BBI YERLİ #36 | “Koma Redakte”

BBI Yerli

Grubunuzun Adı?
Koma Redakte

Grubunuz doğum tarihi ve doğum yeri?
27 Kasım 2014 – Kadıköy-Moda/İstanbul

Grubunuzun tarzı?
Alternatif Hip-Hop (Bazen politik, bazen komik. Rock’n Rap falan.)

Grup üyeleri kimlerden oluşuyor ve görevleri nelerdir?

  • Alf: Vokal
  • Selim: Vokal
  • Nek: Vokal
  • Erdem Ecevit (2E): Davul
  • Anıl Mert Filiz: Bas Gitar
  • Cem Aydın Kulaz (Cemo): Lead Gitar
  • Ege Özseyhan: Ritim Gitar & Geri Vokal
  • Hamit Apuhan: Tuşlu Çalgılar

Grup üyelerinin bireysel veya başka projeleri var mı?
Grubun düzenlemelerini ve prodüksiyon işlerini üstlenen Alf aynı zamanda Synthman adı altında bir elektronik müzik projesi sahibi (tek başına). Hüzzamgazel isimli bir de albüm yayınlamayı düşünüyor yakında. Erdem Ecevit, Cem Aydın Kulaz ve Ege Özseyhan’ın da içinde bulundukları Rezil isimli bir gupları var ayriyeten. Bir de tuşlu çalgılardan bildiğimiz Hamit Apuhan’ın bir cover grubu var. İsmini şu an hatırlayamıyorum…

Grup bugüne kadar nerelerde konserler verdi? Bu mekanlara 5 üzerinden kaç puan verirsiniz?

  • Don Kişot İşgal Evi – 5.0,
  • CineBow (Zeytinli Rock Festivali Keşif Sahnesi Finali / Bu arada kazandık, keşif sahnesinde çalacağız bu yıl.) – 4.2,
  • Balcony TV (Akustik Seyşın) – 5.0,
  • Kadıköy Yoğurtçu Parkı – 2.0.

Grubun sahne aldığı mekanlarda teknik olarak eksik bulduğu şeyler nelerdi?
SAE Audio Engineering‘in çatısında çekimi yapılan Balcony TV hariç diğer saydığım sahnelerin hepsinde monitör kapalıydı maalesef. Neden bize monitör açılmıyor ki? Feedback’e bile razıyız halbuki. Onun dışın da bir de tonmaister tabii. Yakın zamanda gruba iyi bir sesçi almamız lazım.

Grubun sahne aldığı mekanlarda mental olarak eksik bulduğu şeyler nelerdi?
Genelde gayet keyifli geçiyor aslında fakat Yoğurtçu Parkı sahnesinde üzülerek söylüyorum ki hiçbir şekilde hak etmediğimiz bir muamele ile karşı karşıya kaldık. Tamam ünlü değiliz falan ama insanız be kardeşim.

Bugüne kadar büyük bir festivalde sahne aldınız mı? Aldıysanız festivallere ilişkin olumlu/olumsuz eleştirileriniz?
Almadık ama az önce de belirttiğim gibi bu yıl Zeytinli Rock Festivali Keşif Sahnesi‘nde çalıyoruz! Yeho! Alın teriyle kazanmak bu olsa gerek.

Bu festivale katılımınız için hangi yollardan geçtiniz? Hangi zorluklara göğüs gerdiniz? Yoksa her şey bir şans mıydı?
Biz bir single yayınladık, ismi “Komalisyon“. Bu single bize hiçbir getiri sağlamadı maddi olarak gerçekten. Fakat biz bunu değerlendirmek istiyorduk; çünkü kendimize güveniyorduk. Zeytinli böyle bir bildiri yayınlayarak kayıt topladı milletten falan, ben de yolladım bu şarkıyı umutsuzca. Sonra bir telefon, “Alf bey, finale kaldınız! Tebrik ederiz, finalde çalın lütfen.” Sonrası da inanılmaz bir şekilde finali geçmemizle sonuçlandı. Bin şükür!

Konserinize gelen dinleyiciler genellikle kimlerden oluşuyor? Kitlenizin müziğinize kattığı bir şey var mı?
Dinleyiciler şu anlık yeni bir grup olduğumuz için çoğunlukla arkadaş, dost yakın çevreden oluşuyor. Fakat hiç tanımadığımız insanlara da çalmışızdır mutlaka. Bir çoğu “iTunes’ta var mı? bunu almak istiyorum!” demişti. sağ olsunlar, ilgi gösteriyorlar, şımarıyoruz^^

Grubun kaç adet bestesi var? Bu bestelerin kaç tanesi yarın konser olsa çalınabilir düzeyde?
Valla şöyle bir baktığımda en azından bir 8-9 tane var beste. Ama yarın konser var gel çal diyorsan sana 5 tane çalarız, seni mi kıracağız?

