Kompile Karga 7: (Müzik) Canlı (Dinlenir)

Haber

Kadıköy’deki evimiz Karga Bar’ın “Kompile Karga” isimli compilation albümlerinin ilki 2010 senesinde yayınlanmıştı. Takvimler 28 Haziran 2017’yi gösterirken ise “Kompile Karga 7: Canlı” Bandcamp’teki diğer altı kardeşinin yanındaki yerini aldı.

Derleme albümlerin dinleyiciyi yeni isimlerle tanıştırmaktaki etkisi yadsınamaz. Özellikle geniş kitlelere hitap etmeyen isimleri bir araya getirmek suretiyle albümde yer alan isimlerin takipçilerini “dinleseler çok sevebilecekleri” yeni oluşumlarla tanıştırma vazifesi üstlenen toplama albümler meraklı dinleyicinin keşif için tercih ettiği başvuru kaynakları niteliğinde. Özellikle işinin ehli müziksever kişiler tarafından hazırlanan albümler doğru isimleri yan yana getirmek suretiyle keşif sürecinde dinleyicinin işini bir hayli kolaylaştırıyor.

Bağımsız ve alternatif yerli müzik üretimine dair önemli bir arşiv niteliği taşıyan Kompile Karga serisinin yedinci albümünün yayınlanması vesilesiyle geriye dönüp serinin önceki albümlerine de bir daha göz gezdirmek istedim. Bugün hala “keşif” başlığı altında paylaşılan pek çok müzisyen ve oluşuma seneler önceki Kompile Karga albümlerinde rastlamak mümkün. Şimdilerde tanınırlığını artırmış, çoğumuzun aşina olduğu isimler, artık aktif olmayan projeler, bugün başka projeleriyle tanıdığımız isimlerin eski projeleri… Kompile Karga’nın yedi albümü de tarihe ışık tutan bir arşiv vazifesi görüyor.

“Kompile Karga 7: Canlı” albümü de tıpkı serinin 5. ve 6. albümleri gibi sezon boyunca KargART sahnesinde gerçekleşmiş canlı performanslar arasından derlenmiş özenli bir seçki sunuyor. Tanıtım metninde şöyle bir ifade var: “Asphodel, Tolerance Break, 90BPM, Come Again, Aga B, Medical Phalanx of Space, Housing Crash, Mosquito, Kes ve Uluru’nun birer performans kaydı yer alan albüm, türler arasında gezmesine rağmen bir hissiyat bütünlüğü de sağlayabiliyor.” “Kompile Karga 7: Canlı” albümüne dair benim de en çok dikkatimi çeken unsurun bu hissiyat bütünlüğü olduğunu söyleyebilirim. Serinin önceki albümlerinden farklı olarak bir oturuşta baştan sona dinlemeye daha elverişli bir albüm olduğunu söylemek yanlış olmaz. Derleme safhasında farklı konularda çok sayıda kriteri göz önünde bulunduran toplama albümlerde bu bütünlük hissini yakalamak çoğu zaman pek de kolay olmayabiliyor. Bu defa içinde psychedelic stoner tınılardan electronica’ya, dub’dan rap’e uzanan bir seçki barındıran albümün janrlar arasındaki geçişleri dinleyiciye yadırgatmadan, yağ gibi gerçekleştirmesindeki başarıya değinmeden geçemeyeceğim.

Uzun sezonları boyunca her hafta mutlaka birkaç canlı performansa yer veren Canlıkarga konser serisini yakından takip ederseniz izlemek istediğiniz, dikkatinizi çeken, “bilet kesmediği” için kendisine çok az sayıda mekanda yer bulabilen birçok isme KargART’ta rastlamanız, canlı performanslarına tanıklık etmeniz mümkün. Ticari kaygılara prim vermeksizin böyle bir sahnenin yoğun programını canla başla kotaran KargART ekibi aynı zamanda müzisyenle mekan arasındaki ilişkilerin nasıl kurulması gerektiğinin de bir dersini veriyor. Örneklerine sık sık rastladığımız mekan-müzisyen tartışmalarının, memnuniyetsizliklerinin aksine KargART ekibi bir şeylerin “başka türlü de yapılabileceğini” göstermek suretiyle tanıdığım çok sayıda müzisyenin gönül rahatlığıyla iletişim kurduğu ve performansını sergilediği, kimi zaman evi gibi gördüğü, konser vermeyi iple çektiği  bir mekan halini alıyor. Hal böyleyken son üç “Kompile Karga” albümünün de tamamen Canlı Karga kapsamındaki konserlerde gerçekleşen canlı performanslardan oluşması isabetli bir tercih.

