ALBÜM | In Hoodies’den “çok iyi niyetli” bir albüm: ”A Lunar Manoeuvre”

İnceleme

Sipariş edilen işi zamanında tamamlayamayan genç bir grafiker bana şöyle bir mesaj yolladı: “Psikolojik olarak iyi günler geçirmiyorum.” Her kayıp günün maddi bir zarar olarak döndüğü iş dünyasında, koca koca şirketler ekranlara gözlerini dikmiş para değerlerini takip ediyor. Masanıza oturmuş, birbiri ardına tarayıcınızda açtığınız sekmeler, excel tabloları ve işinizle alakalı programlar arasında dolanıyorsunuz. Ne diyebilirdim bu genç grafikere. Belli ki kız arkadaşıyla ayrılmıştı ya da sorunlar yaşıyordu. Şu üç günlük dünyada para kazanmaya diretildiği için derdini bile anlatacak zamanı yoktu. “Yaşadığın her neyse, biz de yaşadık, yaşıyoruz ve yaşayacağız” dedim. Birkaç gün daha süre verdik. “Keşke her müşterim sizin gibi olsa” dedi ve mesajlaşmayı sonlandırdık. O sırada yanımda duran arkadaşım şunu dedi: “çok iyi niyetlisin.”

Artık bu cümleyi duymaktan irite olmaya başladım. Öyle bir şey ki, iyi niyetli olduğunuz söylendiğinde aslında sizin bir “eziklik” gösterdiğinizi söylüyorlar; akabininde hakkınızı yedirdiğinizi, karşı tarafa gereksiz müsamaha gösterdiğinizi. In Hoodies‘le yani Murat’la uzun süredir yazılı ve sözlü olarak görüşüyoruz. Hal hatır sormak için birbirimizi arıyoruz. Önümüzdeki hafta (21 Nisan İTÜ – İstanbul Rock Şenliği) art arda aynı sahneyi paylaşacağız. Öyle naif ve müziğin sağladığı bir iletişim var aramızda. Müzikten konuyu açıp, bazen üstü kapalı, bazen de  açık açık insanların tuhaf davranışlarını konuşuyoruz. Bu güzel bir his. Ben bu albüm analizi işlerini pek becerebildiğimi sanmıyorum ama albüm analizi yapar gibi, Murat’ın, In Hoodies olmasını bildiğimden değil de, hissettiğim şekliyle anlatmaya çalışacağım.

Murat’la ilk sıcak temasımız, yaşanan üzücü DorockXL meselesiyle olmuştu. Müzisyenler oldukça yalnız insanlardır. Müzik gibi çok kutsal bir şey yapıp, birbirine bu kadar uzak ve asosyal olan başka kim var bilemiyorum. Son zamanlarda alevlenen meseleler sayesinde bir sürü müzisyenle konuşma, tanışma fırsatım oldu. Herkes bir şeyler söylemek, dokunmak istiyor ama herkes sessizliğe gömülmüş vaziyette. Bu yalnızlık merkezden en uzağa sirayet eden bir ruh özetle. Bu yalnızlığı yok etmek için biraz cesaret gösterince neler olabildiğinin en güzel örneğidir bu albüm.

Bursa ve Konya gibi alternatif müziğin “azınlık” dâhi olma ihtimalinin olmadığını düşündüğümüz şehirlerde, sesini İngiltere’ye duyurmanın başarısıdır bu albüm. Belki şans diyeceksiniz ama kimse Murat’ı telefonla arayıp “abi gel sana albüm yapalım” dememiş. Tevazu gösterip kendi müzisyenliğinin ne seviyede olduğunu da itiraf eden bir adamın, müziği ile önemli biri haline gelmesi harika bir başarı hikayesidir bana göre.

Murat şarkılarında dünyayı tekrar keşfetmiyor belki ama önemli bir nitelik kazandırıyor. Dikkatle dinlediğinizde onun müziğinde farklı olan şeyi yakalayabiliyorsunuz. Rock’n Coke‘da Meriva‘yı dinlediğimde “abi çok iyi çalıyorlar ama iki gitar + klavye olmasına rağmen melodi zenginliği yok”, “keşke olsa” demiştim. In Hoodies‘te olup, Meriva‘da olmayan şey bu benim için. Hatta birçok yerli grup bu melodi konusunda çok içe kapanık. In Hoodies‘in her şarkısında, ister tekrar etsin, isterse etmesin ama mutlaka size o şarkının ruh halini yansıtan bir melodi hediye ediliyor. Bu sözlerin ya da trafik yapısının haricinde, yani şarkının adı gibi bir şey o melodi. Brave‘in 16. saniyesi, My Con‘un 4. saniyesinde giren melodi gibi. Resmen bu melodiler üzerinden nefes bulan bir dizaynı var şarkıların.

