RÖPORTAJ | BALCONYTV ANKARA

Röportaj

Uzun bir süredir eşsiz şehir manzaralarıyla pek çok yeni isimle tanışmamızı sağlayan, hali hazırda tanıdıklarımızın ise muazzam performanslarına tanıklık etmemize sebep olan BalconyTV projesi Ankara’ya da taşındı. Nisan ayı içerisinde yayın hayatına başlayan ve gelişini büyük bir heyecanla duyurduğumuzBalconyTV Ankara‘yı aynı zamanda yazarlarımızdan olan Gökhan Yenileyen ile konuştuk:

İstanbul’dan sonra BalconyTV, Ankara’da da yayına başladı. Öncelikle tebrikler ve nasıl başladınız Ankara’da?
Teşekkürler, gerçekten çok heyecanlı ve bir o kadar da mutluyuz. Biliyorsun BalconyTV bir yıldır İstanbul’da yayınlanıyor. Bu deneyim bizim için oldukça öğretici ve güzel geçiyor. Zaten Ankara’dan çok fazla talep aldık bu bir yıl içerisinde, dolayısı ile aslında Ankara’da çekim yapma fikrimiz en başından beri vardı ama doğru zamanı bekledik.
Doğru zamanı beklemek derken kastettiğiniz tam olarak nedir?
Kafamızdaki niyet Ankara çekimlerini tamamen Ankara’lı gruplarla yapmaktı. Çünkü biliyorsun gerçekten çok iyi gruplar çıkıyor Ankara’dan. Ama nicelik anlamında bunun BalconyTV’nin akışını ne kadar süreyle doldurabileceğinden emin değildik. Bu geçen sürede konuştuğumuz gruplardan, şehir partnerlerimizden aldığımız bilgiler sonucunda, bu konuda istikrar sağlayacak kadar yoğun bir ortam olduğuna ikna olduk ve haydi dedik, başlayalım!
Anladım, peki şu an yerel gruplardan dönüşler ne durumda? 
Oldukça güzel. İlk çekimlerde bile önümüze gelen liste ilk 6 ayımızı dolduracak kadar yoğundu. Tabi biz her çekime belirli sayıda grup davet edebiliyoruz. Ama tam da düşündüğümüz yönde ilerliyor.
Peki İstanbul’da Moddi, William Fitzsimmons gibi bir çok uluslararası ismi konuk aldınız, Ankara’da yerel gruplara ek olarak böyle isimler de izleyebilecek miyiz?
İstanbul’da görece biraz daha kolay işimiz çünkü çok fazla bu tarz isimler geliyor. Ayrıca uluslararası isimlerde en büyük desteğimiz İstanbul’da işbirliği içerisinde olduğumuz kurumlardan geliyor: Salon İKSV, Stage Art, Nea, Vera gibi… Tabi ki Ankara’da bu tip organizasyonları yapan kurumların desteği olursa, biz seve seve BalconyTV Ankara’da bu isimlere yer veririz.
Aynı şey İstanbul’da konuk aldığınız Jehan Barbur, Ceyl’an Ertem, Elif Çağlar, Ege Çubukçu gibi isimler için de geçerli mi? Çünkü bu isimler Ankara’daki IF, Noxus gibi önemli mekanlara da düzenli olarak geliyorlar. 
Evet, geçerli. BalconyTV Ankara’da yerel gruplar önceliğimiz olsa da, tüm bu saydığınız isimleri Ankara’da konuk etmemiz mekanların işbirliği ile gayet mümkün.
Anladım. Peki BalconyTV Ankara’ya katılım şartları nedir? Müzisyenler ve gruplar size nasıl ulaşabiliyor? 
Katılım şartı derken, bestesi olan herkese açığız. Cover kabul edemiyoruz maalesef. Müzik türü olarak da bir ayrım gözetmiyoruz. Aslında aynı İstanbul’da olduğu gibi çeşitliliği seviyor ve önemsiyoruz. Biraz daha açacak olursam, türkü söyleyen de, caz, hip hop, rock yapan da, indie yapan da BalconyTV Ankara’da yer alabilir. Albümü ya da single’ı olması da şart değil. Kendi şarkılarını üretiyor olması yeterli. Bize ulaşmalarının en sağlıklı yolu da şarkılarının linklerini bize ankara@balconytv.com adresine email olarak göndermeleri.
Sosyal medya hesaplarınızdan gördüğüm kadarıyla çekimleriniz oldukça kalabalıktı. Seyircili mi yaptınız? 
