RÖPORTAJ | IS TROPICAL: “5 kıta gezerek albüm yapmak”

Röportaj

2009 yılında Londra’da kurulan, son albümleri Black Anything‘i 5 ayrı kıtayı dolaşarak kaydederek dikkatleri üzerine çeken İngiliz Indietronica dörtlüsü Is Tropical ile sahne alacakları, önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan Soundgarden Festivali öncesinde güzel bir söyleşi yaptık.

Ee haydi hemen buyurun…

 

  1. Yeni albümünüz ile daha önce yayınladığınız albümleriniz arasındaki süre içinde neler yaptınız?

Eski albüm için çok yoğun bir tur yaptık. Önceki albümü dünyanın bütün köşelerine taşımak istedik ve bunu başardık. Bu kadar uzun süre turda olduğumuzdan albümler arasında gecikme yaşanacağı kaçınılmazdı; ancak biz gelecek albümümüzü seyahat ederken yolda hazırlıyorduk. Yeni albümümüz ‘Black Anything’ 5 kıtada kaydedildi ve bu güne kadar yaptığımız en gelişmiş ve ilginç çalışma oldu. Özel bir şey yaratmak için kendimizi gerçekten çok zorladık. 5 bölüm halinde ve 5 parçalık plak olarak yayınlandığından, bu çalışma diğer tüm albümlerimizden 5 kat daha fazla çalışmamızı gerektirdi. Dolayısıyla, albümün yaratıcı yanlarıyla uğraşırken zaman uçtu gitti.

  1. Yani bunca yıldan sonra sizi müzik yapmaya teşvik eden ne?

Tarihe dönüp baktığımızda, yaptıkları her yeni albüm ile müziklerini geliştirmeye ve iyileştirmeye zaman harcamış bir sürü grup var. Sanırım kendimizi geliştirme ve yaratıcılık düzeyimizi arttırma fikri bize ilham veriyor. Bugünlerde insanların bir grubun bir ya da 2 albüm çıkarıp sonra kendi kabuğuna çekileceğini düşünmeleri utanç verici. Bu müzik endüstrisinin içinde bulunduğu değişkenliğin tam bir göstergesi aslında.

  1. ‘Black Anything’’i yaratırken nelerden ilham aldınız, etkilendiniz? 

Seyahat etmek ve birliktelik en büyük ilham kaynağımızdı. Albümün bizi sarmalayan her şeyi içermesini istedik. Çalıştığımız ortamların kayıtların içine işlemesine izin verdik ve bu çok organik ve spontane bir albüm yapmamıza olanak tanıdı.

  1. Black Anything’teki şarkı sözleri kişisel deneyimlerden mi kurgu çalışmalardan mı can buldu? 

Her ikisinden de etkilendiler. Şarkı sözlerimizde hayal kurma olgusunu hep sevdik ve işledik. Parçalarımızda düşüncelerimizi daha iyi yerlere uçurmayı hep sevdik ama bu albümde de birçok kişisel etkilenmeler de yok değil. ‘Crawl’ adlı şarkı biz yiyelim diye kurban edilen bir koyunu anlattığımız Moğolistan gezimize atıfta bulunuyor – That deep blue sky, will be your home in time“. Seyahatlerimizde bize birçok ilginç hikâye ve gelenek anlatıldı. Biz de bu bilgi hazinelerinden kesitleri insanlar şarkı sözlerinin rehberliğinde yol boyunca keşfettiğimiz insanlık hallerini ve kültürel gelenekleri öğrensinler diye dahil ettik. Parçalarımızda böyle birçok unsur var.

  1. ”Black Anything” stil olarak önceki albümünüze göre kulağa biraz farklı geliyor. Bu gelecekteki bir müzikal yönün habercisi mi?

Gerçekten bir yön belirlemek niyetinde olduğumuzu düşünmüyorum, fakat bu albüm geçmişte yaptığımız her şeyden kesinlikle daha karanlık ve daha distopyan. Gelecekteki müziğimizin zihinlerde nasıl çınlayacağını ancak zaman belirleyecek. Henüz biz de bilmiyoruz.

  1. Kayıt süreciniz hakkında bize bir şeyler söyler misiniz? Önünüzde bir tema ya da kavram var mıydı yoksa şarkılar siz onları yaratırken birbirini mi izledi?

Kesinkes bağlandığımız bir tema yoktu; ancak şarkılar kendiliğinden karanlık yanlarını biraz daha fazla öne çıkarttılar. Albümün konsepti kayıt sürecine girmeden önce belirlenmişti. Farklı kıtalarda seyahat etmek ve kayıt yapmak istiyorduk. Müziğin bizi saran inanılmaz ortamdan etkilenerek faydalanacağını hissettik. Geçmişte yolda şarkılar yazardık, sonra o gençlik enerjimizi stüdyoda tekrar güdülemeyi denedik, ama zaman içinde bir şeyleri mutlaka yitiriyorsunuz, giden geri gelmiyor.. Ama bu kez anı yakalamaya kararlıyız.

  1. Sanırım Latin Amerika’ya derin bir sempati duyuyorsunuz. Örneğin, albümlerinizde, şarkılarınızda ve hatta grubunuzun isminde Latin Amerika’ya birçok atıf mevcut. Dolayısıyla, Latin Amerika’nın IS TROPICAL için önemini bize anlatır mısınız lütfen?

