Balkanlardan yalnızca soğuk hava dalgası gelmiyor: “Goran Bregoviç ve Bijelo Dugme”

Haber

Balkan müziği, biz Türkler için müzikte aşinalığı çok kültürlülüğüyle kıran bir müzik geleneği. Rumeli Türk müziği, Doğu Roma ve Slav temelli bu müzik türü, komşunun, kulakların pasını silen gürültüsü bizim için. Kuzey Avrupa ve Amerika dahi Balkan folkunun büyüsüne kapılmışken, Balkanlardan yurdumuza gelen yalnızca soğuk hava dalgası gelmiyor. Goran Bregoviç ve Bijelo Dugme 25 Şubat‘ta misafirimiz olacak.

Hatta Volkswagen Arena‘da ağırlayacağımız efsanevi grubun, İstanbul konseri için özel bir repertuar hazırladığı da konuşuluyor.

Komşuluğumuzu pekiştirirken, bir yandan ben Bregoviç’in ilk grubu Jutro (Sabah)’nun yayınladığı “Kad bi’ bio bijelo dugme”– Beyaz Bir Düğme Olsaydım adlı single çalışmasından sonra adlarını Bijelo Dugme olarak değiştirdiklerini, kısa sürede Yugoslavya’nın Beatles’ı olarak anılmaya başladıklarını, bunların yaklaşık seksenli yıllara tekabül ettiğini söyleyeceğim ancak Bregoviç’e yakından bakmak, aslında hayatınızın her döneminde ne kadar yakınınızdan geçtiğini göstermek istiyorum.

İlk olarak, Emir Kustarica‘nın unutulmaz filmi Çingeneler Zamanı’ndan bahsetmeli. Filmin güzelliği şöyle dursun, adını duyduğumuzda Ederlezi çalar. Ederlezi aslında bir halk şarkısı. Balkanlardaki çingenelere ait. Bregoviç tarafından yeniden düzenlendi.

Kustarica Arizona Rüyası dedi. Bregoviç, Iggy Pop ile birlikte hayatımızın soundtrack’lerinden In The Death Car‘ı çıkardı.

Olmazsa olmazdı: Candan Erçetin, Oya-Bora, Sezen Aksu gibi sanatçılar Bregoviç şakılarını Türkçe sözlerle seslendirdi.

https://www.youtube.com/watch?v=qth6G_XUe3U

Sonra Can Dündar MUSTAFA’yı yazdı, belgesel filmin müzikleri Bregoviç imzası taşıyordu.

Kültür ve değer kavramlarının müzikteki ortaklığını yeniden anlamlandırmak, tanıdık ve derin Balkan müziğini Şubat soğuğuna karıştırıp ısınmak ve komşuya selam vermek için 25 Şubat’ta Bregoviç, Bijelo Düğme ile Volkswagen Arena’da olacak.

facebook.com/events/1140900576017644

Tags: , , , , , , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

Housing Crash’ten Yeni Bir Video Klip: “Sticking Around”
Nilipek.’in ilk albümü “Sabah”ın lansman konseri birinci yıldönümünde YouTube’da!

Yazar

Bize Katıl!