Kendimi bildim bileli konser albümleri, DVD’leri peşinde koşmuş, canlı kayıtları her zaman stüdyo kayıtlarına tercih etmişimdir. Meğer bende fabrika ayarı olarak gelen bu canlı performans kaydı ilgisini gereğinden fazla doğal bulmuş, hiç sorgulamamışım. Zamanla arkadaşlarıma dinletmek üzere meclislerde açtığım canlı kayıtlara tepki olarak “albüm kaydı yok mu bunun ya, niye bunu dinliyoruz?” sorusunu sıklıkla duymam sonucunda bunun yaygın bir temayül olmadığını fark ettim. Kanımca imkan varsa müziği canlı dinlemek gerekir, canlı dinlemeden bir müzisyenin/oluşumun müziğini derinlemesine algılamanın veya hakkında yorum yapmanın sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. Fakat ne ömürler ne de oluşumlar sonsuz olduğundan çoğu zaman tek şansımız canlı performans kayıtlarını dinlemek oluyor. Canlı kayıtları hatalarıyla kusurlarıyla, yanlış basılan notaları, kaçan metronomları ve detoneleriyle sevin. Canlı Karga konserlerini kaçırmayın, en azından geçen sezon ne kaçırdığınızı görmek için Kompile Karga 7: Canlı’yı dinleyin.

“Kompile Karga 7: Canlı”da yer alan parçaları dinlemek ve albümün yapım sürecine dair merak ettiğimiz ayrıntıları konuşmak üzere KargART ekibinin sevdiğimiz kargası Murat Mrt Seçkin çok yakında Radyo Kanyon‘da yayınlanan Bir Baba Indie programında konuğumuz olacak. Kendisini bulmuşken albüme, KargART’ın gelecek sezon programına, Karga Mecmua’ya ve bilumum Karga Bar icraatına değinmeyi de ihmal etmeyeceğiz elbette.

Canlıkarga 9 Temmuz’da Yüzyüzeyken Konuşuruz konseri ile şimdilik sezonu kapatıyor. Gelecek sezon için sonbaharı beklememiz gerekecek, neyse ki beklerken dinleyecek 10 parçadan oluşan şahane bir albüm var elimizde. Albümde özellikle ilgimi çeken kayıtlara kısaca değinmem gerekirse öncelikle söylemem gerekir ki senelerdir iki elim kanda olsa konserlerini kaçırmadığım roots reggae & dub topluluğu Come Again‘in anlatılmaz yaşanır konserlerinden iyi bir canlı kaydının geleceğe kalacak olması mutluluk verici. Tam da bugünlerde Ezhel ortalığı kasıp kavururken Angara rap’ine biraz daha yakından bakmak isteyenlerin tanıması gereken ilk isimlerden biri olan Aga B, albümü ilk dinlediğimizde Cihad’ın en çok dikkatini çeken ve ardından benim de kulağımda yer eden Medical Phalanx of Space, Youtube üzerinden videolar eşliğinde birer birer yayınladığı single’ların ardından nihayet geçen mayıs ayında ilk ep’sini yayınlayan Housing Crash, canlı performanslarına doyamadığım Uluru, bu albümde canlı kaydını dinledikten sonra sıradaki konserini kaçırmayacağım Mosquito şimdilik albümdeki favori kayıtlarımın sahipleri.

“Kompile Karga 7: Canlı”da emeği geçen tüm kargaların emeklerine sağlık:

Albüm Künyesi:

Yürütücü Yapımcı: Tayfun Polat

Yapımcı: Rammy Roo

Kayıt / Mastering / Mix: Rammy Roo

Track 09 Mix: Mehmet Demirdelen

Kayıt Asistanı: Ceylan Akçar

Görsel Tasarım: Bora Aydıntuğ

Koordinasyon: Murat Mrt Seçkin, Tayfun Polat, Rammy Roo

Önceki Kompile Karga albümlerine ulaşmak isterseniz buyurun: canlikarga.bandcamp.com

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

Bir Baba Indie #23 – “Akın Sevgör” @ Radyo Kanyon
Gece Gezmesi Rotanızı Belirlemeniz için Tavsiyeler

Yazar

Bize Katıl!