Dolu Kadehi Ters Tut: “İşimiz Sadece Müzik Değil”

EtkinliklerRöportaj
A Corner in the World x bomontiada ALT kapsamında kasım ayı boyunca salı akşamları Bir Baba Indie işbirliğiyle gerçekleşecek interaktif müzik etkinliklerinin ikincisi Dolu Kadehi Ters Tut ile Fotoğraflı Dinleti + Zafer Sernikli DJ Set olacak. 14 Kasım akşamı DKTT’nin akustik bir performans sergileyeceği konserin bitiminde konser mekanında çekilen fotoğraflardan oluşturulan pop-up bir sergi lounge alanında dinleyicileri bekliyor olacak. Bu fotoğraflı dinleti fikrinin nereden çıktığını ve konserde bizi nelerin beklediğini Mürsel Oğulcan Ava ve Uğurhan Özay yanıtladı.

İkinci albümünüz “Dünyanın En İyi Albümü” 3 Kasım tarihinde yayınlandı. Sizce bu albüme kadar dünyanın en iyi albümü hangisiydi?

Oğulcan: Bu albümden önce Dünyanın En İyi Albümü yoktu bence.

Uğurhan: Bütün albümler eşitti.

Bugüne kadar konserlerinizde mercimek köftesi ve sarma dağıttığınız, seyirciye resim yaptırdığınız, kendi fotoğraflarınızı sahnenin üstüne astığınız yönünde söylentiler dolaşıyor. Bu iddialar hakkında neler söylemek istersiniz?

Uğurhan: Hepsi doğru.

Oğulcan: Konserlere her zaman bir dinletiden fazlası olabilmesi adına özenmeye çalışıyoruz. Gelecekte de bu yönde çalışmalarımız güçlenerek devam edecek.

Son dönemde Canozan ve Deniz Tekin ile dikkat çeken bir sinerji yakaladınız. Hatta yakın zamanda bu isimlerle birlikte “Belki” isimli bir parça yayınladınız. Parçaya nasıl reaksiyonlar aldınız ve kolektif eylemlerinizin devamı gelecek mi?

Uğurhan: Güzel geri dönüşler aldık. Bütün süreç ani gelişti aslında ve bizim için çok keyifliydi. Umuyorum ki devamı da gelecek.

Oğulcan: Yani aslında son zamanlarda yaptığımız işlerin altında isimleri yazmasa da, genel olarak birlikte çok vakit geçirdiğimiz için hem Deniz’in hem Can’ın albüme büyük katkıları oldu. Zaten Can bizzat kayıtta bizimle çalıştı. Ayrıca bu süreç içinde Deniz’e klip de çektik. Dolayısıyla sürekli bir kolektif çalışma söz konusu. Ben de devamının geleceğini umut ediyorum.

DKTT’nin tüm videoları gibi “Belki” videosunun yönetmenliğini de Mürsel Oğulcan Ava üstlendi. Video boyunca Sabahattin Ali’nin “İçimizdeki Şeytan” kitabını sıklıkla görüyoruz. Şarkıyla nasıl bir ilişkisi var bu kitabın?

Oğulcan: Aslında Sabahattin Ali’nin tüm kitaplarının bu kliple büyük ilişkisi var. Hikayenin en büyük ilhamıydı bunlar. Kuyucaklı Yusuf veya Kürk Mantolu Madonna da en az İçimizdeki Şeytan kadar etkili olurdu benim için. Benim şahsen hayatımın son dönemindeki bazı özel olaylara yön vermiş olmaları haricinde, Sabahattin Ali’nin kitapları her zaman iletişimsizlikten, duygularını düzgün paylaşamamaktan dolayı ayrı düşen veya karşı karşıya gelen insanların hikayelerini anlatıyor ve bu hikayeler gerçek hayatta olduğu gibi genellikle mutlu bir şekilde sona ermiyor. İnsana yaşadıklarından geriye sadece bir avuç “belki” kalıyor. “Belki de devam etmemize değerdi” gibisinden. Ama insanlar çoğu zaman sorunu kendilerinde değil, karşılarındakilerde arıyor. Biraz da olsa görsem bir meyil diyerek, kendileri bir meyil göstermekten geri duruyorlar. Bu da içimizdeki şeytanın işi bence. Kimileri buna gurur da diyor. Benim için bütün bunların en tatlı ve etkili şekilde özetlendiği hikaye Sabahattin Ali’nin Değirmen kitabındaki Kırlangıçlar öyküsü. Bunu okuyan insanlar “Belki” ile anlatmaya çalıştığımız duygu ve durumları Sabahattin Ali’nin ustalığıyla tecrübe edebilirler.

Sosyal medyada dinleyicilerinizle her zaman sıcak ve yakın bir iletişim kurmaktan yana olduğunuzu gözlemliyoruz. Kurduğunuz bu yakınlığın DKTT’nin müziği üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu düşünüyorsunuz?

