Gece Gezmesi Rotanızı Belirlemeniz için Tavsiyeler

EtkinliklerHaber

4-21 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek 24. İstanbul Caz Festivali‘nin en çok ilgimizi çeken etkinliklerinden birisi Gece Gezmesi. İlk defa 2015 yılında düzenlenen bu çok mekanlı etkinlik bu sene ViTRin Türkiye Güncel Müzik Buluşması kapsamında üçüncü defa düzenleniyor. 6 Temmuz akşamı Kadıköy’de 8 ayrı mekanda gerçekleşecek yaklaşık 20 performansa tek bir biletle giriş hakkı kazanmak mümkün, fakat onca şahane konser arasından hangilerini seçeceğinize karar vermek hiç de kolay değil. İşinizi kolaylaştırmak için alternatif müzik sahnesini yakından takip eden müzik yazarı, dj ve blogger’lara Gece Gezmesi’nde hangi konserlere katılacaklarını sorduk. Kendi programınızı oluştururken onların seçkilerinden faydalanmak daha rahat karar vermenizi sağlayabilir.

Gece Gezmesi

Zülal Kalkandelen – Müzik Yazarı, Radyo Programcısı / Açık Radyo

Öncelikle Uluslararası İstanbul Caz Festivali’ndeki Gece Gezmesi konseptini gerçekten beğendiğimi belirteyim. Kadıköy’ün sekiz ayrı mekânında, alternatif ve bağımsız güncel müziğin temsilcilerini aynı gece tek biletle izleyebilmek, müzikseverler için iyi bir olanak. Ayrıca bu sayede hem müzisyenler ve mekânlar açısından güzel bir sinerji yaratılabilir hem de kentin önemli bir bölgesi canlandırılabilir. Ben bu kapsamda birkaç ismi görmeyi planlıyorum. Müziğinde farklı etkileşimleri barındıran Big Beats Big Times’ın dinamik performansını canlı dinlemek isterim. Akın Sevgör’ün piyano odaklı besteleri elektronik altyapıyla buluşturan elektroakustik kayıtlarını beğeniyorum. O da bu nedenle listemde. Geleneksel enstrümanlarla elektronik tınıları arasında güzel bir uyum yaratan Yakaza Ensemble’ın yeni albüm kaydı üzerinde çalıştığını biliyorum. Konserde belki ondan da bazı ipuçları verirler diye umuyorum. O gece bu performanslardan kalan vaktim olursa diğerlerine de bakabilirim tabii.

Güven Erkin Erkal – Radyo Programcısı, DJ / Radyo D

6 Temmuz’da nereye gideceğimizi şaşırtacak bir “Gece Gezmesi” bu. Planımı canlı dinlemek üzere sık karşılaşmadığım isimler ve mekanlar üstüne yapayım. O gece gözümü arkada bırakacak başka konserler olsa da bu anlamda kulağımı en doğru yerlere götürmeye çalışacağım. Öncelikle mekan + isimlere bakınca beni ilk çeken All Saints Moda Kilisesi. Üstelik ta Second’dan beri duymayı sevdiğim bir sesi, Özgün Semerci’yi bulmuşken kaçırmamalı. Yakaza Ensemble de dinleyicisine bitti demeden bitirilmeyecek bir grup. 21.45’de No Land’i feda ettiğim DorockXL’a doğru yol alırken gece gezmesi benim için gece deparı halini alacak. Eski bir Kadıköylü olarak kiliseyle DorockXL arası en kısa yolu bilme avantajına sahibim. Eskiz başlarken DorockXL kapısına dayanmış olurum. Son Feci Bisiklet için de o gece beni bu yaşta başka mekana koşturmayıp neyse ki aynı mekana denk getiren organizasyona teşekkürü bir borç bilirim.

