The Libertines ve “Heart Of The Matter” video klibi

Haber
The Libertines. 1997 kuruluşlu İngiliz indie, garaj, post-punk grubu.

2000’lerin başında elde ettikleri büyük başarılar ve popülerlik ile dünya müzik gündeminin ve dolayısıyla magazinin bir anda ilgi odağı olan grup, 2004 yılında vokal Pete Doherty’nin NME tarafından “Hero Of The Year” ve grup olarak yılın en iyi ikinci albümü ödülünü almaları sayesinde daha önce ulaşamamış oldukları mainstream’e de dolaylı yoldan ulaşmış oldular.

The Libertines bir müzik grubundan çok daha fazlası. Tüm Birleşik Krallık’ta büyük bir etki bırakan “Don’t Look Back Into The Sun” ve “Can’t Stand Me Now” gibi şarkılarıyla kendilerine ait bir müzik alt-kültürü oluşturdular. Sahnelerindeki boşvermişlik, müziklerindeki gençlik ateşi ve tabii ki “brit” olmalarından gelen henüz ne olduğunu tam olarak açıklayamadığımız bir büyülü karışım ile kendilerine hayran bıraktıkları insanlar arasında Kate Moss bile var inanır mısınız?

Pete Doherty Kate Moss birlikteliğinden de bahsetmişken,  The Libertines ikinci albümü dolayları çokça grup içi kavga ve magazinel sansasyon yaşadı. Bunun sebebi Carl’ın içki, Pete’nin ise uyuşturucu bağımlılıydı. Pete’nin birkaç kez uyuşturucu kullanmaktan hapise girdiği de doğrudur. Kendileri bu rock’n rolla duruşları ve müzikleri ile her ne kadar dinleyicinin kalbinde paha biçilemez bir yer edinse de, olaya kendilerinin açısından yaklaşmak dinleyiciler ve medya için çok zordu. Ve bunun sonucunda Carl Barat ve Pete Doherty, Birleşik Krallık’ın sorunlu çocukları, uyuşturucu bağımlısı, geçimsiz rock starlar olarak magazin gündemini uzun bir süre meşgul etti.

Peki gelelim “Heart Of The Matter”a.

Heart Of The Matter, The Libertines’in gelişine çok sevindiğimiz 2015 çıkışlı “Anthems For Doomed Youth” isimli albümünden çıkan singlelardan biri. Grup bu şarkının ilk dönem şarkılarındakine benzer bir ruh taşıdığını biliyor olsa gerek, bu şarkıyı single olarak yayınlarken bir de üstüne klip çekerek biz dinleyenleri son derece mutlu etti. Fakat…

Fakat bu mutluluk buruk bir mutluluktu. “Heart Of The Matter” klibi, yukarıda bahsettiğimiz The Libertines kültürüne kendi gözlerinden, birinci şahıs ve yaşayan kişinin gözünden bir yaklaşım getiriyor. İşte tam da bu noktada, klipte gördüklerimizi sindirmemiz gerçekten zor oluyor çünkü yıllardır kendilerine yaptıkları ve belki de pişman oldukları içki-uyuşturucu bağımlılıkları gibi sorunlarını izlerken seyircinin ne kadar eğlendiğini, kendilerinin ise elinden bir şey gelmediğini açıkça yüzümüze vuruyor klip.

Klibin sonunda Pete’nin kameraya attığı bakışa dikkat edin. İşte bu bakış yüzünden klibi izlemeyi bitirdikten sonra sandalyenizde kendinizi canlı bir şekilde gömülmüş gibi hissedebilir ya da istemsizce ağlamaya başlayabilirsiniz.

Yaşanan olaylar her ne kadar acı da olsa, yıllar sonra yeni bir The Libertines albümüne kavuşmanın verdiği sevinç ile, “Heart Of The Matter” ve albümün geri kalanını büyük bir zevkle dinliyoruz. Size de öneririz.

Cem Ozan Altunbey

Tags: , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

Red Hot Chili Peppers’tan Yeni Single: “Dark Necessities”
Derin Sarıyer’den Yeni Single: “Törensiz Gömülen Hayaller”

Yazar

Bize Katıl!