Neden bazı albüm isimleri grup isimleriyle aynı?

Gönül İşi

Uzun süredir beni meraklandıran bir soru bu. Gruplar neden albüm isimlerini, grup isimleriyle aynı koyarlar? Sadece gruplar da değil, bazen müzisyenler bile kendi isimleri ile albüm yayınlayabiliyorlar. Eminim sen de en az bir kere merak ettin bu konuyu ki şu anda bu yazıyı okuyorsun.

İlk olarak fark ettim ki bunu genelde ilk albümlerini çıkartan gruplar uyguluyor. Bunun sebebi ise oldukça mantıklı. İlk albümünü çıkartan grup, isminin albüm ismiyle karıştırılmaması ve daha çok tekrarlayarak akılda kalıcı hale getirmek için bu yola başvuruyor. Hele ki değişik grup isimlerinin moda olduğu bir dönemde bu gerçekten de mantıklı bir yol. Çünkü ülkemizden bir örnek vermek gerekirse Yüzyüzeyken Konuşuruz’un ilk albümünün ismi Evdekilere Selam. Baktığınız zaman bir grubun ismi Yüzyüzeyken Konuşuruz olabiliyorsa pek tabii ki Evdekilere Selam da olabilir ve siz bu karışıklıkta grubun ismini unutabilirsiniz. Dolayısıyla albüm ismini de Yüzyüzeyken Konuşuruz koysalardı bu karmaşadan kaçabilirlerdi. (Albüm değil ama Yüzyüzeyken Konuşuruz isminde bir şarkı yaptılar. Bunun da cevabını muhtemelen ikinci sebep veriyor.) Vampire Weekend, yüksek olasılıkla grup isminin “garip” olmasından dolayı 2008 yılında çıkardığı ilk albümünün ismini de Vampire Weekend koymuştu.

Yüzyüzeyken Konuşuruz

Tabii ki bunu sadece gruplar değil, solo müzisyenler de kullanabiliyor. Örneğin Madonna’nın 1983 yılında çıkardığı ilk albümünün ismi de Madonna’ydı. Belki “Rebel Heart” gibi bir albüm ismi seçmiş olsaydı karışmayacaktı ancak Madonna ismini olabildiğince tekrarlamak istemiş olabilir.

İkinci bir sebep ise herhangi bir sebep olmaması. Evet, kulağa biraz garip geliyor olabilir ama gerçekten de herhangi bir sebebi olmayabilir. Sadece idol gruplarının hepsinin self-titled albümü olmasından dolayı “Biz neden yapmıyoruz ki?” demiş olabilirler. Metallica, Elvis Presley, Gorillaz, Queens of the Stone Age, Beyonce gibi bir çok grup ve müzisyenin kendi isimleriyle albüm çıkardıklarını düşünürsek gayet mantıklı bir sebep gibi gözüküyor.

Üçüncü sebebimiz, teknik hatalar. Yerli gruplarımızdan Yok Öyle Kararlı Şeyler ekibinin vokalist ve ritim gitaristi Erdem Topsakal ile yaptığımız ufak sohbetin arasında bu konuya takık olduğumdan, merak edip sordum. İlk albümlerinin ismi Yökş ve ikinci albümlerinin ismi ise Yok Öyle Kararlı Şeyler. Ama kendileri ilk albümlerinin Yok Öyle Kararlı Şeyler albümü olduğunu belirtiyor, diğerini saymıyorlar. Neyse, konumuz bu değil. “Abi neden ilk albümünüzün ismi grup ismiyle aynı? Özel bir sebebi var mıydı?” diye sordum ama hiç beklemediğim bir cevapla karşılaştım. “O albümü dijital mecralara ben yükledim ve albüm ismini yazacağım yeri grup isminin yazılacağı kutucuk sandım. Hatta neden iki kere grup ismini sorduğunu anlamayıp uyuz da oldum. Yükledikten sonra fark ettim ki ben albüm ismi kısmına da Yok Öyle Kararlı Şeyler yazmışım. Sonra da kaldı öyle.” dedi. Bu teknik hatalara plak şirketinin yanlış anlaması gibi bir çok sebep de eklenebilir pek tabii.

Yok Öyle Kararlı Şeyler

Sonuncu ve benim aslında kendi tespitim olan sebebe geldik. Gruplar self-titled albüm ismi koyuyorlar çünkü, o albümde gerçekten kendilerini bulduklarını, kendi soundlarını oluşturduklarını ve olgunlaştıklarını düşünüyorlar. Bu da neden üçüncü, dördüncü, beşinci albümlerde kendi isimlerini albümlerine verdiklerini açıklıyor. Açıkçası ben hep bu sebebi düşünüyordum başından beri. Ama araştırdığımda benimle aynı fikirde olan sadece bir kişinin Reddit’teki ufak bir yorumunu gördüm sadece.

Dediğim gibi, bu bir tespit ve hatalı da olabilirim. Eğer öyle olduğunu düşünüyorsan fikrini yorum olarak iliştirmeyi lütfen eksik etme.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

Gece Gezmesi Rotanızı Belirlemeniz için Tavsiyeler
The National’dan Yeni Şarkı: “Guilty Party”

Yazar

Bize Katıl!