Hakan Tamar – Radyo Progamcısı, Radyo Eksen

Organizasyon programında öncelikle genel olarak güzel bir seçkiye yer verildiğini söyleyebilirim. Öte yandansa keşke sadece Gece Gezmesi yerine Gece Gezmeleri adıyla konserler iki günde düzenlenseymiş de böylece biz de dinleyici-izleyici olarak etkinliğin daha çok hakkını verebilseymişiz derim. Önerim, mevcut mekanların birinden başlayıp saatlerin uygunluğuna ve zevke göre buna diğer yakın bir mekanda son bir konser ekleyip, hala enerji durumu uygunsa da gecenin finalinde tek alternatif olan Zor şeklinde olacaktır, yani durum zor. 🙂

Yavuz Hakan Tok – Müzik Yazarı / Milliyet Sanat

Gece Gezmesi’nin tek kötü tarafı hepsi birbirinden cazip performans seçenekleri arasından seçim yapmak galiba. Benim kişisel tercihim ise aynı gece içerisinde farklı müzik türleri ve eğilimlerden seçenekleri değerlendirmek yönünde olacak. Her biri yakın dönemde adından söz ettiren ve canlı performanslarını merak ettiğim müzisyenler. Bu yüzden Gece Gezmesi’ne saat 19:30’da Club Quartier’de Cenk Erdoğan ve Mehmet İkiz’in Lahza projesinin canlı performansını dinleyerek başlayacağım. Oradan çıkınca 21:30’da Moda Sahnesi’ndeki Jakuzi performansına yetişmeyi planlıyorum. Saat 23:00’de KargArt’taki Akın Sevgör performansına rahat rahat yetişebilirim. Gecenin sonunda eğer hâlâ enerjim kaldıysa son seçenek saat 01:00’de Zor’da başlayacak olan Kaan Düzarat ve Kerem Akdağ DJ Set olabilir.

Tayfun Polat – Müzik Yazarı, DJ, Radyocu / kargamecmua, Açık Radyo

İstanbul’da olmayacağım ama bu gece için herkese kolaylıklar dilerim. Programda boş yok. Ben hangilerini izlemek isterdim? Of, çok zor. Tercihlerimi daha nadir izleme olanağı bulduğumuz isimlerle sınırladım. Peki, işte liste.

  1. Yakaza Ensemble – Şu an ülkemizdeki en özgün ses bütünü onlara ait. Ve yılda en fazla 3 konser veriyorlar. Konserin All Saints Moda Kilisesi’nde olması da ayrı bir değer katıyor. Londra Caz Festivali öncesi son konser. Londra’ya gitmeyecekseniz bunu kaçırmayın.
  2. Gevende – Kırınardı son yılların en iyi albümlerinin başında geliyor bana göre. Konser frekansları sıklaşıyor ama yine de grubun her konser teklifini kabul etmemesi izleme seçeneklerini azaltıyor.
  3. Big Beats Big Times feat. Jakup Kurek – Berke Can Özcan’ın davulcular kolektifi diyebileceğimiz projesi Big Beats Big Times, bu sefer 123’ten biraderleri Feryin Kaya ve Burak Irmak ile birlikte -her ne kadar şarkılarının büyük hastası olsam da- davul çalışını hep özlediğim Can Güngör’le birlikte. Genç Polonyalı gitarist Jakup Kurek de bonus. Her seferinde farklı ekipler sahne aldığı için her seferinde izlemekte fayda var Big Beats Big Times’ı.
  4. Lahza – Cenk Erdoğan ve Mehmet İkiz’den oluşan gitar davul duo’sunu İkiz’in Stockholm’de yaşıyor olması sebebiyle buralarda yakalamak zor.
  5. Hayvanlar Alemi – Ankara çıkışlı Hayvanlar Alemi grubu üyelerinin biri hariç kalanları yurt dışında yaşadığından, dışarıda en bilinen psikodelik rock grubumuz olmalarına rağmen buralarda çok nadir canlı dinleme şansımız oluyor. Bu gece o gece.

