Yok Öyle Kararlı Şeyler: “Biz Şarkıların Hikayelerini Anlatacağız, Seyirci Resim Yapacak”

Röportaj

A Corner in the World x bomontiada ALT kapsamında kasım ayı boyunca salı akşamları Bir Baba Indie işbirliğiyle gerçekleşecek interaktif müzik etkinliklerinin ilki Yok Öyle Kararlı Şeyler ile Resimli Dinleti + Kamufle DJ Set olacak. 7 Kasım akşamı YÖKŞ’ten Erdem Topsakal ile Çağrı Özer’in akustik bir performans sergileyeceği konser esnasında seyirci de YÖKŞ şarkılarını dinlerken resim yapacak. Bu resimli dinleti fikrinin nereden çıktığını ve konserde bizi nelerin beklediğini Erdem Topsakal yanıtladı.

2016’da yayınlanan ikinci albümünüz “Beklenen”den sonra bu yıl da “Acelesi Yok” single’ınız yayınlandı. Yakın zamanda sizden yeni kayıtlar duyacak mıyız yoksa konserlere tam gaz devam mı?

Her sene en az bir şarkı yayınlamaya özen gösteriyoruz. Üretim konusunda gönlü bol, paylaşım konusunda ise daha temkinli davranıyoruz. En son teklimizi yayınlayalı epey zaman geçti, bu arayı daha fazla açmadan yeni yılın ilk zamanları yeni kayıtlar duyabilirsiniz bizden.

Sosyal medyada dinleyicilerinizle her zaman sıcak ve yakın bir iletişim kurmaktan yana olduğunuzu gözlemliyoruz. Kurduğunuz bu yakınlığın seneler içerisinde YÖKŞ’ün müziği üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu düşünüyorsunuz?

İlk zamanlardaki coşkulu samimiyet yerini daha sakin ve dürüst bir iletişime bıraktı diyebiliriz. Belki bu saydamlık müziğimize doğrudan yansımadı fakat konserlerde hala aynı muhabbetle selamlıyoruz dinleyenlerimizi. Müzikte olan şey ise daha çok kişinin kendi ile olan iletişimi hakkında. Üretimdeki bir üçüncü kişi etkisi şarkının tarafsızlığını bozabilir.

Sosyal medyada dinleyicilerinizle kurduğunuz yakınlıktan kaynaklanan ilginç olaylar yaşıyor musunuz?

Bir keresinde bizim şarkılarımızı çok seven bir çift ayrılık yaşamış ve erkek tarafı bizden barıştırmamız için yardım istemişti. Özetle, “abi beni dinlemiyor ama sizi dinler, ne olur bir mesaj atar mısınız” gibi bir talepti bu. Biz de iyi niyetle belki faydamız olur diye düşünüp sevimli bir mesaj yolladık kıza. Fakat kızdan gelen mesaj bize bir daha dinleyenlerle bu kadar samimi olmamamız gerektiği ile ilgili güzel bir ders vermişti.

“Şarkı Sergisi” ismini verdiğiniz bir konsept icat ettiniz ve şarkılarınızı dinlettiğiniz illüstratörler müziğinizden esinlenerek birer illüstrasyon üretti. Her iki albümünüz için de bu illüstrasyonlardan oluşan sergiler ile albüm lansmanlarınızı gerçekleştirdiniz. Müzik ile resim arasında disiplinler arası bir ilişki kurma fikri nasıl ortaya çıktı?

Üniversitede okurken Sakin grubuyla tanışmıştım, resim çizerken sürekli dinlerdim. Şarkıları bana ilham veriyor, bazen kendimi şarkılardaki enstantaneleri çizerken buluyordum. Bir gün Edepsiz Komedya şarkılarını karakalem çizmiş ve kendilerine mail atmıştım. Benim için çok heyecanlı olan bu olaya bir tepki alamayınca üzülmüş ama şarkı çizme fikrini kendi şarkılarıma uygulamaya karar vermiştim. İlk olarak Armut isimli şarkımın dünyasını resmetmiştim, sonra da peşinden diğerlerini. Şarkılar nihayet bir albüme dönüştüğünde ise bu fikri daha profesyonelce hazırlanmış bir sergiye dönüştürerek albüm lansmanı olarak sunmak istedik. İlk Şarkı Sergisi’ni 2014 yılında Karaköy Külah’ta, ikincisini ise Zorlu Center’da 2016 yılında gerçekleştirdik. Toplamda 27 farklı illüstratör sanatçısı, bizim şarkılarımızı resmetti ve bu şarkı portreleri kulaklıklar eşliğinde sunularak binlerce ziyaretçi ile buluştu. Ziyaretçilerin müziğin görselliğini tecrübe ettiği bu fikrin hayata geçmesi ve gelecekte de devam edecek olması bizi çok heyecanlandırıyor.