Uğurhan: Bu yakınlığın müziğimize etkisinden ziyade yaptığımız müziği sunuş tarzımız bu yakınlığı sağlıyor bence. Biz de sosyal medya kanallarımızı içerik açısından canlı tutmaya ve elimizden geldiğince mesajlara cevap vermeye çalışıyoruz. Dolayısıyla keyifli ve samimi bir iletişim söz konusu oluyor.

Sosyal medyada dinleyicilerinizle kurduğunuz yakınlıktan kaynaklanan ilginç olaylar yaşıyor musunuz?

Uğurhan: Bazen bu yakınlık sebebiyle elimizden gelmeyecek şeyler isteyebiliyorlar. Ya da gelse de bir tuhaf olabilecek diyeyim.

Oğulcan: Örneğin doğum günü kutlama videoları çekmemizi istiyorlar. Ama biz kısa vadede bunun önünü alamayacağımız için bu taleplerine olumlu cevap veremiyoruz.

Uğurhan: Ya da bizden bağımsız organizasyonlarda değişiklikler yapmamızı isteyebiliyorlar. “Konser 18 yaş altı olsun”, “konserin saati değişsin” gibi.

Kasım ayı boyunca her salı Bir Baba Indie kürasyonuyla Bomontiada ALT’ta gerçekleşecek etkinliklerin ikincisi olan 14 Kasım’daki Dolu Kadehi Ters Tut konserinde seyirciler etkinlik öncesinde ve esnasında çekilen kendi fotoğraflarından oluşan bir sergiyi konser çıkışında gezme şansına sahip olacaklar. Müzik ile fotoğraf arasında disiplinlerarası bir ilişki kurma fikri nasıl ortaya çıktı?

Uğurhan: İlk akustik konserimizde ilk albüm kapağımızı çizen Buse Emiroğlu’ndan mekanda bir tür sergi oluşturmasını istemiştik. O da kendisinin ve arkadaşlarının çizimlerinden oluşan bir çalışma yaptı. Sonuç hem keyifli hem de estetik oldu. Biz de bunu geliştirerek devam ettik. Zamanla fotoğraflar vesaire de eklendi.

Duyduğumuz kadarıyla bu konser için DKTT’nin bugüne kadarki çeşitli bilet, afiş vs. tasarımlarından oluşan özel bir sergi hazırlayacakmışsınız. Klipleriniz de dahil olmak üzere içerikleriniz hep özel tasarım ürünü. Özgün içerik konusuna ne kadar kafa yoruyorsunuz?

Oğulcan: Elimizden geldiğince yoruyoruz. Daha önce sizinle yaptığımız radyo programında işimize sadece müzik olarak bakmadığımızı söylemiştik. Bu sebeple her noktayı göz önünde bulundurarak daha geniş bir sanat projesi gibi hareket etmeye çalışıyoruz. Bu da her aşamada mümkün olabildiğince özgün tasarım gerektiriyor. Biz yaptıklarımızdan çok keyif alıyoruz ve her zaman insanların da keyif alması umuduyla hareket ediyoruz.

14 Kasım’daki konserinizde akustik bir set-up ile band olarak sahne alacaksınız, seyirciyi neler bekliyor?

Uğurhan: Öncelikle bu konser, yeni albümümüzle birlikte bizim için bir nevi veda. Tam olarak olmasa da bir süreliğine bu konseptte akustik konser vermeyeceğiz gibi görünüyor. Misafirlerimiz az önce bahsettiğimiz içeriklere ek olarak, düşünüp taşınıp çıkaracağımız bazı sürprizler bekleyebilirler. Ayrıca her zaman akustik konserlerimizde gevezelik edip insanlarla sohbet ediyoruz.

Oğulcan: Biraz müzik de yaparız.

Dolu Kadehi Ters Tut ile Fotoğraflı Dinleti + Zafer Sernikli DJ Set Facebook etkinlik sayfası için buradan, biletler için şuradan buyrun.

A Corner in the World x bomontiada ALT kapsamında kasım ayı boyunca salı akşamları Bir Baba Indie işbirliğiyle gerçekleşecek diğer müzik etkinliklerine göz gezdirmeyi de ihmal etmeyin: https://www.birbabaindie.com/?p=16492

Etkinlikler öncesinde ısınma turları için Spotify playlist’imize kulak verin:

DKTT’nin 14.07.2017 tarihinde Radyo Kanyon‘da konuk olduğu Bir Baba Indie programının kaydını dinlemek isterseniz şuraya bırakıyoruz:

Tags: , , , , , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

Can Dedeoğlu’ndan İkinci Dört: “Mis Gibi Bir Yolculuk”
Bir Baba Indie #41 – “Zeytin” @ Radyo Kanyon

Yazar

Bize Katıl!