Hayır seyirci yoktu ama evet bir ara 50 kişiyi geçtik çekim alanında. Ekibimiz kalabalıktı ve gelen sanatçılar, onların arkadaşları, yedek ekip derken bir anda kendi küçük konserimizde bulduk kendimizi 🙂
Kulağa keyifli geliyor. Peki seyircili çekim gibi bir planınız var mı? 
Aslında dünyadaki BalconyTV şehirleri arasında bunu yapan şehirler var. Ankara’da bu iyi bir fikir gibi duruyor. İlk çekimden sonra bunu deneme kararı aldık. İstanbul’da çekim yaptığımız yer bir okul olduğu için bu çok mümkün olamıyor ama Ankara’da bir sonraki çekim seyircili olacak. Zaten sosyal medyadan duyururuz, takipte kalmaları yeterli.
Hazır seyirci konusu açılmışken hemen sorayım, diğer şehirlerde etkinlikler de yapılıyor. Ankara ve İstanbul’da da BalconyTV etkinlikleri olacak mı? 
Etkinlik biraz daha zor bir iş. İstanbul’da bunun çalışmalarına başladık. Ama kafamızdaki biraz daha farklı bir konsept. Yani birkaç isimli, bilet satılan bir konser gecesi gibi değil de, BalconyTV’nin çekimlerinin canlı versiyonu gibi olsun istiyoruz. Bir anlamda seyircinin şahit olduğu, sanatçının session mantığıyla performans gösterdiği bir gece olacak. Asıl işimizden yani session çekmekten uzaklaşmadan, BalconyTV konseptini bir geceliğine de olsa bir mekana taşıyabileceğimiz bir etkinlik var kafamızda. Aynı durum tabi ki Ankara için de geçerli.
Festival düşünceniz var mı? 
Etkinlikler oturduktan sonra neden olmasın. Çünkü BalconyTV’nin global networkündeki isimlere ulaşmamız çok kolay ve Türkiye’ye gelmek için bize başvuran çok isim var. Burda önemli nokta, yine etkinlik mantığında olduğu gibi, işimizin doğasına aykırı bir adım atmamak. Tabi festival büyük çaplı bir organizasyon, bu konuda işi organizasyon olan firmalarla ortaklaşa yapılabilir. Yoksa benim festival organizatörlüğüne geçme niyetim yok. Hayat görüşüm de böyle aslında, bana göre herkes bildiği ve iyi olduğu işi yapmalı.
Peki sen session çekmeye nasıl karar verdin? Medya sektörü dışında başka bir mesleğin var mı?
Hayır, ben on yıldır medya sektöründeyim. Çekim setlerinde çalıştım, kurgu yaptım, montaj yaptım, kamera kullandım, fotoğraf çektim, yayın akışı planladığım da oldu, asistanlık yapıp sette ışık tuttuğum da. Yeri geldi proje de ürettim. Özetle her seviyede bir deneyimim var ki bir medya kanalında işin mutfağında olan herkese tanıdık gelir bu hikaye. Bizim sektörün doğasında vardır yani. Bana soracak olursan, herkesin her konuya gereğinden fazla ve özellikle de deneyimi olmadan atlaması sektörün temel problemi Türkiye’de. Bir noktada insanların kendi işlerinin ve çalışma konularının farkında olmaları ve alanları dışındaki işleri bilenlere delege etmeleri gerekiyor diye düşünüyorum. Tüm bunlardan sonra zaten severek takip ettiğim sessionlardan olan BalconyTV’nin yapımcılığını üstlenmek oldukça kolay oldu benim için.
Son olarak, yapımcısı değil de takipçisi olsaydın, BalconyTV Ankara’da kimi görmek isterdin?
Tabi ki Vega. Ve hatta Ankara şarkısıyla Vega:)
Bu keyifli sohbet için teşekkür ederiz. 
Ben teşekkür ederim.
http://www.balconytv.com/ankaraFacebook | Twitter | Instagram
Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

Prince’in ölümünün ardından…
ALBÜM | The Last Shadow Puppets – “Everything You’ve Come To Expect”

Yazar

BBI Yerli: Rana Türkyılmaz & Kırık Pena

Bize Katıl!