Güney Amerika’da inanılmaz bir ruh var, her zaman çok sıcak karşılanıyoruz. İnsanlar çok arkadaş canlısı ve müziği seviyorlar. Birkaç yıl önce Güney Amerika’ya övgü olması amacıyla, her şarkının farklı bir ülkeye atıfta bulunduğu Flags adında bir EP yaptık. Öte yandan, adımız çağrıştırdığı gibi “tropikal” olan her şeyle ilişkili değil. Grup kış mevsiminde gri ve soğuk Londra’da kuruldu; dolayısıyla grubun adı o zaman yaşadığımız şeyin tam olarak tersi olması itibariyle biraz esprili ve şaka yollu.

  1. Ve son olarak, “IS TROPICAL”’I ne zaman dinlesem Fall, Say, On my way gibi bazı şarkılarda bir karanlık ve karamsarlık hissediyorum, özellikle bu parçaların ilham kaynağı nedir?

Birkaç yıl evinizden, arkadaşlarınızdan ve sevdiklerinizden uzakta olduğunuzda üzülmemek elde değil.. Ayrıca, havaalanlarında ya da 20 saatlik bir uçuşta neşeli şarkılar yazmak zor. Bu bakımdan, seyahat teması şarkıların tonunu bir şekilde mutlaka etkiliyor. Ama o parçalarda umut da var, yani hep karamsar değiliz.

IN ENGLISH

  1. Given the gap between the new album and your previous releases, what was going on your side?

We were touring the old album pretty extensively. We wanted to take the previous record to all corners of the globe and we succeeded in doing so. Being away so much means that there’s inevitably going to be a delay between albums, but in actuality we were writing and making the album on the road as we traveled. Our new album ‘Black Anything’ was recorded in 5 continents and is the most progressive and interesting work we have done to date. We really pushed ourselves to create something special. With it being released in 5 instalments, and having a 5 part vinyl release it also means you have to do 5 times the work load of any other album release. So when we’re taking care of all the creative aspects of the album the time just flies.

  1. So, what inspires you to continue making music after all these years?

If you look back through history, there loads of bands that had time to develop and refine their sound with every new album they made. I think the idea of bettering ourselves and pushing the level of our creativity is something we find inspiring. It’s a shame that these days people just think a band will release an album or 2 and then just stop. It very indicative of the fickle music industry that currently exists.

  1. What were your inspirations and influences when creating ‘Black Anything’? 

Traveling and unity were huge inspirations. We wanted the album to be inclusive of everything we were surrounded by. We let the environments we were working in seep into the recordings and it allowed us to make a very organic and spontaneous album.

  1. Are the lyrics drawn from personal experiences or works of fiction on Black Anything? 

There are elements of both. We’ve always like the idea of escapism in our lyrics. Taking our minds to better places through our songs has always been something we’re fond of, but also on this record there’s some very personal stuff on there too. The song ‘Crawl’ has references to our trip to Mongolia, where we are speaking about a sheep that was slaughtered for our food – “That deep blue sky, will be your home in time”. We were told lots of interesting stories and traditions on our travels so including snippets of this information was meant to allow people to look into the lyrics and find out practices and cultural traditions we discovered along the way. There’s lots of bits like that.

  1. ”Black Anything” sounds stylistically a little bit different from your previous

album. Does this herald a future musical direction?

I don’t think we ever really intend to take a direction, but it’s definitely darker and more dystopian than anything else we’ve done in the past. Only time will tell what our future music will sound like. We don’t even know yet.

  1. Tell us something about your recording process. Did you have a theme or

concept or did the songs just follow each other as you created them?

There was no real theme that we strictly followed, but the songs naturally had a dark edge to them. The concept of the record was set out prior to any recording. We knew we wanted to travel and record in different continents. We felt that the music would benefit from being influenced by our incredible surroundings. In the past we’ve written songs on the road, then attempted to recreate that initial energy in the studio but something always seems to get lost along the way. This time we were intent on capturing the moment.

  1. I think that you have a deep sympathy for Latin America. For instance, there are lots of references to Latin America in your albums, songs and even in your band name. So could you please tell us the importance of Latin America for IS TROPICAL?

There’s an amazing spirit in South America, we’re always greeted so warmly. The people are super friendly and they love music. We did an EP called Flags a few years back that was a tribute to South America with each song referencing a different country. Our name on the other hand isn’t supposed to be related to anything ‘tropical’, as it suggests. The band was formed in grey, cold london during the winter so the name is slightly humorous and tongue-in-cheek as it was the complete opposite of what we were experiencing at the time.

  1. And finally, whenever I listen “IS TROPICAL”, in some songs like Fall, Say, On my way- I feel a darkness and moodiness, what inspired these particular songs?

I guess being away from home, your friends and loved ones for a few years can make you pretty sad. Also it’s hard to write upbeat songs when you’ve been in an airport or on a flight for 20 hours. So the traveling aspect definitely influenced the tone of the songs in some way. There’s also hope in those songs though, so we’re not all doom and gloom.

Tags: , , , ,

İlginizi Çekebilir

Ciermento Ferforte’den ilk albüm geldi: “Ne De Güzel Gidiyorduk…”
BBI YERLİ #33 | “TKO”

Yazar

BBI Yerli: Rana Türkyılmaz & Kırık Pena

Bize Katıl!