Bu sergilerle ilgili olarak dinleyicilerinizden, basından ve müzik sektöründen nasıl reaksiyonlar aldınız?

En çok ilgiyi dinleyenlerimiz gösterdi, birçok da yeni dinleyen kazandık. Birçok gazete ve dergide de yer aldı sergimiz fakat TRT dışında bir televizyon kanalında yankı bulamadık maalesef. Televizyonda kültür sanat programı yapabilen kanal sayısı bu kadar az olunca sergiler, açılışlar, konserler ve sanatsal etkinlikler tanıtımlarını gerilla yöntemlerle yapmak zorunda kalıyor. Bu da etki alanını sınırlayan ve bu gibi çağdaş etkinliklerin alternatif olarak anılmasına sebep olan üzücü bir faktör.

Kasım ayı boyunca her salı Bir Baba Indie kürasyonuyla Bomontiada ALT’ta gerçekleşecek etkinliklerin ilki 7 Kasım’da Yok Öyle Kararlı Şeyler ile Resimli Dinleti olacak. Katılımcılar konserinizi dinlerken bir yandan da resim yapacaklar. Konser çıkışında da kendi yaptıkları resimlerden oluşan sergiyi gezme şansı bulacaklar. Şarkı sergisi konseptinin interaktif bir versiyonunu hayata geçirecek olma fikri size ne hissettiriyor?

Konser esnasında şarkıların dinleyenler tarafından resmedilmesi fikri çok heyecan verici. Bizim sergimizde şarkılar albüm kayıtlarından dinlenerek önceden çiziliyor, sonradan sergileniyordu. Şimdi ise bu tamamen canlı olacak ve seyirci o an ne hissettiyse onu kağıda aktaracak. Dolayısıyla sahnedekiler de dinleyenler de şarkılara daha çok odaklanacaklar diye düşünüyorum.

Konser sonunda ortaya çıkacak görselleri şimdiden çok merak ediyoruz. Her ne kadar şarkılar ve yöntemler benzer olsa da, her insanın yaklaşımı ve üslubu resme farklı bir dille yansıyacak ve sergilendiğinde ortaya bambaşka işler çıkacaktır.

Siz kendi şarkılarınızdan bir tanesini seçip ondan esinlenerek bir resim çizecek olsaydınız hangi şarkı için ne çizerdiniz?

Tayfun Pekdemir tarafından çizilen Kalabalıklar isimli şarkımızın illüstrasyonu benim şarkıyı bestelerken kafamda canlandırdığım görüntülerle çok paralel olduğundan, o şarkıyı o çizimdeki gibi kaotik bir kompozisyon ile pastel renklerle çizerdim.

7 Kasım’da Bomontiada ALT’taki konserde akustik bir line-up ile sahnede olacaksınız, seyirciyi neler bekliyor?

Konser formatı akustik olduğundan dolayı sahnede ben ve Çağrı olmak üzere 2 kişi olacağız. Piyano ve akustik gitar ile en sevilen şarkılarımızdan oluşan dinamik ve bol muhabbetli bir performans hazırlıyoruz. Seyircilere kafalarında daha iyi canlanması için şarkıların hikayelerinden de bahsetmeyi ihmal etmeyeceğiz. Umarız ki performansımız dinleyenlerin zihinlerinde güzel imgelere dönüşür ve ortaya güzel anılarla hatırlanacak başarılı bir sergi çıkar.

7 Kasım Yok Öyle Kararlı Şeyler ile Resimli Dinleti + Kamufle DJ Set Facebook etkinlik sayfası için buradan, biletler için şuradan buyrun.

A Corner in the World x bomontiada ALT kapsamında kasım ayı boyunca salı akşamları Bir Baba Indie işbirliğiyle gerçekleşecek diğer müzik etkinliklerine göz gezdirmeyi de ihmal etmeyin: https://www.birbabaindie.com/?p=16492

Etkinlikler öncesinde ısınma turları için Spotify playlist’imize kulak verin:

YÖKŞ’ün 10.06.2017 tarihinde Radyo Kanyon‘da konuk olduğu Bir Baba Indie programının kaydını dinlemek isterseniz şuraya bırakıyoruz:

Tags: , , , , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

BBI Haftanın TOP 5 Konseri (30 Ekim – 5 Kasım 2017)
King Gizzard and the Bininci Tekil and the Bağlama

Yazar

Bize Katıl!