Özge Ç. Denizci – Serbest Müzik Yazarı

Bu kadar iyi müzisyenin aynı akşam sahneye çıkıyor olması seçim yapmak konusunda oldukça zorlayıcı. Bu bağlamda sadece müzisyen veya grup seçimi değil mekan seçimi de önem kazanıyor. Yenilikçi müzikleriyle dikkat çeken Yakaza Ensemble’ın oluşum sürecinden itibaren sıkı bir takipçisiyim. Her verdikleri konser bir başka oluyor diyebilirim. Bu sebeple, “Daha önce izlemiştim, bu seferlik eleyeyim” diyemeyeceğim; hele ki All Saints Moda Kilisesi’nin ambiyasında izlemem söz konusu olacaksa. Mehmet İkiz ve Cenk Erdoğan’ın projesi “Lahza” da müzikal doyum için tercih edeceğim konserler arasında yer alacaktır. Bir de üstelik albüm lansman konseri… Yani önce “Club Quartier”da gerçekleşecek konseri izleyip oradan All Saints Moda Kilisesi’nde Yakaza Ensemble’ı izlemeye yetişmeye çalışabilirim. No Land, Eskiz,Help! The Captain Threw Up, Hayvanlar Alemi ve Son Feci Bisiklet Burgazada Progresif Müzik Festivali, Peyote ve Karga sahnelerinden takip ettiğimiz, bildiğimiz ve sevdiğimiz gruplar… Onları dinlemeyi bir sonraki konserlerine erteleyip Kamufle Moral Band ve Gevende konseri arasına sıkışıp kalmış olurdum. Kararı o ana bırakmayı tercih eder ama şimdi karar verecek olsam dosdoğru Gevende konserine yola çıkardım. Hangi konserde olursam olayım bir diğer konsere anlık da olsa aklımın kayacağı kesin. Öte taraftan Livingroom’da sahne alacak Meriç Çalışan, Çağıl Kaya, Cem Tuncer ve onlara eşlik edecek birbirinden ehil müzisyenleri dinlemek de oldukça heyecan verici, üstelik adı üstünde Caz Festivali’nin de hakkını vermiş olabilirdi(m). Neyse ki gecenin sonu yine tipik bir Kadıköy gecesi olarak Zor’da tamamlanıyor hem de Kaan Düzarat & Kerem Akdağ DJ Set’iyle. O saatten sonra bir şey kaçırmadığımız için içimiz rahat ederek eğlenebiliyoruz. Sabaha da aklımda kimin müziği kalmışsa en çok kendimi vererek dinlediğimin o olmuş olduğunu bilmenin huzuru… Yaşasın Gece Gezmesi!

Emir Aksoy – Müzisyen, Müzik Yazarı / Beehype, Gözümün Seyir Defteri, emirbey.blogspot.com.tr

Gece Gezmesi’nin programının açıklanmasıyla beraber İstanbul’da olmadığıma ilk kez biraz üzülmüş olabilirim. Birbirinden şahane yaklaşık 20 konserin güzel Kadıköy’ün güzel sokaklarında bir gecede verileceği bu etkinliğe şimdilik gidemeyecek gibi görünsem de “ben olsam kesin şunlara giderim” dediklerimi belki ilham veririm dileklerimle sizlerle paylaşıyorum.

Programım hayli yoğun, o yüzden en geç saat 19.00 gibi beslenmenizi bitirmiş, bol miktarda sıvı tüketmiş ve en rahat pabuçlarınızı (mümkünse hızlı yürüme veya koşmaya uygun) giymiş olarak sizi sokağa davet ediyorum.

