital olarak piyasaya sürüldü.

Süreç, benim senelerdir evimdeki bilgisayarımda bir sürü farklı versiyonlarıyla kaydedip bir türlü sonlandırmadığım demo şarkılarımı daha öncesinden müzikle duruşlarını, işlerini beğenerek takip ettiğim ama henüz tanışmamış olduğum Feryin Kaya ve sonrasında Arda Erboz’a dinletmemle başladı.

Sonrasında şarkılarımı beğenerek bu projenin içinde bulunmak isteyecekleri bir iş olacağını söylediler ve şarkılar üzerinde, 2 aylık bir aranje sürecinin sonrasında 2014 Temmuz ayında Sinan Sakızlı‘nın Taksim Hayyam Stüdyoları’nda albüm kayıtlarına başladık.

Aranje süreci içinde ben yine Feryin Kaya ve Arda Erboz gibi, birgün beraber bir projede çalışmak ve müzik yapmak istediğim Emre Ataker, Tunç Çakır, Zeynep Doruk ve Can Güngör‘le iletişime geçtim ve onların da bu süreç içine dâhil olmalarıyla birlikte, çoğu trafik ve melodik olarak zaten hazır olan şarkıları kaydetmek için birlikte stüdyoya kapandık.

Kayıtlar 12 gün kadar sürdü. Bol mesaili, bol içkili, az uykulu, bol sohbetli, yorucu ama harika bir kayıt süreci sonrasında Taksim Hayyam Stüdyoları’nda stüdyo kayıtlarını sonlandırmış olduk. Sonrasında Taksim Babajim Stüdyoları‘nda 1 haftalık bir süreçte vokal kayıtlarını bitirdik.

Yine bu süreç içinde Can Güngör vesilesiyle tanıştığım Emre Malikler single şarkım olarak seçtiğim Işıklar Altında için bir remix yaptı. Şarkının duygusunda aslında karanlık olan yapısını ortaya çıkartan indie ögelerini daha belirgin hatlarla duyduğumuz güzel bir indie remix versiyonu oldu. Sağolsun .:)

Albümün mixlerini Mike Nielsen Yaptı. Masteringini ve sonrasında yapımcılığını ise tanışmaktan ve beraber çalışmaya başlamış olmaktan çok mutlu olduğum Çağan Tunalı/Noiseist üstlendi.

Grubun prova ve kayıt stüdyolarında genel olarak karşılaştığı olumsuz şeyler nelerdir? Prova ve kayıt stüdyolarından beklentileri nelerdir?
Provalarda ve kayıt sırasında genel olarak büyük sorun, fikir çatışmaları yaşamadık. Ben, şarkılarımı zaten belli bir noktaya getirmiştim ve şarkılar bütün çalıştığım müzisyen arkadaşlarımın harika dokunuşlarıyla yollarını buldu ve son hallerine geldi.

Grubunuzla daha önce müzik yarışmalarına katıldınız mı? Genel hatlarıyla müzik yarışmalarına bakış açınız nedir?
Genel hatlarıyla müzik yarışmalarının, müzisyenler açısından, özellikle seyirciyle buluşma ve isimlerini daha geniş bir platform üzerinden kendilerini tanıtma ve seyirciden tepki alma şansı bulmaları açısından olumlu olduğunu düşünüyorum.

Tabi ki zaman zaman bu platformlarda oluşan bazı organizasyon yetersizlikleri, bozuklukları ve müzisyenlerin bu yarışmalar üzerinden fazla beklenti içine girmelerinin veya yarışmaların, katılımcılar üzerinde böyle bir beklenti yaratmasının can sıkıcı sonuçlar yaşattığını da biliyorum.

Grubun (sırasıyla Dinleyici – Mekanlar – Organizatörler – Müzisyenler – Diğer) kişi/kişilerden beklentileri nelerdir?
Bir müzisyen olarak çalacağım bir mekandan en büyük beklentim bana, müziğime ve beni evinden çıkıp dinlemeye gelecek olan insanlara sundugu standartların yeterli olmasıdır. Bu konu bence genel çerçevede saygıyla alakalı bir durum. Kişi önce kendine, sonra işine ve buna bağlı olarak mekanında çalacak olan müzisyenine ve müşterisine saygılı olmak zorunda hissetmeli ve bunun sorumluluğunda davranmalı.

Bu sorunun benim için yanıtı; kişinin hangi işle uğraşıyor olursa olsun yaptığı işi severek yapması, o işe ve çalıştığı insanlara da bu gözle ve sorumlulukla yaklaşabilmesiyle çok alakalı. Bunun dışında hiçbir beklentim yok.

Grubun müzik blogları ve yazarları üzerindeki izlenimleri nelerdir? Müzik blogları ve yazarlarına olumlu/olumsuz eleştirileri nelerdir?
Müzik blogları bence her zaman olmalı ve büyüyerek ve etki/ilgi alanlarını genişleterek varolmaya devam etmeli. Bu noktada etki altında kalmadan, yapıcı ve objektif kalmayı başarabilen, kendini ve müzikal fikirlerini özgürce paylaşan tüm blog yazarlarına teşekkür etmek ve her zaman desteklemek gerekir diye düşünüyorum. Özellikle müzik konusunda çeşide, üretkenliğe, paylaşıma ve birlik olmaya bu kadar ihtiyacı olan güzel ülkemizde.

Grubunuzun olumsuz bulduğunuz yanları nelerdir? Bu olumsuzlukları içeriden/dışarıdan ise çözüm önerileriniz nelerdir?
Grubumla hiçbir sorunum yok. Olumsuz bir durum olursa da anlayışla, saygıyla birbirini dinleyerek ve anlayarak çalışarak çözeriz. Amaç ortak olduğu sürece hiçbir konuda çözülemeyecek bir şey olmaz diye düşünürüm.

Grubunuzun olumlu bulduğunu yanları nelerdir? Grubunuzun müzik dünyasındaki yeri ilerleyen yıllarda ne olmalı?
Hepsini yaşayarak görmek en güzeli. İyisiyle-kötüsüyle, doğrusuyla-hatasıyla, uzun bir yolun daha başında görüyorum kendimi. Her şeyi tadına vararak yaşamayı ve müzikte ve sanatta her zaman kendini tekrar etmeden ilerlemeyi istiyorum. Hayatımı ve yaşamımı müzikle, sanatla paylaşımla ve onun açtığı yollarla mümkün olduğunca zenginleştirmek ve dolu dolu yaşamak.

Grubunuzla konser, albüm veya herhangi bir şey ile ilgili kiminle, nasıl bağlantıya geçilmeli?
Gülçin Kocakır ile iletişime geçilebilir. info@gulcinkocakir.com

Grubunuzun sosyal medya hesapları ve e-posta hesabı nedir?

Işıklar Altında:

Son olarak hangi sorunun size sorulmasını isterdiniz?
Bence her şeyi sordunuz. Teşekkürler 🙂

– – –

Müzik grubunuzla Bir Baba Indie – Yerli projesine katılmak için linkteki yazıyı okumanız yeterli. 

https://www.birbabaindie.com/?p=7491

 

Tags: , , , , , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

YENi | Beirut’tan yeni video klip ve albüm!
BBI YERLİ #8 | “Yarımada”

Yazar

Bize Katıl!