Sevdaliza’nın Mekanik Kaosu

Sanatçı İncelemeleri

Her müzik kültürüne ait yaratılara açık olmama rağmen, elektronik müzik beni hiç bir zaman tam olarak bünyesine alamadı. Müziğin tarihsel gelişimini teknoloji, globalleşme ve esnekleşme süreçleriyle beraber ele aldığımızda elektronik müziğin evrimi doğal bir sürecin sonucu olarak değil teknolojinin yaptırımlarıyla evrilen nitelikte bir karakter taşıyor. Ancak müzik doğa ile insanın içgüdüsel davranışlarının bütünleşmesinden doğan doğal bir yaratma süreci ve doğanın insan dilinde bir taklidi.

Günümüzde elektronik müziğin yaratım süreçlerinde kullanılan programların içerdiği yüzlerce ses bankası, doğal seslere en yakın tınıyı verebilecek şekilde oluşturuluyor. İnsan ve enstrüman sesi referans alınarak oluşturulan bu yapı müziğin insan doğasındaki fiziksel ve mental bütünlüğünü parmak hareketlerine indirgeyerek sıkıştırıyor. Bir yandan da kolaylıkları yadsınamaz bu makineleşmiş müzik anlayışı ritim ve enstrümanların tek elde toplanmasıyla, müzik için oluşturduğu dijital ve matematiksel dil ile bütüne hakim olma konusunda tecrübeyi arttırıyor. Bu sebeplerle, mix-mastering dinlenebilirliği arttıran önemli etkenlerden olsa da elektronik müzik dinlerken beni odağına alan, yalnızca müzisyenin yaratıcılığı oluyor.

Bu açıdan Sevdaliza nokta atışı bir örnek. Kendi altyapılarını kendisi oluşturan müzisyen, minimal ve fazlasıyla elektronik bir müzik anlayışıyla şarkılarının dinamiğini belirliyor. İran’da doğan ve beş yaşından beri Hollanda’da yaşayan Sevdaliza, aynı zamanda profesyonel bir basketbolcu. Kullandığı ritimlerin düzensizliğini ve inişli-çıkışlı yapısını, anlayışını benimsediğini spor disiplinine de bağlıyorum. Yaşamda kendimizi dahil ederek kurduğumuz herhangi bir sistemin de, müzik anlayışını etkilediği kanısındayım. Ritim looplarındaki teknik bir kaç hata dışında Sevdaliza’nın  şarkı sözleri ve kliplerindeki görsel imgelemlerle yarattığı ütopya sorgulayan ve eleştiren bir tavır taşıyor. Benim gibi bir elektronik müzik dinleyicisini bile içine çeken şey de insana dokunan sesi ve mekanik enstrumanlarla  harmanlayarak yarattığı kaos. Kaosta bütünlük yoktur ama Sevdaliza bu kaostan bir bütünlük yaratmayı başarıyor.

2 Kasım‘da İstanbulluları kaosuyla bütünleştirecek olan Sevdaliza, Güneşin Kadınları kapsamında Babylon‘da sahnede olacak.

facebook.com/events/595578807234119

Tags: ,

İlginizi Çekebilir

Röyksopp’tan Yeni Video Klip: “Never Ever”
Zamanın Çok Ötesinde Bir Multi Sanatçı: “KUTİMAN”

Yazar

Bize Katıl!