ALBÜM | BANKS – “Goddess”

Haberİnceleme

758aa8b26a19fe0d852d30086b8a2324.1000x1000x1

Jillian Banks ismini ilk kez geçen sene yayınladığı Fall Over EP ile duyurmuştu. Ardından yayınladığı London EP ile ise dinleyiciler tarafından iyice tanındı. Bu EP’deki şarkıların yapımcılığını Jamie Woon, SOHN, Totally Enormous Extinct Dinosaurs ve Tim Anderson gibi isimler üstlenmişti ve oldukça etkileyici bir EP idi. Daha sonra BBC’nin ünlü Sound of anketinin 2014 uzun listesinde yer alan Banks, listeden Sam Smith ve Ella Eyre ardından üçüncü olarak çıktı. Başlarda dark R&B olarak tanımlanan tarzı, gizemli duruşu ile The Weeknd‘e sık sık benzetilen Banks, ikinci EP ile albüm arasında yayınladığı singlelar ve videolar ile gizemli duruşundan biraz sıyrılmış gibi görünüyor.

9 Eylül tarihinde hemen her yerde yayınlanmış olacak olan albümü şimdilik internet üzerinden dinlemek mümkün. Albüm London EP’den üç şarkı içeriyor ve yine aynı şekilde Lil Silva, SOHN, TEED, Jamie Woon ve Shlohmo gibi isimler şarkıların yapımcılığını üstlenmiş. On şarkılık albümün tamamının sözlerinde Banks’in ismi var, ki zaten dinlediğiniz zaman bunu anlamamak imkansız. Genel olarak birbirinden farklı yapımcılarının izlerini taşıyan ama belli bir tarza sahip bir albüm Goddess, tutarlı ve başarılı bir çıkış albümü. Ama onu benim için özel yapan bunların hiçbiri değil.

Albümlerle ilgili bazen sözlerin çok da önemli olmadığını düşünürüm bir dinleyici olarak, ama bu albüm kesinlikle o albümlerden biri değil. Müzikal altyapıları ne kadar iyi olursa olsun, bu albümü özel yapan şey kesinlikle Banks’in yazdığı sözler. Ve bu yönü bence Banks’in The Weeknd’e en çok benzeyen yanı. Çünkü müzikal olarak ne kadar güzel olsalar da The Weeknd şarkılarını da sözlerinden bağımsız düşünmek imkansız.

Şarkı yazmaya lisedeyken anne ve babasının boşanmasıyla başlayan Banks, müziği içini dökmek için bir araç olarak görmüş ve bu albüm de bu tutuma sadık kalmış. Albüm boyunca Banks’in herhangi birinin değil kendisinin hikayelerini anlattığını açıkça anlayabiliyorsunuz. Bunlar sıradan bir kadının yaşadığı hikayeler. Bu albüm her yönüyle kadınsı bir albüm, güçlü, sert ama feminen. Kendisini son derece andıran bir albüm yapan Banks bu açıdan bir kez daha The Weeknd yakıştırmasını kazanıyor bence.

Şarkılarda sahip olduğundan fazlasını isteyen, kalbi kırılan, tutkulu, güçlü ve dürüstçe kendi hikayelerini anlatan sıradan bir kadın var. Evet ilişkiler gibi iki yönlü, hem erkeği hem de kadını içine alan bir tema etrafında gelişiyorlar ama o kadar dürüstçe ancak bir o kadar da kadın elinden yazılmışlar ki, benim için bağ kurmamak imkansızdı. Albümde favorilerim You Should Know Where I’m Coming From, Alibi, Beggin For Thread ve Warm Water. Başından sonuna beklentimi boşa çıkarmadığını ve bir pop albümü olsa bile sözleri ve müzikal yönüyle sıradan bir pop albümü olmadığını söyleyebilirim.

İdil Damla Bingöl

Tags: , , , , ,

İlginizi Çekebilir

YENİ | Radiohead davulcusu Phil Selway’den single: “It Will End In Tears”
Barışın Festivali MasterPeace “Sound of Peace” 21 Eylül’de KüçükÇiftlik Park’ta!

Yazar

Bize Katıl!