BBI YERLİ #50 | “NA!F”

BBI YerliYerli Sahne

Projenizin adı nedir?

NA!F

Projenizin başlangıç tarihi nedir?

09.03.2015

Hangi şehirde yaşıyorsunuz?

İstanbul

Projenizde yer alan müzisyenler ve diğer katkı sağlayanlar kimler?

Mevlüt Uzun – Piyano / Synth
Melih Gücer – Elektrik Gitar
Cüneyt Çalışkan – Davul

Grubunuzun tarzı nedir?

Alternative Rock, Ambient, Classical, Indie, Piano, Rock, Post-Rock

Projenize benzer müzik grupları/müzisyenler?

Gogo Penguin, Hidden Orchestra, Pg.lost, No Clear Mind…

Bugüne kadar nerelerde sahne aldınız?

Peyote Nevizade, SOFAR İstanbul, Balcony TV

Sahne aldığınız mekanlarda “mental” olarak eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdi?

Artılar: Müzisyen talep ve isteklerine açık olması. Dinleyici sayısı kaygısı olmadan müziğin duyurulmasına katkı sağlamaya çalışması

Sahne aldığınız mekanlarda “teknik” olarak eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdi?

Eksileri: Hedeflediğimiz sound’u duyamamamız.
Artıları:
Sesi ayarlayan kişilerin elinden geleni yapmaya çalışması.

Organizasyonlara ilişkin eksik veya doğru bulduğunuz şeyler nelerdir?

Eksileri: Özellikle dijital mecralarda Event’in tanıtılması konusunda geç kalınması veya tanıtım için az destek verilmesi.

Konserlerinize gelen dinleyici kitleniz “genel olarak” kimlerden oluşuyor? Kitlenizin konserlerden sonraki tepkilerini genellikle neler oluyor?

Dinleyici kitlemiz genelde beyaz yakalı olan ve bir çoğu birinci dereceden olarak tanıdığımız kişilerden oluşuyor. İlgili performans özelinde olumlu tepkiler alsak da sadece bu şekilde yüz yüze bir iletişim kuruluyor. Ancak ne viral paylaşım da ne de dijital mecralar üzerinden bir paylaşıma dönüşmüyor.

Sahne aldığınız yerlerden bir ücret alıyor musunuz? Aldığınız ücrete ek olarak size sağlanan yan haklar nelerdir?

Tam olarak komik diye tabir edilen ücretler alıyoruz, yan hak olarak da herhangi bir şey olmuyor. Tek sağlanan esnek soundcheck saati oluyor. (O da bazen) Ama ücret verilmemesinin sebebi olarak da dinleyici kitlesinin genelde para verdiği şeylerin popüler veya yabancı grup olması olarak düşünüyoruz. Alternatif müzikten çok havalı gözükecek mekan ya da grup seçimi dinleyicinin ya da mekanın para harcamasında etkili oluyor. Mekan için daha çok satış yapacağı, dinleyici için de daha çok sosyal medyada paylaşım yapabileceği gruplar tercih ediliyor.

Kayıtlarda veya sahnede kendi eserlerinizi mi yoksa uyarlama (cover) eserleri mi seslendiriyorsunuz?

Beste 

Yayınlanmış “albüm”, “kısa çalar”, “tekli”leriniz var mı?

Henüz resmi olarak yayınlanmış bir çalışmamız yok. Yakında çıkmasını planladığımız bazı çalışmalarımız var.

Projenizde yer alan eserler “tasarım” olarak neyi ifade ediyor?

Her bir şarkı bir hikaye anlatıyor. Bu hikayelerdeki kahramanlar da enstrümanlarımız. Karakterler her bir hikayede kendilerine biçilen rolleri oynuyorlar. Hedef duyguya nokta atışı yapacak kadar saf ve bir o kadar melodik piyano partisyonları, kalp ritmiyle ve beyindeki kaosla aynı frekansta seyreden davul ritmi, bunların arasına kum taneleri gibi yerleşen ambient gitar tonları ve naif dokunuşları hikayelerimizin atmosferini betimliyor. Parçalarımız bir araya gelince hayatın yalnızlık, umut, öfke, neşe, hüzün, sadakat gibi hisler ve kavramlar ile bütünleştiğini ve mükemmelleştiğini vurguluyor.

Uyarlama (cover) eserler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Özgün eserlerini yapma sürecine girmeden, öğrenmek ve kendini geliştirebilmek adına en güzel yollardan biri. Yalnızca bu yolu sürekli sürdüren veya orijinal düzenlemeler yapmak yerine “cover” terimini yalnızca bilinen şarkıyı aynı düzenleme ile çalmayı tercih eden oluşumların kolaya kaçtıklarını düşünüyoruz.

Yayınlanmış veya yayınlamaya hazır kayıtlarınızı nerelerde gerçekleştirdiniz?

Kayıt süreçlerimizi KİD Stüdyo’da yürütüyoruz.

Kayıt öncesi ve kayıt deneyimlerinizden bahseder misiniz?

Aslında 3’ümüz izole olup günlük sorumluluklardan kurtulabilince üretken forma geçiyoruz. Hayalimiz elbette hem şehirden hem de diğer tüm bağıntılardan bu süreçte uzaklaşabilmek. Ancak günlük hayatımızın kısıtları sebebiyle çoğunlukla evlerimizdeki herhangi bir karanlık ve sessiz bir odada bu eylemi gerçekleştirebiliyoruz.

Miks ve mastering için kimlerle çalışıyorsunuz?

