Adamlar’dan Yeni Albüm: “Rüyalarda Buruşmuşuz”

Albüm İncelemeleriİnceleme

Uzun zamandır yeni albüm için beklediğimiz gruplardan olan Adamlar, nihayet yeni albümleri olan “Rüyalarda Buruşmuşuz” ile bünyelerimize yeni bir heyecan getirdi.

Öncelikle bu albüm ile ilgili aktarabileceğim ilk cümleler, kendinizi uçuk kaçık bir melankoli albümü içerisinde bulacağınızı peşin peşin söylemek olacak sanırım. Bir yandan ağırbaşlı bir efkarın yanı sıra, umut verircesine “Kalk yapacak çok işimiz var!” söylemiyle sizi farklı bir şekilde kendisine çekiyor.

Rüyalarda Buruşmuşuz

  1. Hepinize El Salladım
  2. Tın Tın
  3. Şakacı Birisin Sen
  4. Yanmış İçinden
  5. Orada Ortada
  6. E Tabi
  7. Rüyalarda Buruşmuşum
  8. Ah Benim Hayatım
  9. Acının İlacı

Albümün genel halet-i ruhiyesine bakacak olursak, ilk albümdeki bizi kendisine yakınlaştıran kaçıklık ve sıradışılık havasından daha çok yukarıda da bahsettiğim gibi, bir ağırbaşlılık ve olgunlaşma havası hakim. İlk albümdeki imgelerde kullanılan “rastgele planlılık” ve “çağrışımlar” bu albüme de yansımış. Şarkılar arasındaki uyum ise gayet başarılı. Albüm, dinleyiciyi genel olarak aynı hislerde tutmayı başarmış. Örneğin bir albümü baştan sona dinlerken, aniden ambiyansı bozan bir şarkı ile karşılaşma gibi durum “Rüyalarda Buruşmuşuz” için söz konusu değil.

Biraz da kullanılan enstrümanlar ve vokal açısından bakacak olursak bu albüm, “Eski Dostum Tankla Gelmiş”e göre daha “sade” diyebiliriz. Önceki albümün bence en kilit özelliklerinden birisi olan synthesizer ve klavye ton ve efektleri, “Rüyalarda Buruşuruz”un içerisinde çok az bulunuyor. Ayrıca müzikal enstrüman bakımından, albümün kendisi hakkında dediğimiz gibi sadeliğe gidilmiş albümde.

Vokalde Tolga Akdoğan‘ın performansı için birkaç şey söylemem gerekirse, albümün “biz bize” ambiyansının mimarı her şeyden önce kendisidir bana kalırsa. Şarkıların içerisine kattığı duyguları, şarkılara işlemeyi başarmış. Ayrıca bu albümdeki cümle vurguları ve tonlamaları, “Eski Dostum Tankla Gelmiş”e göre daha çok arabeskvari olmuş. Fakat bu vokal farkı, yapmacıklıktan uzak ve duyguları daha keskin bir şekilde dinleyiciye aktarabilmesini sağlamış.

Bu etmenler bir araya geldiğinde daha bir “biz bize” samimiyeti kazanmış albüm. Zaten albüm genel bir melankoli içerisindeyken, enstrüman ve müzikal olarak sadelik ayrıca işin içerisine girdiğinde “Rüyalarda Buruşmuşuz” çok çabuk benimseniyor. Albüm, grup sanki sizin küçücük odanızda, sizi de bu işin içerisine katarak çalıyormuş gibi bir ambiyans yaratıyor bünyede.

Ayrıca bahsetmeden geçemeyeceğimiz bir diğer konu ise ilk albümle birlikte dinlediğimiz daha parlak tonlardan ve birazcık da insanın içini kıpırdatan riff’lerden oluşan gitar sound’unun, bu albüm ile birlikte daha bir dinginleştiren ve daha tok bir gitar sound’una dönüşmesi. “Biz bizeyiz” havasının belki de vokal, Tolga Akdoğan ile birlikte en önemli faktörü şüphesiz bu yeni gitar yorumlaması. Yine eski albümde olduğu gibi bu albümde de gitar baskın karakteri oynuyor. Ayrıca “70’ler Türkçe Rock Müziği”ne göndermeler yapılan bu albümde, hafif hafif bir yerlerden Erkin Koray esintileri sizi bekliyor.

Ah Benim Hayatım: Albümün kendi duygu halini net bir şekilde özetleyen şarkı kendisi. Girişteki gitar tonu samimi, vokalde Tolga’nın sesi gayet naif bir şekilde şarkıda yerini almış. Enstrümanların bütünlüğü ise dinleyenlerin diline dolanma potansiyelindeki sözler ile tamamlanıyor.

Acının İlacı: Albümde dikkat ettiğim noktalardan birisi ise intro’ların gerçekten çok başarılı olması. “Acının İlacı”nda da bu durum devam ediyor. Ayrıca metafor ve imgelerin kullanımı şarkıya ayrı bir hava katmış. Tekrar tekrar aynı yere döneceğim ama Tolga’nın yorumu şarkıya çok yakışmış. Duyguları ise dinleyenlere çok başarılı bir şekilde aktardığını düşünüyorum. Solo bölümü ise böyle bir şarkıya yakışan bir son olmuş.

Rüyalarda Buruşmuşum: Metaforlarla başlayan şarkı, ilerlerken yavaş yavaş yükseliyor ve bir anda patlamayla bizi karşılıyor. Albümün naifliğine paralel olarak enstrüman ve vokal uyumuyla birlikte gayet temiz bir şarkıya imza atmış grup. Albüme isimini veren şarkı olduğunu düşünecek olursak, en çok dinlenenlerden birisi olması işten bile değil.

Son olarak, uzun süredir böyle beklenen bir albümün beklentileri karşılaması zor olur genelde. Fakat, “Rüyalarda Buruşmuşuz” bence bu beklentileri gayet karşılamış durumda. Kendi yaptıkları müziğin ötesine geçerek farklı bir konsept denemeleri ise riskli fakat bu riskin karşılığını “olmuş” bir albüm ile aldılar. Adamlar’a bu albüm için teşekkür edip, başarılarının devamını diliyorum.

Oğuzhan Usta

Tags: , , , ,

İlginizi Çekebilir

Nick Murphy’den Yeni Şarkı Geldi: “Stop Me (Stop You)”
Mistik Diyarlardan Gelen Albüm: “Selim Saraçoğlu – Başka Bir Vaha”

Yazar

Bize Katıl!