İlk durağımız 19.30’da Club Quartier’deki “Lahza” adlı Cenk Erdoğan ve İkiz konseri, ikisi de ayrı ayrı muazzam müzisyenler, birlikte kim bilir neler yaparlar neler. Dinleyebildiğimiz kadar çok şarkı dinleyip 20.30’da Dorock XL’deki No Land konserine geçiyoruz, çünkü geçen senenin en iyi albümlerinden birini yapan bu ekibi canlı dinlememek olmaz. Bir saat de burada geçirdik saatlerimiz 21.30’u gösterdiğindeyse soluğu Living Room’da alıyor, ikinci albümünü taze yayınlamış Çağıl Kaya’nın ve ekibinin şahane performansına şahit olup Caz Festivali’nde olduğumuza iknâ oluyoruz. Eğer enerjiniz kaldıysa 22.30’da tekrar Club Quartier’e dönüp Ceyl’an Ertem’i dinleyin, kendisi iki eliniz kanda olsa durup dinlenilecek bir müzisyen malum. Yok ben artık yaşlandım iki ayrı durak daha yapamam derseniz Çağıl Kaya ile caza doyun ve doğrudan 23.15’te Moda Sahneye geçip Gevende’yle geceyi bitirin, bu konserle müziği canlı dinlemenin önemini bir kere daha anlayacaksınız.

Buyurun size birkaç hafta yetecek kadar bol müzik, eğer ben de o tarihlerde İstanbul’a gelemezsem, kendi gezmemi yapar, gider gece denize girerim. Hıh. Antalya’dan sevgiler.

Ersin Babaoğlu – Blogger / listenbeforeyoulove.com

Gece Gezmesi’nin bu seneki programı yine oldukça iddialı..Seçim yapmak zor, ama benim programım şöyle:

20.30 No Land – Dorock XL: Ülkenin en “ülkesiz” ve özgün grubu No Land’i Sofar performanslarından beri takip ediyorum..İlk albümleri “Aramızda” muhteşem, sahnede de gerçekten büyüleyiciler. Bildiğim kadarıyla ilk kez Dorock XL sahnesinde olacaklar, kaçmaz!

21.30 Jakuzi – Moda Sahnesi: “Fantezi Müzik” sevenler buraya!  Synthpop’ta medar-ı iftiharımız Jakuzi’yi dinlerken salınmadan durmak neredeyse imkansız. Peygamber Vitesi’nden beri Kutay’ın vokaline hayranım zaten.

23.00 Akın Sevgör – KargArt: Bu adam bir dahi. Üstelik o kadar az canlı performans yakalama şansınız var ki, bulmuşken kaçırmayın derim.  Türkiye ‘de elektronik müzik adına da güzel şeyler oluyor dedirten albümü ArsNova’yı bayıla bayıla dinliyorum.  Fi dizisinde “Vanity Corner” şarkısı kullanılınca daha popüler oldu, çok da iyi oldu.

01.00 Kaan Düzarat – Kerem Akdağ Dj Set – Zor: Kaan Düzarat ve Kerem Akdağ hakkında fazla söze gerek yok sanırım. Geceyi sabaha bağlamak için ideal.

Bu arada diğer konserlerle aynı zamana denk gelse de, pek sevdiğim mutlaka uğramak istediğim isimler: Hayvanlar Alemi, Yakaza Ensemble ve Gevende.  Orada görüşürüz!

Gece Gezmesi’nde yer alacak mekan ve performanslara dair ayrıntılı bilgi için İstanbul Caz Festivali’nin sitesini ziyaret edebilirsiniz: caz.iksv.org/tr/program/540

#sarkilarkonusur
#istcazfest17
#garanticazyesili
#SOCARTürkiye

Ekleme: 6 Temmuz’da gerçekleşecek Gece Gezmesi’ne No Land katılamayacak, No Land’in yerine daha önceden kargART‘ta sahne alacağı duyurulan Help! The Captain Threw Up sahne alacak. KargArt’ta ise Bubituzak sahnede olacak. Ayrıca Dorock XL’de gecenin kapanışını da DJ setiyle Murathan Özbek yapacak.

Tags: , , , , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

Kompile Karga 7: (Müzik) Canlı (Dinlenir)
Neden bazı albüm isimleri grup isimleriyle aynı?

Yazar

BBI Yerli: Rana Türkyılmaz & Kırık Pena

Bize Katıl!