Kayıttaki miks ve mastering işlemleriyle birlikte, performanslardaki ses düzenlemelerimizi Ümit Yaşar Doğdu ile yürütüyoruz.  

Prova ve kayıt stüdyoları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Ekipman ve akustik açısından belirli bir kaliteyi sağlayabilen stüdyo sayısı bizce ülkemizde az sayıda. Bu noksanlığı fırsat bilen bazıları da ne yazık ki değerinden yüksek saat başı ücretler talep edebiliyor.

Eserlerinizi hangi platformlarda yayınlıyorsunuz? Bu platformların eksileri ve artıları nelerdir?

Parçalarımızı şuan için Soundcloud ve Youtube üzerinden yayınlıyoruz. Belirli bir süre sonrasında ise Spotify gibi platformlar üzerinden paylaşıyor olacağız.

Özellikle Spotify gibi platformlar üzerinde yer alabilmek adına, tüm süreçlerimizi bağımsız yürütüyorken sanal da olsa bir yapımcı/dağıtımcı firmaya ihtiyaç duyulması bizce bir eksik nokta.

Projenize ilişkin “olumlu” ve “olumsuz” bulduğunu şeyler nelerdir?

Olumlu: Orijinal bir şeyler yapmaya ve elimizden geldiğince üretimde olmaya çaba sarf ediyoruz.

Olumsuz: Ülkemizdeki alternatif denilen piyasa içerisinde bile kendine çok daha az yer bulan bir seda aslında. Bu sebeple geleceği ve alacağı tepkiler konusunda ara ara endişeye düşmekteyiz.

Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?

Birkaç ay içerisinde bir EP yayınlanmayı hedefliyoruz. Bu konuda da sizleri gelişme olur olmaz haberdar ediyor olacağız.

Uzun vadede ise hazır olan ve performanslarda da yer verdiğimiz parçaların yeni düzenlemelerini de içerek olan bir albüm yayınlamayı planlıyoruz.

Müzik yarışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Katıldığınız bir müzik yarışması ve elde ettiğiniz bir derece var mı?

Aslında yeni yetenekler ortaya çıkarma amaçlı organizasyonlar olarak kendilerini tanımlamaktalar. Yeni isim konusunda bir diyeceğimiz yok, ancak bu isimlerin yaptıkları işlerin içeriğine ve orijinalliğine bakılmadan o sırada ülkede popüler olan akımlara yeni eklemeler yaptıklarını düşünüyoruz.

Bu sebeplerle de bugüne kadar hiçbir yarışma içerisinde olmadık, ancak şartlar uygun olduğunda,yeniliğe açık olabilecekleri izlenimini veren bir yarışma içerisinde seve seve yer alabilmek isteriz.

Müzik basını (dijital ve basılı) hakkında ne düşünüyorsunuz?

Geleneksel mecralarda biz veya bizim gibi bir çok müzik oluşumuna yeteri kadar yer verilmiyor. Bunu kabullendik zaten diyebilecek bir şeyimiz yok. Ancak gelir/gider gibi kısıtları olmayan ve sürekli yenilikleri keşfettiklerini öne süren birçok dijital blog gibi mecralarda, asıl meziyet her birinin olabildiğince farklı isimleri keşfetmesiyken, ana akımdan olmasa da alternatif akımdan hep aynı isimler üzerinde sürekli durdukları çok açıkça görülebiliyor. Bunun da bir kopyacılık etkisi olduğunu düşünüyoruz.

Umarız, müzisyen olarak değil bir müzik oburu olarak heyecanla takip ettiğimiz bu mecralarda birbirinden ilginç ve yeni isimler görebiliriz.

Sırasıyla, Dinleyici – Mekanlar – Organizatörler – Müzisyenler ve Diğer kişi/kişilerden beklentileriniz nelerdir?

Dinleyici: Öncelikle dinleyicilerin canlı müziğin farkını ve zevkini anlayabilmelerini ve tüm müzisyenleri olabildiğince canlı olarak dinlemelerini bekliyoruz.

Mekanlar: Gelir odaklı olmaktan çıkıp, yeniliğe imkan tanımalarını, zaten bu konu üzerinde yeterince çaba sarfedilirse gelir kısıtının tek bir akım üzerinde odaklanmayıp dağılım göstereceğini düşünüyoruz.

Müzik dışında aktif olarak devam ettirdiğiniz mesleğiniz var mı? Devam eden rutin hayatınız ve müzik hayatınız arasındaki dengeyi kısaca anlatabilir misiniz?

Birçok kişi gibi biz de günlük hayatımızda başka bir meslek icra ediyoruz. Denge konusuna gelindiğinde ise özetle gündüzlerimizin kapitalizme, gecelerimizin ise müziğimize adandığını söyleyebiliriz.

Projenize ait sosyal medya hesapları nelerdir?

www.naiftheband.com
facebook.com/naiftheband
instagram.com/naiftheband
twitter.com/naiftband
youtube.com/channel/UCDZtfMFhBU-j0GyBA1qp0Rw
soundcloud.com/naiftheband

Dinleyiciler, mekanlar veya organizatörler size nerelerden ulaşabilir ve kiminle iletişime geçebilir?

naiftheband@gmail.com mail adresimiz üzerinden her an hızlıca ulaşılabilir ve iletişim kurulabilir konumdayız.

Tags: , , , , ,

İlginizi Çekebilir

XJAZZ Festival İstanbul’un Programı Açıklandı
Bir Baba Indie #4 – “Dj OZZY” @ Radyo Kanyon

Yazar

Bize Katıl!