IMAGINE: Hayal Edebilir Misiniz?

Gönül İşi

You may say Im a dreamer’
Benim bir hayalci olduğumu söyleyebilirsin
but Im not the only one’
ama tek ben değilim

Çocukken annemin cüzdanında duran, üzerinde fotoğrafımın olduğu pembe bir kart görmüştüm. Annem, yaşadığımız ülke içinde bu kartın benim varlığımı temsil ettiğini söylemişti. Kartla bazı haklar edinebiliyormuşum falan… Ben de o çocuk hayalciliğimle kartımı kaybedince görünmez olacağımı düşünürdüm. Hayalciyim… Aslında o kart, benim kimliğim değildi. Kimliğim yalnızca bana ait olan benim taşıdığım duygu, düşünce ve eylem bütünlüğümdü. Büyüyünce farkettim. O pembe kart bunların hiçbirini temsil etmiyordu. Seni bir coğrafyaya ait kılıyor ve o coğrafyanın tüm yükünü senin omuzlarına yüklüyordu.

Imagine there’s no countries’
Hiç ülke olmadığını hayal et
It isn’t hard to do’
Bunu yapmak zor değil

Pembe, mavi, Türk diye ayrışmak, çoğu insanın bireysel kimliğinin önüne geçmiş durumda. Aslında var oluşumuzdan gelen aidiyet duygusu sosyal bir adaptasyon şekli ve şu anda ötenaziye dönüşüyor. İnsanlığın ötenazisi… Halbuki o pembe kart, yaşama hakkını dokunulmaz kılıyordu ya hani? Lennon zor değil diyor. Üzerinden kırk beş yıl geçti. Benim için on yıl öncede kolay değildi, hala da zor. Aslında hep yakın hissetmiştim kendimi, küçükken benim John amcamdı. Böyle büyük amcaların nasihatleri hep kilometre taşı olur  – hayal et- , zorlanıyorum. Çocukluğumdaki korkularım gerçek oldu, görünmez oldum.

Imagine all the people
Hayal et bütün insanları
living life in peace…
hayatı barış içinde yaşadığını

Dün de insanlar öldü. Bugün de devam ediyor. Yaşamın doğal döngüsü içinde kabul edilmesi gereken ölüm, artık insanlara doğal bir şekilde uğramıyor. Doğal bir acı yaratmıyor. O  pembe, mavi kartlar nereye giderler bu durumda? Bu sonsuz bir çöplük. Hepimizin kaybolduğu. Hayatını bu şekilde kaybeden bütün insanlar için hayal etmeye çalışıyorum. Hayal edebilen durmasın. Hepimiz için, John Lennon ‘ın da dediği gibi:

I hope some day you’’ll join us’
Umarım bir gün sen de bize katılırsın
And the world will live as one
Ve dünya tek vücut olarak yaşar

Tags: ,

İlginizi Çekebilir

Salon İKSV Yeni Sezon Konserlerini Açıkladı!
Gorillaz’ın Beklenen Albümüne Dair Sürpriz İsimler Geldi

Yazar

Bize Katıl!