Bir Diziden Geriye Kalanlar: “13 Reasons Why”

Bir Baba Indie Mix

Bir dizi, sadece bir diziden fazlası olabilir mi? Bir dizi, bütün hayatınızı etkileyebilir mi?” gibi klişelerden bahsetmeyeceğimiz bir yazıya hoş geldiniz.

Netflix & Chill” furyasının başını alıp yürüdüğü, ardına bile bakmadığı, adeta bir Yaşar Usta olduğu bu günlerde, pek sürükleyici bir diziyi dört günde bitirmiş olmanın haklı gururunu yaşıyorum. Aklınızdaki soruyu da cevaplayayım; işsiz değilim.

Gelelim dizimize! 13 Reasons Why’ı eminim bir şekilde duymuşsunuzdur. Çeşitli sosyal mecralarda deli gibi paylaşımı yapılan ve bazı ülkelerde gençleri olumsuz etkilediği düşünülerek yasaklanmış bir dizi kendileri. Ne diyelim, zamanında Pokemon’un çocuklar üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu hatırladıkça çok da garipsemiyoruz artık bu durumları.

Peki, bir müzik oluşumunda neden 13 Reasons Why hakkında yazma gereği duyuyoruz?

Joy Division, M83, Woodkid, Chromatics, The Kills, The Cure, Elliott Smith gibi çok sevdiğimiz isimlerin yanında, daha önce belki adını bile duymadığımız, dinledikçe içimize işleyen şarkılara ev sahipliği yapan bir soundtrack listesi olduğu için.

Her gün, farkında olmasak bile bir şeyleri izliyoruz. Bilgisayarları, televizyonları, akıllı telefonlarımızı bir yana bırakalım. Bazen soluklanmak için oturduğumuz bir bankta etrafta koşuşturan insanları, bazen işten, okuldan yorgun argın çıktığımızda bindiğimiz otobüsün penceresinden ezbere bildiğimiz yolları, bazen de soğuk biramızı yudumlarken uzandığımız çimlerden gökyüzünü izliyoruz. Gözlerimiz açık olduğu sürece daima bir şeyler geçiyor önümüzden. Hatta bazen ona da gerek olmuyor, karanlıkta gözlerimizi sımsıkı kapatsak bile hayallerimizi, düşüncelerimizi izliyoruz. Bütün bunlar değişken bir haldeyken, değişmeyen tek bir şey var; zihnimizde bize her zaman şarkılar eşlik ediyor. Anlarla özdeşleştirdiğimiz, bazen anları onlara göre belirlediğimiz, çok iyi bildiğimiz ya da ilk kez dinlediğimiz şarkılar…

13 Reasons Why’da bu şarkılar o kadar yerinde kullanılmış ki kendinizi ister istemez karakterlerin yerine koyuyorsunuz. Miya Folick çalmaya başlıyor, Hannah Baker’ın gözlerindeki hüznü hatırlıyorsunuz, derken şarkı Angel Olsen’a dönüyor ve Jessica Davis’in gizledikleri sizin sırrınız oluyor. E bilirkişiler bu işi bu kadar güzel yapmışken bize de sadece sizinle paylaşmak kalıyor!

Ayy yaz gelmiyor dedik ama şimdi de esmiyor!” demeye başladığımız şu zamanda güzel bir dizi izlemek istiyorsanız 13 Reasons Why’a bir şans verin. Zaten izlerken Shazam elinizden düşmeyecektir. “Yok efendim ne dizisi, gider ortamlarda sosyalleşirim.” diyorsanız da sizler için listeyi aşağıya bırakalım. Uzatın ayaklarınızı, mevsimin tadını çıkarın. Belki bu şarkılar sizin hayatınızın minik bir bölümünün de soundtrack’i olur. Kim bilir!

Tags: , , , , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

Bir Baba Indie #22 – “Yol Şarkıları” @ Radyo Kanyon
Buralardan Geliyor: “Deeperise – Move On ft. Jabbar”

Yazar

Bize Katıl!