RÖPORTAJ | Müziğin Polaroidini Çeken Grup: “AaRON”

Röportaj

2007 yılında yayınladıkları U-Turn (Lili) adlı parçayla dikkatleri çeken, XXF Very Very French Festivali kapsamında 7 Aralık’ta Hayal Kahvesi Ankara ve 8 Aralık’ta Babylon Bomonti‘ye konuk olacak, Simon Buret ve Olivier Coursier‘den oluşan Fransız Indie ikilisi AaRON ile ülkemizi ziyaret etmeden önce röportaj yapma fırsatı bulduk.

U-Turn (Lili) parçasından son We Cut The Night albümüne kadar merak ettiklerimizi kendilerine yönelttik.

1. 2011’de çıkardığınız Waves from the Road albümünden sonra 2015’te çıkarttığınız We Cut The Night albümü için oldukça sıkı çalıştığınızı biliyoruz. Albüm sürecinden bize biraz bahseder misiniz?

Duyguları yakalayıp şarkılara çevirmeye çalıştık. Polaroid çekmek gibi. Duyguları yakalamış müzikal polaroidler. Stüdyoda kurallarımız yok. İkimizin enerjisinin birbiriyle etkileşimi. Şarkının müzikal iskeletini yakaladığımız anda kulaklarımızı heyecanlandıran her yöne gidiyoruz. Müzik ve melodi şarkının sözleriyle aynı duyguyu vermeli. Biz şarkılarımızı dinleyicilerin içinde yükselmek için bekleyen duyguları tetikleyen şarkılar olarak görüyoruz, orada hep olan bir şey ve bizim şarkımız o duygunun büyümesini sağlıyor. Müziğin güzelliği bu, hiçbir şeyi zorlamıyor ama algılarını geliştirmeye yardımcı oluyor. Bizim yapmaya çalıştığımız şey de bu.

2. We Cut The Night albümü gece konseptli, karanlığın dolu dolu hissedildiği bir albüm. Fakat gündüz hissedilenlerin aktarımı hakkında ne düşünüyorsunuz? İlerde karanlığa tepki olarak aydınlık ya da geceye karşı gündüz formatında çalışmalar yapmayı düşünüyor musunuz?

Bu albümde gece, içsel benliği sorguladı. İçsel geceyi konuşmak istedik. Yaşadığımız sessiz dünyadan kurtulmak için bir insan neler yapabilir? Hepimiz her gün sosyal maskelerimizle sosyal dünyaya bağlanmış durumdayız. Sadece geceleri içimizdeki ham enerjiyi serbest bırakıyoruz. Rüyalar, büyük ümitler, çaresizlik… Vücut dinlenirken akıl, gün ışığında kaçındığı yerlere gidiyor. Bu korkutucu ya da hüzünlü bir durum değil sadece denge. Sadece binalar ve vergiler değil çevremizdeki her şey insanlar tarafından yapılmış. Biz de bu extreme enerjileri “We Cut the Night”ta toplamaya çalıştık. Yani bu bir gece albümüyse, aydınlatılmış bir gecenin albümü, özgür ve vahşi!

3. Albüm kapağı oldukça ilginç. Aslında merak ediyoruz bu görselin bir hikayesi var mıdır? AaRON’ı ifade ediyor diyebilir miyiz?

Öncelikle çocukken okuduğum “Le Passe Muraille” kitabından bir şeyler getirmek istedim.
Kitapta bir adamın geceleri her duvarın içinden geçme gücü vardı ve bu nedenle hiçbir sınırı yoktu. Bir benzerlik gördüm ve bir artistin kendi dünyasından, kendi duvarlarından okuyuculara verdiği metafora bayıldım. İkinci olarak haberlerde yangın kazalarında kurtarılan insanların üzerinde gördüğümüz altın rengi battaniyeye takıntılıyım. Altın külçesi gibi sarılmış hayatlarını muhafaza etmeye çalışıyorlar. Bu yüzden Akatre adlı artistle bir duvar inşa ederek bedenlerimizin yarısının duvarın içinde olduğu bir manzara yarattık. Şarkı yaratmak hazine aramak gibidir bu yüzden yüzümüzü ve bedenlerimizi altın renkli battaniyeyle kaplamaya karar verdik.

4. U-Turn (Lili) parçasıyla ciddi bir patlama yaptınız. Fakat bu parçayla insanlar da içsel olarak ciddi patlamalar yaşadı diyebiliriz. Bunun hakkında ne düşünüyorsunuz? Lili’yi bu kadar güçlü yapan nedir desek?

Bilmiyorum. Bunun da güzelliği bu değil mi?

5. U-Turn (Lili) adlı parçanız “Vais Bien Ne T’en Fais Pas” adlı filmde kullanılmıştı. Müziğinizi yaparken görüntüler sizin için ne kadar etkili?

Her iyi şarkının dinleyicinin kulaklarına resimler getirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sizi bir yere götürmeli. Aynı zamanda çoğunlukla görsel etkiler hakkında konuşarak müzik yaratıyoruz. Günlük yaşam ve onun zorluğuyla güzelliği hakkında ise Bill Viola, Gregory Crewdson, Walt Whitman, Tomas Transtromer müziğimize büyük etki yaptı.

6. Genel olarak müziğinizin ardında yatan ruhu tanımlamanızı istesek?

Umuyorum kalple bağlantılıdır ve içine dalınabilecek kadar çok ruhu vardır. Hepimizin arasında bir waltz, enerjilerin birbiriyle etkileşimi…

7. Son dönemlerin elektronik müzik sanatçıları hakkında neler düşünüyorsunuz?

Sanatçıya göre değişir. Çok dandik ve sıkıcı olabileceği gibi çok iyi ve iddialı da olabilir. Bugün dünyanın çok büyük bir parçası elektronik müzik. Eğer meraklıysanız, muhteşem şeyler bulabilirsiniz.

8. AaRON neler dinler? Türk müziğini takip ediyor musunuz? Ediyorsanız favorileriniz kimler?

Arkadaşımız Fırat Çelik gitar çalıp şarkı söylediğinde çok seviyoruz.

9. Son olarak, şimdiden şekillenmeye başlamış planlarınız var mı?

Hayatı tam olarak yaşamak. Meraklı kalmaya çalışmak…

https://youtu.be/RGulc2_ICDo

Tags: , , , ,

İlginizi Çekebilir

KEŞFET | İstanbul’dan Yeni Bir Indie Rüzgarı: “CAPE”
Kısa Kısa Haberler

Yazar

BBI Yerli: Rana Türkyılmaz & Kırık Pena

Bize Katıl!