Artfulliving‘de, Tuğçe Yapıcı‘nın sorularını cevaplayan Murat, kendi geçmişinden izleri ve albümün hikayesini detaylıca anlatıyor. Albümün isminin, Healing‘deki “Falling down but rising up with a tight lunar manoeuvre” sözlerinden geldiğini söylüyor ama herkesin kendi içinde bir anlam yüklemesini söylüyor. Bu muğlak tanımlar üzerinden, müziğin ve sözlerin doğrudan dinleyiciye yön vermemesi gerektiğini savunuyor. Aynı hissiyata sahibim. Geçmiş hayatımda 10 tane şarkı dinlediysem, 6’sı enstrümentaldi. Zayıf bir İngilizce’ye sahip olmamın da bunda etkisi vardı ama Türkçe bir şeyler dinlerken de -alışkanlıktan olsa gerek- hep önce müziği ve o müziğin bendeki yansımasını dinlemeye çalıştım. Murat’ın da röportajda ifade ettiği şey buydu sanırım. Mükemmel bir aileye sahip bir insana “mutluluk” kelimesi pozitif bir imge hediye edebilir ama tam tersi durumunda, anlamı pozitif olan kelime dâhi anlamını negatife evriltebilir. Her şarkının özelinde, dinleyiciye kendi yaşam alanını yaratma fırsatı vermek gerekiyor. Bir önceki paragrafta melodi üzerinden In Hoodies‘i öne çıkartan detaya odaklanmıştım. Şimdi ise, hissiyat olarak öne çıkan kısmını yazmak istedim.

In Hoodies‘in kayıt ve canlı performansları arasında “manik” bir ilişki var. Daha önce hiç canlı izlemediyseniz, sahnede “usul usul” çalıp inen bir adam hayal edebilirsiniz haklı olarak. Fakat sahnede, özellikle çok iyi bir sahnede; -mesela Babylon Bomonti– tamamen farklı bir performans izliyorsunuz. Usul usul çalmasını beklediğini ekip, son derece enerjik ve şarkıların ruhunu son damlasına kadar hissederek çalıyorlar. Bu gerçekten altı çizilesi ve deneyimlenmesi gereken bir durum. Albümü dinledikten sonra, yakaladığınız ilk yerde canlı olarak izlemenizi öneririm.

In Hoodies‘e sahnede Gülşah Erol, Todd Gibson, Feryin Kaya ve Murat Yakupoğlu eşlik ediyor. Albüm kayıtlarında ise  Si Connelly, Tim Wills, Aliberk Aslan, Steve Sidelnyk, Martyn Campell, David Minchella, Mike Sidell ve Ben Trigg gibi isimler performans gösteriyor. Chris Potter‘ın prodüktörlüğünde kaydedilen ”A Lunar Manoeuvre”ın albüm kapağını ise Ethem Onur Bilgiç‘in imzası var.

Spotify, iTunes, Deezer, Bandcamp gibi platformlardan dijital olarak dinlenebildiği gibi indirilebilecek albüm, CD formatında A.K. Müzik ve Müzik Hayvanı etiketiyle Mayıs ayında raflarda yerini alacak.

Yazıyı başta anlattığım hikayenin, In Hoodies ile olan bağını anlatarak noktalayacağım. Murat, “çok iyi niyetlisin” dediğiniz adamlardan biridir. In Hoodies ismine anlam yüklemesi de bu yüzdendir. Sorgulamadan ve karşılık beklemeden her insana dokunmayı başarabilen nadir insanlardandır. Bu albüm ve bu güzel şarkılar onun bu nazik ruhunun yaratımıdır. Aksi takdirde çok iyi bir sound, harika kaydedilmiş bir albüm falan bunlar bir şekilde olur ama tüm bunlara bir ruh ve anlam yüklemek başka bir “şey”dir. İyi niyetli olmanın bir meziyet ya da şu anki toplumda olduğu gibi günah olmadığı gün, In Hoodies isminin de anlamı nihayet bulacaktır. Saklanmadan, gizlenmeden, olması gerektiği gibi yaşamak, müzik yapmak için…

Not: “Çocuklar için” bir grup insanı bir araya toplayarak, onlar için oyuncak,  giysi gibi mutlu edecek şeyleri, müzik ile bir araya getirebilmeye vesile olmuş bir adamdır.

Daha fazla bir şey yazmama gerek yok sanırım.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

İlginizi Çekebilir

YENİ | Korhan Futacı ve Kara Orkestra & Yasemin Mori – “Yine Buluşuruz”
Müjde! BalconyTV Ankara Yayın Hayatına Başlıyor

Yazar

Bize Katıl!