Grubun müziği ve sözleri tasarımsal olarak neyi ifade ediyor?
Ağırlıklı olarak groove bir sound üzerine kurguluyoruz bu şarkıları fakat bazen çok istisnai durumlar da oluyor. Olabildiğince hip-hop’tan uzak, mümkünse blues ve caz tınılarında, yeri gelince arabeske bile kayabilen bir soundun üzerine tasarlamaya çalışıyoruz. sözlerde ise umut dolu hissettiğimizi söylesek yeridir sanırım. hepimizin ihtiyacı olan şey bu sonuçta…

Grubun cover çalmaya bakış açısı nedir? Cover hakkında çalıyorsa olsun ya da olmasın bakış açısı nedir?
Aslında tam aksine cover çalmayı çok istiyoruz! Ama pek karar veremedik açıkçası. Çaktırmayın ama şu sıralar bir Sezen Aksu cover’ı deniyoruz; çok değişik kafalar yani…

Grubun kaydettiği single, ep veya albüm var mı? Varsa bu kayıt aşamalarında yaşadıklarından kısaca bahsedebilir misiniz?
Bir single var; güzeller güzeli Stüdyo Bee‘de kaydettiğimiz (Umut, Baran, Can = Kalp <3) -hepsini ayrı ayrı çok amma çok seviyoruz!- zorlu bir süreçti aslında, çünkü ilk single, ilk heyecan. Şu yanlış olmasın, aman buna dikkat, of bir bitmedi davullar gibisinden düşündük. Ama günün nasıl geçtiğini unutmuşuz ve bir anda bitivermiş. Komikti yahu, çok güldük eğlendik. Ayrıca şarkının mastering’ini yapan Mahmood Sadeghi (Gainstage Mastering) Yerin çok ayrı <3 <3

Grubun prova ve kayıt stüdyolarında genel olarak karşılaştığı olumsuz şeyler nelerdir? Prova ve kayıt stüdyolarından beklentileri nelerdir?
Valla bir monitörle olmuyor bu işler. (geldi yine monitör.) Açıkçası provaları kendi prova stüdyomuzda yapmaya çalışıyoruz olabildiğince; lakin bir mikser sipariş ettik, o gelince daha sağlıklı olacağız. Şu anlık değişiyor. Bazen kendi evimizde, bazen deplasmanda yapıyoruz provalarımızı. Ama Stüdyo Sunburst‘ten çok memnun kalmıştık mesela..

Grubunuzla daha önce müzik yarışmalarına katıldınız mı? Genel hatlarıyla müzik yarışmalarına bakış açınız nedir?
İşte Zeytinli Rock Festivali elemeleri vardı, çok tatlıydı. Ama daha sonraları olabildiğince yarışmalardan uzak durmaya çalışacağız sanırım… Bunun Zeytinli ile bir alakası yok, biraz daha sakin yürüyeceğiz gibi…

Grubun (sırasıyla Dinleyici – Mekanlar – Organizatörler – Müzisyenler – Diğer) kişi/kişilerden beklentileri nelerdir?

  • Dinleyici: Bilinçli olup anlam arasınlar, birleşsinler, ve umut dolu baksınlar geleceğe…
  • Mekanlar: Abi havalandırma yok mu burda?
  • Organizatörler: Lütfen sıraları karıştırmayın festival gibi şeylerde, sonra mağdur oluyor ve güneş altında eriyoruz…
  • Müzisyenler: İçinizden geleni yapın, tutmasa da olur. severler mutlaka!…
  • Diğer: Abi çok iyi hissediyorum.

Grubun müzik blogları ve yazarları üzerindeki izlenimleri nelerdir? Müzik blogları ve yazarlarına olumlu/olumsuz eleştirileri nelerdir?
Bir Baba Indie, listelist, Dikkat! Müzik en sevdiğimiz üç blog diyebiliriz. Bütün arkadaşlar işinde gücünde, gayet kendi öznel hissiyatlarını yazmakla meşgul. Günden güne çoğalıyor, gelişiyor. Ne mutlu! Çok seviyoruz.

Grubunuzun olumsuz bulduğunuz yanları nelerdir? Bu olumsuzlukları içeriden/dışarıdan ise çözüm önerileriniz nelerdir?
Olumsuz bulduğumuz bir yanı pek yok aslında. Gül gibi geçinip gidiyoruz halbuki. Benim şu an aklıma bir şey gelmiyor gerçekten. Ama mesela şey olabilir bak; grup içinde şakanın dozunu fazla kaçırıp ciddiyeti kaçırmak falan. Bizimkiler fazla şakacıdır ayıptır söylemesi. Ama o da zamanla oturur diye inanıyoruz.

Grubunuzun olumlu bulduğunu yanları nelerdir? Grubunuzun müzik dünyasındaki yeri ilerleyen yıllarda ne olmalı?
Bu ikinci örnekte verdiğiniz bas gitar muhabbeti gibi düşünebiliriz mesela; müziğin bize verdiği tüm nimetleri kullanmaya çalışıyoruz. Her tarzın üzerine rap yapıcaz desek inanmazsınız ama yapmayı planlıyoruz işte. Albüm geliyor. Yakındır bu arada. Kayıtlara başlamadık ama olsun.

Grubunuzla konser, albüm veya herhangi bir şey ile ilgili kiminle, nasıl bağlantıya geçilmeli?
fb.com/KomaRedakte‘den ulaşmak mümkün! Menecır yok…

Grubunuzun sosyal medya hesapları ve e-posta hesabı nedir?

Son olarak hangi sorunun size sorulmasını isterdiniz?
Her komşumun, her akrabamın sorduğunu sormanızı isterdim açıkçası. “Ne zaman çıkıyor albüm? Televizyonda da çıkacaaanız mı?” Görüşürüz:)

– – –

Müzik grubunuzla Bir Baba Indie – Yerli projesine katılmak için linkteki yazıyı okumanız yeterli. 

https://www.birbabaindie.com/?p=7491

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

Kelimelerden uzak bir adam Douglas Appling, nam-ı diğer Emancipator!
Mashrou’ Leila – “Sevim koş koş, dünya kurtuluyor!”

Yazar

Bize Katıl!