Gettodan Çıkış – “Dardı Zamanlar Sokaklar Kadar” Kısa Çaları Yayında

Albüm İncelemeleriİnceleme

Gettodan Çıkış‘ın yeni kısa çaları “Dardı Zamanlar Sokaklar Kadar”ı ben yazmaya, siz de dinlemeye Gettodan Çıkış ile başlamıyorsunuz. Kısa çalara dair iki tane sürpriz var. Bunlardan birincisi J.S. Bach. Kısa çaların ilk şarkısı “Uzun Geçse Bu Gece”, “Invention D Minor” ile başlıyor. Sonrası ise yangın yeri. Sürprizin ikincisi ise ilk kısa çaların içinde gizli. İkinci kısa çalar aslında geçmiş ve geleceğin tam ortasında bugünü anlatıyor; hatta bundan sonraki her albüm/kısa çalar. İlk kısa çaların adı olan “Ölüm O Gün Maviydi”, aslında ikinci kısa çalardaki şarkılardan birinin adı olarak belirlenmişti. Bu kısa çaların adı, “Dardı Zamanlar Sokaklar Kadar” ise 3. kısa çalardaki şarkılardan birinin adı. Gettodan Çıkış’ı geleceğe bağlayan şarkılar silsilesi böyle böyle büyümeye devam edecek.

Gettodan Çıkış’ın gittiği yol ve tercih ettikleri kompozisyon yapısı itibariyle 1.2 motor, Renault Twingo ile off-road yapmayı bile isteye tercih etmiş iki kişi izlenimi uyandırıyor bende. Bu benzetmeyi hem teknik, hem de mevcut düzenin işleyişinin zorluklarına binaen yaptım. İki yönlü bu düşünceyi genişletelim öyleyse.

Müziğin kudretini çok önemli dört maddeden aldığına inanıyorum. Melodi, Ritim, Duygu, Yaratıcılık. Bunlar bir araya geldiğinde ortaya çıkan eserin beğeni düzeyi değişse bile, takdir eşiğinin en tepelerde olduğunu net bir şekilde söyleyebilirim. Gettodan Çıkış‘ı analiz ederken de doğallıkla bu kıstasları gözden geçirmeye çalıştım. İki kişilik zengin bir müzik olabilir mi? Eğer çoksesli bir proje ile kıyaslamaya kalkarsanız tabi ki yanıltıcı olur ama Gettodan Çıkış iki kişiden oluşsa da, kalabalık bir grup izlenimi ortaya koyuyor. Onların bu konuda büyük dertleri yok. Aksine daha konforlu bir alanda, “biz bu müziği böyle yapıyoruz” düsturu var. Sıkı sıkı bağlı oldukları bu fikir ile ilerliyorlar.

Bu kaygı eşiğinin az olmasının yansımasını da, ikinci kısa çalarda fazlasıyla gözlemleyebiliriz. Hiçbir şarkı melodiye boğmuyor ve sık tekrara girmiyor. Benzer müzik yapan yerli gruplarımızın sıkça bir hata bu. Çünkü, aynı melodiyi şarkı boyunca çalmak bir yerden sonra sıkmaya başlıyor. Bu konuyu başka bir yazıda ayrıca değerlendirebiliriz diye düşünüyorum. Ritim açısından bakarsak tüm kısa çalardaki tüm şarkılar sizi ayakta tutmayı başarıyor. Şarkıların enerjisi ve birbirlerine bağlılığı, stabil bir heyecanla dinletmeyi başarıyor. Bunun iyi ya da kötü olduğu kişinin ruh durumuna göre değişiklik gösterse de, eğer enerjiniz yüksek bir gündeyse, Gettodan Çıkış size eşlik edebilir. Son olarak yaratıcılık kısmına değinerek bu bölümü kapatalım. Stoner rock sınırları ve nereye gidip, gitmeyeceği belli olan bir tarz. Üzerine ne koyarsanız tarzın dışına çıkıp, başka bir anlayışa sıçrıyorsunuz. Kalıplaşmış her tarz için bunu söyleyebiliriz. Gettodan Çıkış‘ın tercihi ise daha çiğ bir yaklaşımla, sınırların dışına çıkmadan neler yapabilirizin üzerine kurgulanmış vaziyette. Dolayısıyla bu yaratıcılık kısmını da, önceden yaratılmışın üzerinde dolaşmaya zorluyor. Somut olarak, elinizi kolunuzu bağlayıp düşüncelerinizi devreye soktuğunuzda, yaratıcılığın başka bir alanında kendinizi var edebilirsiniz. Yazının girişinde bahsettiğim albüm isminin, bir sonraki albümden bir şarkı olması, J.S. Bach ile intro yapmak gibi denemeler de yaratıcılık kapsamında değerlendirilebilir duruyor. Kaldı ki, bu müziğin tüm yükünü bas gitar ve davul’un üzerine yükleyip bir dağ yaratmak zaten başlı başına yaratıcı bir girişim.

Diğer önemli konu ise dinleyicinin algısındaki müzik grubu formülü. Klasik Rock dörtlüsü diye üstü kapalı bir tanım var bu cenahta. “Abi bu müzikte solo yok”, “lead gitar çok iyi” gibi tanımlar var.  Mesela  DANdadaDAN efsanesi henüz yanı başımızdayken, lead gitar tanımı da komik geliyor ya neyse. Elektrik gitarsız müzik mi olur? Oldu. Hem de bir çok elektrik gitarlı müzik grubundan daha iyi olduğu yetmedi, kült bir proje olarak tarihe kazındı. Nitekim, dinleyicinin müzik algısı tarihler boyunca zayıflatıldığı için, insanlar sadece müzik üzerinden nemalanan insanların mükemmel şekilde pazarladıkları kalıpların doğru olduğuna inandı. Bu gerçek herkesin malumuyken, Gettodan Çıkış‘ın kendine yer açması gerçekten zor mu, yoksa kolay mı olacak zamanla anlayacağız. Volkan Bilgin ve Oğuzhan Doğan‘ın dinleyici üzerindeki algıyı yıkmak üzerine çeşitli düşünceleri var. Bunları zaman zaman paylaşıyorlar ama bir de her yerli müzik grubundaki gibi üzerlerine yüklenen kendi grubunun menajeri, halka ilişkiler sorumlusu, prodüktörü vs. olma durumları olduğu için her şeye ne kadar yetebildikleri de bir tartışma alanı olarak yıllardır gözümüzün önünde duruyor.

“Dardı Zamanlar Sokaklar Kadar” kısa çaları 6 şarkıdan oluşuyor. Kısa çaların kapanış şarkısı olan “Kargalarla Raks” dışındaki tüm şarkılarda sözler mevcut. “Ölüm O Gün Maviydi” ve “Sessiz Oda” gibi özellikle nakaratları çok güçlü şarkılar var. “Fişek”in sözlerindeki göndermeleri de dikkate alırsak, sözler açısından sadece insan ilişkilerine serzenişte bulunan değil, ülkenin gidişatına yönelik hassas noktalara değindiğini görebilirsiniz. Toplamda 24 dakikayı bulan şarkıların kayıtları iki farklı stüdyoda alındı. Davul kayıtları Stüdyo Ayı‘da Erce Arslan ve Onur Narin tarafından alındı. Bas gitar ve vokal kayıtları ise Stüdyo Recordman‘de Utku Çılgın tarafından alındı ve yine aynı isim tarafından miksleri yapıldı. Albüm kapağı ve hazırlanan görsellerde ise Efkan Yıldırım imzasının olduğunu ayrıca belirtelim.

Kısa çaların eleştirilecek tek yanı sanırım bas gitarın, vokallerin önüne geçmesi diyebiliriz. Buradaki dominant öğenin bas gitar kabul edilmesi kuşkusuz bunun öncelikli sebebi diyebiliriz. Bir de şahsi beğeni düzeyim, Golden Horn‘dan Emrecan Ağtaş ya da Editors‘tan Tom Smith gibi tok sesli erkek vokaller olduğu için beklentim oldukça düşük seviyede kalıyor. Yani sorun Volkan Bilgin’de değil, bende.

Kısa çaları, aşağıda paylaştığım hesaplardan dinleyebilirsiniz. Gettodan Çıkış da son zamanlarda, ait olduğu topluluğu besleyen ve büyüten bir rolde üretmeye ısrarla devam eden projelerden biri. Sahip oldukları müzikal deneyim ve mental olarak kendilerini tamamlamalarının neticesinde programlı bir şekilde hedeflerine ulaşmaya devam edecekler gibi duruyor.

Soundcloud : https://soundcloud.com/gettodancikis
iTunes :https://itunes.apple.com/us/artist/ge…
Spotify :https://open.spotify.com/artist/2zQS6…
Facebook : https://www.facebook.com/Gettodancikis
Twitter : https://twitter.com/gettodancikis
Instagram : https://instagram.com/gettodancikis

Tags: , , , , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

BİR BABA INDIE MIX | “Mart 2017”
Yiğit Seferoğlu Yeni Albümü Karabesk’i Paylaştı

Yazar

Bize Katıl!